Mungkin anda pernah mengalami masalah kotak suis elektrik dipenuhi dengan semut. Tertanya-tanya juga mengapa masalah ini terjadi. Sudah dibersihkan pun semut masih lagi bersarang dalam kotak suis yang sama berulang kali.

Jika dibiarkan tanpa sebarang tindakan, ia boleh menyebabkan kerosakan pada peralatan elektrik di rumah anda. Maka sebab itulah masalah ini perlu diselesaikan dan ianya tidak boleh ‘hilang’ sendiri.

Photo by La Miko from Pexels

Memang hairan melihat semut bersarang dalam kotak suis elektrik. Apa yang menyebabkan begitu banyak semut berkumpul di sana sehingga menyebabkan peralatan rosak?

Rupa rupanya, semut memang tertarik pada gelombang elektrik. Apabila mereka hampir, renjatan elektrik akan membunuh semut tersebut secara serta merta lalu membebaskan sejenis bahan kimia pheromones.

IKLAN

Bahan ini akan menarik lebih banyak semut untuk datang dan lebih banyak semut akan mati! Apabila terlalu banyak bangkai semut, barang elektrik akan rosak dan menyebabkan kerugian.

Untuk mencegah:
*Pastikan ruang ruang barang elektrik di rapatkan
*Letakkan bahan penghalau semut di kotak elektrik
*Sentiasa prihatin jika nampak semut mula berkumpul di barang elektrik
*Lakukan pembersihan dengan berkala

IKLAN

IKLAN

HIJABISTA: Jika tidak yakin untuk menukar sendiri kotak suis elektrik, dapatkan khidmat juru elektrik. Jangan risikokan keselamatan anda kerana jika tersalah langkah boleh menyebabkan renjatan elektrik.

Sumber kredit: Public Health Malaysia Top image: Photo by Markus Spiske from Pexels

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI