Jika anda melihat semut mengekori rumah anda, anda perlu tahu cara menghilangkan semut dengan cepat. Semut mungkin kecil, tetapi ia boleh menyebabkan masalah besar jika anda mempunyai pencerobohan.

Walaupun ia tidak berbahaya kepada kesihatan kita, semut boleh menyebabkan potensi kerosakan pada kayu, wayar, atau bahkan boleh menjejaskan kerosakan struktur. Sarang semut biasanya ditemui di luar rumah, tetapi apabila cuaca semakin panas, semut akan memasuki rumah untuk mencari makanan dan air. Masalahnya, sebaik sahaja anda melihat satu, anda pasti akan mendapati seluruh tentera bersembunyi, menjadikan mereka lebih sukar untuk dihalau.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Cara menghalau semut secara semula jadi

Mula-mula, cuba dan wujudkan titik masuk tempat makhluk kecil ini datang untuk menyukarkan akses. Periksa keretakan pada dinding, lubang pada papan lantai atau sebarang celah luaran dan tutup atau rawatnya dengan penghalau semula jadi. Ini sepatutnya menyukarkan semut masuk ke rumah anda. Selain itu, jangan jadikan rumah anda lebih menarik dengan meninggalkan makanan atau serbuk di sekeliling rumah. Dengan kerap membersihkan setiap bilik di rumah, ini akan meminimumkan risiko semut yang menjengkelkan.

Sementara itu, terdapat penghalau semula jadi yang boleh anda buat dengan mudah dari dapur anda. Lebih-lebih lagi, ini tidak toksik, lebih murah dan lebih selamat untuk digunakan di sekitar rumah. Jadi, jika anda ingin menangani ketakutan kecil, berikut ialah cara untuk menghilangkan keselamatan semut dengan produk buatan sendiri ini.

Bagaimana untuk menghilangkan semut dengan selamat

Gunakan buah sitrus

Halau Semut Dengan Bahan Semula Jadi Di Rumah. Mudah Dan Selamat!

Buah sitrus seperti limau, limau nipis dan oren adalah penghalau semut semulajadi yang hebat. Ini adalah toksik kepada jenis kulat tertentu yang semut suka makan. Dengan meletakkan kulit sitrus atau jus lemon di sekitar rumah yang mungkin dilawati semut, ini akan menghalang mereka daripada kembali.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI: Jangan Bunuh Semut, Sebaliknya ‘Tegurlah’ Mereka Supaya Berpindah Dari Situ

Sembur cuka putih

Halau Semut Dengan Bahan Semula Jadi Di Rumah. Mudah Dan Selamat!

Campurkan larutan cuka putih 50:50 ke dalam air dalam botol semburan. Sembur di atas meja, permukaan atau mana-mana tempat lain yang anda kerap nampak semut. Bau cuka yang kuat sepatutnya menghalang semut dan menghilangkan jejak bau yang mereka tinggalkan di sekitar rumah. Di samping itu, cuka boleh melakukan lebih daripada menyingkirkan semut; inilah yang menjadikan baking soda dan cuka sangat baik untuk membersihkan. Hanya ambil perhatian bahawa terdapat juga perkara yang tidak boleh anda bersihkan dengan cuka putih untuk mengelakkan kerosakan.

Campurkan pembersih kaca dan sabun pinggan mangkuk

Halau Semut Dengan Bahan Semula Jadi Di Rumah. Mudah Dan Selamat!

Hanya campurkan semburan pembersih kaca dengan sabun pinggan mangkuk ke dalam botol semburan bersih. Sembur terus ke permukaan atau kawasan tempat semut berkumpul sebelum mengelap untuk hanya meninggalkan sisa cahaya. Lazimnya, semut meninggalkan jejak feromon wangi di belakang apabila mereka berjalan, yang kemudian membawa semut lain untuk mengikuti. Jadi cukup keluarkan bau ini untuk menghalang semut daripada masuk ke dalam rumah.

IKLAN

Taburkan bedak talkum

Halau Semut Dengan Bahan Semula Jadi Di Rumah. Mudah Dan Selamat!

Lapisan bedak talkum yang dilalui semut adalah satu lagi penghalang yang selamat, dan juga akan memecahkan jejak feromon semut. Di samping itu, serbuk akan diserap melalui kulit mereka, menyumbat saluran udara mereka dan akan menghalau mereka untuk selamanya.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Semut Bersarang Dalam Kotak Suis Elektrik? Begini Cara Nak Elak Masalah Terus Berlaku

Gunakan minyak pati

Halau Semut Dengan Bahan Semula Jadi Di Rumah. Mudah Dan Selamat!

IKLAN

Minyak yang diekstrak tumbuhan seperti pudina, pokok teh, kayu putih, spearmint dan minyak kayu manis mengeluarkan bau yang kuat untuk menghalau semut dan serangga. Letakkan beberapa titis minyak pati pilihan anda pada beberapa bebola kapas. Kemudian, letakkannya di kawasan masalah di mana anda biasanya melihat semut. Anda sentiasa boleh menggantikannya apabila baunya hilang.

Lebih-lebih lagi, minyak pati adalah cara yang murah untuk menjadikan rumah anda berbau segar. Hanya jauhkan daripada haiwan peliharaan kerana minyak pati boleh memudaratkan jika tertelan.

Taburkan serbuk kopi

Halau Semut Dengan Bahan Semula Jadi Di Rumah. Mudah Dan Selamat!

Jika anda seorang peminum kopi, jangan buang serbuk terpakai anda. Bau serbuk kopi yang dibancuh menjadikan penghalau semut dan perosak yang berkesan. Taburkan beberapa serbuk kopi terpakai pada permukaan pakai buang seperti kadbod kecil, dan letakkannya di kawasan yang terdedah kepada semut. Ini boleh digunakan di dalam atau di luar dan juga boleh membuat nutrien tanah yang hebat daripada mineral.

Petua lain untuk mengelakkan semut

Halau Semut Dengan Bahan Semula Jadi Di Rumah. Mudah Dan Selamat!

  • Simpan makanan dengan betul dalam bekas atau beg bertutup yang selamat dan tidak rosak
  • Pastikan anda membersihkan atau mengelap permukaan dan lantai dapur setiap hari
  • Jangan biarkan pinggan kotor untuk masa yang lama dan segera basuh selepas digunakan
  • Bilas mangkuk makanan haiwan peliharaan selepas diberi makan
  • Buang segera apa-apa makanan lama atau yang ditapai

https://youtu.be/wjCfPZ3nhr4

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI