Gangguan personaliti histrionik (HPD) adalah sebahagian daripada kumpulan gangguan psikologi yang lebih besar, dipanggil gangguan personaliti “Kluster B”. Gangguan dalam kategori ini biasanya dikategorikan sebagai dramatik, emosi, atau tidak menentu.

Tular seorang pembantu pegawai perubatan tampil mengulas berhubung kelakuan Caprice yang dikaitkan gangguan personaliti menjadi perhatian warganet. Namun apa yang ingin dikupas bukan apa yang dialami oleh Azriz Ramli nama sebenar Caprice, Hijabista berminat mengupas apa sebenarnya HPD, mungkin juga anda di luar sana dan ahli keluarga juga menghadapi HPD.

Wanita lebih kerap alami gangguan personaliti histrionik

Individu yang mempunyai HPD mempunyai imej mental yang herot tentang diri mereka sendiri. Mereka sering mengasaskan harga diri mereka pada kelulusan individu lain. Ini mewujudkan keperluan untuk diperhatikan. Disebabkan ini, individu yang mempunyai HPD mungkin menggunakan telatah dramatik.

Dalam situasi ini, wanita didiagnosis dengan HPD lebih kerap daripada lelaki. Ini mungkin kerana lelaki melaporkan simptom mereka kurang kerap berbanding wanita.

ARTIKEL BERKAITAN: Tiada Guna Kalau ‘Overthinking’ Tapi Tidak Ada Jalan Penyelesaian, Elakkan Dari Fikir Secara Berlebihan Demi Kesihatan Mental

Mengenali tanda-tanda gangguan personaliti histrionik

HPD bukanlah gangguan psikologi yang memusnahkan. Kebanyakan orang yang mempunyai HPD berfungsi dengan jayanya dalam masyarakat dan di tempat kerja. Malah, orang yang mempunyai HPD biasanya mempunyai kemahiran orang yang hebat. Malangnya, mereka sering menggunakan kemahiran ini untuk memanipulasi orang lain.

Menurut kajian, individu yang mengalami gangguan personaliti histrionik mempunyai sekurang-kurangnya lima atau lebih simptom berikut:

  • Tidak selesa dalam situasi di mana mereka tidak menjadi tumpuan.
  • Mempunyai interaksi dengan orang lain yang dicirikan oleh tingkah laku menggoda atau provokatif seksual yang tidak sesuai.
  • Memaparkan ekspresi emosi yang berubah dengan pantas dan cetek.
  • Secara konsisten menggunakan perhatian fizikal mereka untuk menarik perhatian kepada diri sendiri.
  • Mempunyai gaya pertuturan yang terlalu impresionistik dan kurang terperinci.
  • Menunjukkan dramatisasi diri, sandiwara dan ekspresi emosi yang berlebihan.
  • Mereka mudah dipengaruhi oleh orang lain atau keadaan.
  • Menganggap perhubungan lebih intim daripada yang sebenarnya.

Jika anda mempunyai HPD, anda mungkin juga mudah kecewa atau bosan dengan rutin, membuat keputusan terburu-buru sebelum berfikir, atau mengancam untuk membunuh diri untuk mendapatkan perhatian.

IKLAN

Punca sebenar gangguan personaliti histrionik

Punca sebenar gangguan personaliti histrionik tidak diketahui. Para saintis percaya ia adalah hasil daripada kedua-dua faktor persekitaran dan genetik. Sesetengah keluarga mempunyai sejarah HPD, yang memberi kredit kepada teori bahawa keadaan itu mungkin dijelaskan sebahagiannya oleh genetik.

Sebaliknya, anak-anak ibu bapa dengan HPD mungkin hanya menunjukkan tingkah laku yang mereka pelajari daripada ibu bapa mereka. Mungkin juga kekurangan disiplin atau peneguhan positif tingkah laku dramatik pada zaman kanak-kanak boleh menyebabkan HPD. Seorang kanak-kanak mungkin mempelajari tingkah laku HPD sebagai cara untuk mendapatkan perhatian daripada ibu bapa mereka.

Tidak kira puncanya, HPD biasanya muncul pada awal dewasa.

Tiada ujian khusus yang digunakan untuk diagnosis HPD. Jika anda bermasalah dengan gejala ini dan dapatkan rawatan perubatan, pembekal penjagaan utama anda mungkin akan bermula dengan mengambil sejarah perubatan yang lengkap. Mereka mungkin melakukan pemeriksaan fizikal untuk menolak sebarang masalah fizikal yang mungkin menyebabkan gejala anda.

Jika pembekal penjagaan utama anda tidak menemui punca fizikal untuk gejala HPD, mereka mungkin merujuk anda kepada pakar psikiatri. Pakar psikiatri dilatih secara khusus untuk mengenali dan merawat gangguan psikologi. Pakar psikiatri akan dapat menggunakan soalan pakar untuk mendapatkan pandangan yang jelas tentang sejarah tingkah laku anda. Penilaian yang tepat tentang tingkah laku anda akan membantu pembekal penjagaan utama anda mendiagnosis anda.

IKLAN

Walau bagaimanapun, kebanyakan individu yang mengalami keadaan ini tidak percaya mereka memerlukan terapi atau bantuan, menyukarkan diagnosis. Ramai individu yang mempunyai HPD menerima diagnosis selepas mereka menjalani terapi untuk kemurungan atau kebimbangan, biasanya berikutan hubungan yang gagal atau konflik peribadi yang lain.

ARTIKEL BERKAITAN: Gangguan Otak Dan Kurang Bertenaga, Semak 16 Tanda-tanda Amaran Anda Makan Gula Secara Berlebihan

Terapi tradisional

Rawatan boleh menjadi sukar jika anda mempunyai HPD. Seperti kebanyakan orang yang menghidap HPD, anda mungkin fikir anda tidak memerlukan rawatan, atau anda mungkin mendapati rutin program rawatan tidak menarik. Walau bagaimanapun, terapi dan kadangkala ubat boleh membantu anda mengatasi HPD.

Psikoterapi adalah pilihan rawatan yang paling biasa dan berkesan untuk HPD. Terapi jenis ini melibatkan bercakap dengan ahli terapi tentang perasaan dan pengalaman anda. Perbincangan sedemikian boleh membantu anda dan ahli terapi menentukan alasan di sebalik tindakan dan tingkah laku anda. Ahli terapi mungkin boleh membantu anda belajar bagaimana untuk berhubung dengan orang dengan cara yang positif dan bukannya terus berusaha untuk mendapatkan perhatian daripada mereka.

IKLAN

Ubat

Jika anda mengalami kemurungan atau kebimbangan sebagai sebahagian daripada HPD, pembekal penjagaan utama anda mungkin memberi anda antidepresan atau ubat antikecemasan.

Tinjauan jangka panjang HPD

Ramai individu yang menghidap HPD menjalani kehidupan seperti biasa dan boleh bekerja serta menjadi sebahagian daripada masyarakat. Malah, ramai orang yang mempunyai HPD melakukannya dengan baik dalam tetapan kasual. Ramai daripada mereka hanya menghadapi masalah dalam hubungan yang lebih intim. Bergantung pada kes, HPD mungkin menjejaskan keupayaan untuk memegang pekerjaan, mengekalkan perhubungan atau kekal fokus pada matlamat hidup. Ia juga mungkin menyebabkan anda sentiasa mencari pengembaraan, meletakkan anda dalam situasi berisiko.

Anda juga berisiko lebih tinggi untuk mengalami kemurungan jika anda mempunyai HPD. Gangguan ini boleh menjejaskan cara anda mengendalikan kegagalan. Ia juga boleh menyebabkan anda berasa lebih kecewa apabila anda tidak mendapat apa yang anda mahukan. Anda harus berbincang dengan pembekal penjagaan utama anda jika anda mempunyai simptom HPD, terutamanya jika ia mengganggu kehidupan seharian dan kerja anda atau keupayaan anda untuk menjalani kehidupan yang bahagia dan memuaskan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: Healthline

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI