Anda akhirnya berjaya hapuskan tabiat makan ais krim selepas makan malam. Tak mungkin makan terlalu banyak gula, bukan?

Walaupun memotong gula yang jelas seperti gula-gula dan kuih adalah langkah besar menuju diet yang lebih sihat, ada banyak makanan licik lain di mana gula tersembunyi. Merangkumi segalanya, dari sirap jagung fruktosa tinggi yang terdapat dalam pembalut salad hingga jus buah yang ditambahkan ke bar protein.

Sebelum kenali tanda-tanda halus untuk mengetahui bahawa anda terlalu banyak mengambil gula, mari kita selidiki sebenarnya gula dan bagaimana ia mempengaruhi badan anda.

Apa itu gula?

Sumber gambar: Medical News

Gula adalah karbohidrat dalam bentuk termudah. Terdapat banyak jenis gula, dari sirap maple hingga sirap jagung fruktosa tinggi. Terlepas dari jenisnya, tubuh anda memecah gula ini menjadi glukosa, bentuk tenaga pilihan badan anda.

Terdapat dua sumber utama gula: semula jadi dan diproses.

Gula semulajadi: Buah sebagai kumpulan makanan yang berkait rapat dengan gula semula jadi, tetapi sayur-sayuran seperti lobak, bit, labu, zucchini, dan bawang juga mengandungi beberapa gula semula jadi. Contoh gula semula jadi termasuk gula yang terdapat dalam produk tenusu, buah, dan sayur-sayuran.

Gula yang diproses: Gula yang telah dimakan dan diekstrak dari sumber semula jadi. Contoh gula yang diproses termasuk gula tebu putih, sirap jagung fruktosa tinggi, dan agave.

Mengapa gula ditambah padah untuk anda?

Sumber gambar: Bakery & snacks

Penting untuk diperhatikan bahawa apabila kita bercakap mengenai gula yang terlalu banyak, kita bercakap mengenai gula tambahan, bukan gula yang terdapat secara semula jadi dalam makanan.

Perbezaan utama antara gula dan gula tambahan adalah sama ada gula itu ditambahkan ke dalam makanan atau tidak atau secara semula jadi terdapat dalam makanan tersebut. Contohnya, madu hanya dipanggil gula jika dimakan sendiri. Sebaik sahaja anda menggunakan madu untuk mempermanis produk, sama ada yogurt atau biskut, madu itu dianggap “gula tambahan”. Gula yang ditambahkan boleh menjadi gula semula jadi atau diproses.

Mengenai gula semula jadi yang terdapat dalam sebiji epal, jangan risau akan kandungan gula kerana anda mendapat banyak faedah lain, seperti vitamin dan serat untuk melambatkan dan bagaimana badan anda menyerap dan menggunakan gula. Sebagai garis panduan umum, anda disarankan untuk mengehadkan sekitar dua cawan buah keseluruhan sehari.

Apa yang berlaku pada badan anda semasa anda makan gula?

Sumber gambar: youtube

Walaupun badan anda tidak dapat membezakan antara jenis gula ini, tidak bermakna mereka semua diperlakukan dengan cara yang sama. Gula sederhana sahaja bergerak ke aliran darah anda dengan cepat, menyebabkan tubuh anda meningkatkan pengeluaran insulin untuk memindahkan glukosa ke dalam sel. ”

Karbohidrat kompleks seperti gandum utuh, dibuat dari rantai glukosa panjang yang memerlukan badan anda lebih lama untuk rosak. Masa pencernaan yang lebih lama ini memberi anda tenaga yang lebih banyak dan membantu mengelakkan gula darah dan lonjakan insulin.

Berapa banyak gula yang perlu diambil?

Mengenai berapa banyak gula tambahan untuk dimakan setiap hari, jawapannya tidak begitu jelas. Garis panduan diet terkini mengesyorkan bahawa gula tambahan tidak melebihi 10 peratus kalori harian anda. Itu setara dengan 38 gram (10 sudu teh) untuk wanita dengan diet 1.500 kalori atau 50 gram (13 sudu teh) untuk lelaki yang menjalani diet 2.000 kalori.

Apakah gejala makan gula yang terlalu banyak?

Jadi bagaimana anda tahu bahawa anda terlalu banyak makan gula? Apa simptomnya? Berikut adalah 16 tanda bahawa anda makan terlalu banyak gula dan apa yang harus dilakukan sekiranya anda terfikir bahawa anda terlalu banyak mengambil makanan manis.

IKLAN

1. Anda mengalami masalah pencernaan dan pergerakan usus yang tidak teratur.

Sumber gambar: Cleveland Clinics Health Essentials

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa gula dapat mengurangkan kepelbagaian bakteria sihat dalam usus dalam waktu seminggu, menjadikan sistem pencernaan anda perlahan.

PENYELESAIAN: Makanan yang kaya serat secara semula jadi memberi kesan positif dan anda yang makan banyak gula umumnya tidak banyak makan serat.

2. Jerawat anda keluar dari mulut dan dagu.

Sumber gambar: Allure

Walaupun pakar mengatakan bahawa jerawat yang teruk tidak ada hubungannya dengan diet bagi kebanyakan individu, beberapa kajian telah mengaitkan masalah dengan makan terlalu banyak makanan bergula. Secara teori, kata pakar, gula meningkatkan penghasilan hormon terutamanya androgen yang dikaitkan dengan jerawat hormon radang yang biasanya muncul di sekitar rahang dan mulut, ulas pakar dermatologi .

Penyelesaian: Sekiranya anda bergelut dengan jerawat dan tidak tahu mengapa, sangat berguna untuk mengurangkan gula tambahan dalam diet anda.

3. Anda murung dan mudah marah.

Sumber gambar: Ted Talk

Beberapa kajian telah mengaitkan gula dengan gangguan mood seperti kemurungan. Selain perubahan gula darah, gula dapat mengganggu neurotransmitter di otak yang mengatur mood anda. Gula, khususnya, menyebabkan lonjakan hormon serotonin yang baik. Karbohidrat mempengaruhi neurotransmitter, ini hanya berlaku apabila anda mengganggu keseimbangan karbohidrat dengan memasukkan gula begitu banyak ke dalam badan anda pada kadar yang tidak wajar.

PENYELESAIAN: Saranan pakar cara terbaik untuk menstabilkan gula dan mood darah anda adalah dengan makan lebih banyak makanan yang memerlukan waktu lebih lama untuk dicerna, seperti biji-bijian, serat, dan protein.

4. Tidak cukup berehat pada waktu malam.

Sumber gambar: Daily express

Makan biskut atau kek cawan dengan banyak gula tambahan menjelang waktu tidur boleh menyukarkan tidur, sekurang-kurangnya dalam jangka pendek. Ini akan memberi anda peningkatan tenaga dengan meningkatkan gula darah, yang selalu membuat tidur lebih lena ketika anda berusaha meredakannya. Ia mungkin mempunyai kesan yang berlawanan tidak lama kemudian kerana gula mencetuskan pembebasan serotonin neurotransmitter, yang membuat anda merasa santai dan mengantuk. Tetapi walaupun lebih mudah untuk mengangguk, tidur yang anda miliki mungkin tidak akan memuaskan. Anda mungkin tidak bangun dengan perasaan yang baik, kerana gula darah anda turun pada malam hari.

PENYELESAIAN: Berhenti makan sepenuhnya terutama makanan bergula dua jam sebelum tidur, sehingga anda tidak mengalami gangguan pencernaan dan gula mempunyai masa untuk melalui sistemdan anda boleh berehat dan masuk ke mod tidur.

5. Kulit anda berkedut sebelum waktunya.

Sumber gambar: Huffpost

Diet tinggi gula terbukti dapat mempercepat penuaan kulit. Ini kerana terlalu banyak gula diet bertindak balas dengan protein dalam aliran darah dan membentuk produk advanced glycation endproducts (AGE), merosakkan protein struktur dalam kolagen kulit dan elastin yang menjadikan anda resah dan melenting.

IKLAN

Penyelesaian: Diet dengan gula tinggi pasti membuat kulit anda berkedut lebih cepat, membuat anda kelihatan lebih tua. Mengehadkan gula boleh jadi nampak perbezaannya.

6. Keadaan rongga anda.

Sumber gambar: Everyday Health

Ini bukan otak, tetapi gula adalah penyebab utama kerosakan gigi, menurut American Dental Association. Apabila gula berada di gigi anda, ia memberi makan bakteria plak yang sudah ada secara semula jadi, menghasilkan asid yang hilang pada enamel gigi anda (permukaan keras gigi), yang membawa kepada rongga. Yang terburuk adalah gabungan gula dan asid, yang anda dapat dari minuman bertenaga atau soda.

Penyelesaian: Tukar soda atau air mineral yang disertakan dengan buah atau herba kegemaran anda, seperti tembikai dan kemangi atau beri hitam dan pudina.

7. Pencuci mulut selepas makan malam.

Sumber gambar: Delish.com

Semakin banyak gula yang anda makan, semakin besar kemungkinan anda menginginkannya. Gula meningkatkan hormon yang enak. Kerana otak terasa enak, ia akan menginginkannya lagi. Anda juga mengalami puncak dan penurunan gula darah, yang menyebabkan ingin makan lebih banyak.”

Tabiat gula selepas makan malam boleh menjadi salah satu masalah diet paling sukar untuk dibuang. Kebiasaan kerap terasa lapar dalam Ketika memilih makanan. Setelah makan, secara teknikal anda cepat merasa kenyang, tetapi jika anda terbiasa dengan pengambilan pencuci mulutwaktu malam badan anda menjadi berkeadaan untuk menginginkannya.

Penyelesaian: Sekiranya ini berlaku, kebanyakan individu merasa lebih mudah untuk mengelakkan gula sama sekali daripada kurangkan.

8. Anda selalu lapar.

Sumber gambar: skynews

Jika gula tidak mengandung serat atau protein, itu tidak akan mengisi perut anda. Ini kerana gula menyebabkan gula dalam darah anda melonjak dan cepat menurun, jadi anda merasa lapar dan menginginkan gula lebih banyak untuk Kembali bertenaga. Sekiranya anda makan roti sebelum makan, ini akan membuat anda merasa kenyang pada awalnya, tetapi pada waktu makan malam anda akan terasa lapar.

Penyelesaian: Sebagai gantinya, ambil roti dan disusuli salad atau hidangan salmon, ayam, atau stik tanpa lemak. Makanan dengan serat, lemak sihat dan protein tanpa lemak memenuhi perut anda, jadi anda dapat memahami sama ada anda benar-benar mahukan potongan roti itu atau tidak.

9. Anda mengalami sakit sendi.

Sumber gambar: Daily Express

Beberapa kajian mengaitkan minuman bergula pada wanita, mungkin disebabkan oleh keradangan. Penyelidikan lain mendapati bahawa individu yang mempunyai lima atau lebih minuman manis seminggu  termasuk jus buah  lebih cenderung mengalami artritis. Pakar menyatakan bahawa kajian ini hanya menemui kaitan, yang tidak semestinya gula langsung menyebabkan arthritis.

IKLAN

10. Anda sukar untuk menurunkan berat badan.

Sumber gambar: Redefining Streght

Walaupun gula itu sendiri tidak semestinya membuat berat bertambah, ia dapat membuat anda tidak kehilangannya atau mengekalkan berat badan yang sihat. Peningkatan berat badan, tentu saja, berlaku apabila anda makan terlalu banyak. Tetapi jumlah penyelidikan yang berkaitan dengan gula dan kenaikan berat badan tidak dapat disangkal. Makanan dengan banyak gula putih membuat anda merasa kurang kenyang, jadi anda cenderung makan lebih banyak kalori setiap hidangan.

Penyelesaian: Karbohidrat kompleks (seperti biji-bijian, buah-buahan, dan sayuran), lemak sihat (seperti kacang dan biji), dan protein tanpa lemak (seperti ikan dan ayam) memerlukan sistem anda lebih lama untuk dicerna, memastikan kadar gula darah stabil dan anda berasa kenyang lebih cepat dan lebih lama. Sekiranya anda mempunyai gula-gula pada jam 4 petang, anda akan merasa kenyang untuk sementara waktu, tetapi dalam beberapa jam anda akan merasa lebih lapar daripada jika anda mempunyai sebiji epal.

11. Otak anda terasa kelam kabut.

Sumber gambar: Pro Pell Theraphy program

Seluruh badan anda termasuk otak anda menggunakan karbohidrat, termasuk gula, sebagai sumber bahan bakar utamanya. Jadi apabila gula dalam darah turun setelah makan gula tinggi, itu boleh menyebabkan kelam kabut otak. Apabila gula darah anda turun, tenaga anda akan menurun, sehingga kemampuan anda untuk tetap fokus dan berjaga-jaga juga akan dapat menurun.

Penyelesaian: Menukar biskut kepada sebiji epal dengan satu senduk makan mentega kacang semulajadi akan memberi anda tenaga yang berterusan untuk menghadap ke bawah pada jam 3 petang.

12. Anda sentiasa kembung.

Sumber gambar: Today Show

Makanan masin diketahui menyebabkan kembung, tetapi makanan yang tinggi gula juga boleh menyebabkan perut anda membuncit. Tetapi setelah anda mengawal keinginan manis anda boleh ucapkan selamat tinggal gula. Juga penting untuk diperhatikan bahawa jika anda mempunyai kepekaan terhadap gula seperti fruktosa (gula dalam buah) dan laktosa (dalam susu), perut anda mungkin mengalami kembung dan gejala IBS lain yang biasa.

13. Anda tidak merasa kuat atau kehilangan jisim otot.

Sumber gambar: Healthline

Para penyelidik menemui kaitan antara gula halus dan kehilangan otot yang berkaitan dengan usia kerana gula menghalang keupayaan tubuh untuk mensintesis protein menjadi otot. Selain itu, satu kajian haiwan menyatakan bahawa tikus yang diberi gula kehilangan jisim badan yang lebih kurus dan mengekalkan lebih banyak jisim lemak daripada tikus yang diberi makan karbohidrat komplek.

Penyelesaian: Sebaik sahaja anda mula mengekang keinginan manis dan mengehadkan pengambilan gula, anda akan mula melihat perbezaan dalam senaman anda akan merasa lebih bertenaga.

14. Tekanan darah anda meningkat.

Sumber gambar: NDTV

Gula lebih buruk untuk tekanan darah anda daripada garam, menurut kajian dalam jurnal Open Heart. Hanya beberapa minggu dengan diet tinggi sukrosa dapat meningkatkan tekanan darah sistolik dan diastolik. Satu lagi kajian British Journal of Nutrition dalam artikel yang disiarkan di eat this, not that mendapati bahawa untuk setiap minuman manis yang bergula, risiko terkena hipertensi meningkat lapan peratus.

15. Anda kehilangan motivasi untuk bersenam.

Mengambil terlalu banyak gula dapat membuat anda menambah berat badan dengan banyak cara, tetapi yang paling pelik adalah bahawa ia dapat mengurangkan aktiviti fizikal yang sebenarnya. Dalam satu kajian University of Illinois, tikus yang diberi makanan yang meniru diet Amerika standard aitu, sekitar 18 persen menambah gula memperoleh lebih banyak lemak badan walaupun mereka tidak diberi lebih banyak kalori. Salah satu sebabnya adalah bahawa tikus melakukan perjalanan sekitar 20 peratus lebih sedikit di kandang kecil mereka daripada tikus yang tidak diberi makanan bergula.

16. Buah tidak cukup manis.

Makan gula terlalu kerap termasuk menambahkan gula atau bahkan pengganti gula seperti Splenda ke makanan tertentu dapat mengubah apa yang ditafsirkan oleh selera anda sebagai manis. Semangkuk strawberi manis sendiri, tetapi jika anda menaburkan gula atau Stevia di atasnya, garis dasar gula jauh lebih tinggi daripada buahnya sendiri. Ini mengubah jangkaan anda bagaimana rasa pencuci mulut.

Penyelesaian: Memotong gula tambahan dan pemanis palsu sekerap mungkin membantu meregangkan badan anda untuk menikmati kemanisan semula jadi buah.