Terdapat banyak bentuk badan wanita. Setiap daripada mereka cantik dengan cara tersendiri. Bentuk badan ditentukan oleh struktur tulang, gen, umur, taburan lemak, jisim otot dan gaya hidup. Ketahui tentang bentuk badan wanita yang berbeza dan petua penggayaan untuk meningkatkan bahagian terbaik badan anda. Jom semak!

Bentuk Badan Wanita

Kajian penyelidikan mengesahkan bahawa bentuk badan wanita secara amnya berada di bawah lima kategori. Mana-mana bentuk badan lain adalah sama ada gabungan dua bentuk badan atau sinonim daripada lima bentuk badan. Banyak istilah ‘jenis badan’ dan ‘bentuk badan’ digunakan. Baca terus untuk mengetahui tentang bentuk dan jenis badan yang berbeza dan fahami yang mana satu yang anda miliki.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

1. Bentuk Badan yang Lurus

Anda tahu anda mempunyai jenis badan lurus jika anda mempunyai ukuran yang sama untuk semua bahagian badan anda. Jenis badan ini lebih dikenali sebagai badan supermodel. Ia juga dipanggil badan segi empat tepat atau pembaris. Oleh kerana ia tidak mempunyai garis pinggang yang jelas, badan cenderung kelihatan lurus.

2. Bentuk Badan Pear

Jika anda mempunyai pinggul yang besar dan payudara yang kecil, anda mempunyai bentuk badan pear atau badan berbentuk segi tiga. Anda mempunyai pinggul yang luas dan bahagian pinggang anda boleh kelihatan cantik jika berpakaian dengan cara yang betul.

3. Bentuk Badan Epal

Anda tahu anda mempunyai bentuk badan epal jika anda mempunyai payudara yang lebih besar berbanding bahagian pinggul, pinggang yang tidak jelas, bahu bulat, pinggul yang lebih kecil dan kaki serta lengan yang lebih langsing. Anda juga cenderung untuk menambah berat badan terlebih dahulu di bahagian atas badan daripada yang lain.

4. Bentuk Badan Sudu

Bentuk badan sudu atau bentuk badan pir dicirikan oleh pinggul besar yang lebih besar daripada seluruh badan. Ini menghasilkan bentuk yang bagus yang menyerupai nombor 8. Anda cenderung menambah berat badan di bahagian atas, terutamanya bahagian perut.

IKLAN

5. Bentuk Badan Jam Pasir

Punggung dan garis payudara anda seimbang, dan pinggang juga ditentukan. Butang anda bulat secara semula jadi dan badan anda adalah berkadaran di seluruh. Anda mempunyai bahu yang sedikit bulat yang sejajar dengan punggung yang cantik dan kaki anda adalah berkadar dengan bahagian atas badan anda.

6. Bentuk Badan Segi Tiga Terbalik

Anda mempunyai bahu yang luas, pinggul yang kecil dan kaki yang langsing. Walaupun anda tidak mempunyai pinggang yang jelas, bahagian atas badan anda adalah besar dan harus ditonjolkan untuk menarik perhatian dari pinggang.

7. Bentuk Badan Bujur

Jika anda mempunyai badan yang berbentuk bujur, payudara anda akan lebih besar daripada seluruh badan anda. Pinggul akan menjadi sempit, dan bahagian tengah akan kelihatan penuh. Wanita dengan bentuk badan ini cenderung untuk menambah berat badan di perut mereka sebelum di tempat lain. Pinggang tidak begitu jelas dan akhirnya menjadi bahagian badan yang paling luas. Punggung rata, dan kaki langsing.

IKLAN

8. Badan Berbentuk Berlian

Jika anda mempunyai badan berbentuk berlian, pinggul anda akan lebar, dan payudara anda akan menjadi sempit dan sejajar dengan bahu. Bahagian tengah anda kelihatan penuh, seperti badan berbentuk bujur. Anda cenderung menambah berat di sekitar perut dan pinggang anda tidak jelas. Anda mempunyai lebih sedikit berat di bahagian atas kaki. Lengan anda juga langsing dan berbentuk elok. Bahagian bawah kaki dibentuk dengan baik, dan ia merupakan ciri terbaik badan anda.

9. Bentuk Badan Jam Pasir Atas

Ia agak serupa dengan bentuk jam pasir. Pinggang anda adalah bahagian badan anda yang paling cantik. Anda pasti perlu mencuba untuk menyerlahkannya. Bahu anda akan menjadi sedikit bulat dan punggung cenderung lebih besar daripada pinggul anda. Anda akan mempunyai badan yang seimbang dan kaki yang berbentuk baik.

10. Jenis Badan Kurus

Anda mempunyai jenis badan yang kurus jika pelvis dan bahu  berada dalam penjajaran sempurna. Mempunyai struktur tulang yang kecil dan ringan seperti burung! Anda tidak cenderung untuk menambah berat badan dengan cepat tetapi cenderung untuk menurunkan berat badan dengan sekelip mata. Mempunyai lengan dan kaki yang langsing. Punggung rata dan anda mempunyai garis rahang yang jelas. Anda oleh memakai semua pakaian dan kelihatan sempurna.

IKLAN

11. Jenis Badan Olahraga

Anda tahu anda mempunyai bentuk badan yang atletik jika anda mempunyai lengkung yang menarik dan tona yang baik. Anda pada asasnya mempunyai badan yang lebih berotot, otot paha dan betis yang ketat, bahu yang tegap, dan leher yang lebih luas dan memanjang. Selain itu, lengan anda dibina dengan baik dan tona tetapi tidak lembik.

12. Bentuk Badan Lollipop

Tahukah anda bahawa Angelina Jolie juga mempunyai bentuk badan yang lollipop? Bentuk badan lolipop dicirikan oleh dada yang penuh, bulat, pinggang dan pinggul yang ramping, kaki yang panjang dan bahu yang lebar.

Kini setelah anda menemui bentuk badan anda, satu soalan masih belum terjawab, adakah bentuk badan boleh berubah?

Bolehkah Bentuk Badan Berubah?

Bentuk badan mungkin berubah pada wanita bergantung pada umur, kehamilan, tabiat pemakanan dan gaya hidup. Struktur tulang utama kekal sama, tetapi kehamilan mungkin menjadikan garis payudara anda lebih besar atau pinggul lebih lebar.

Begitu juga, diet dan gaya hidup yang tidak sihat boleh menyebabkan lemak perut, sekali gus mengubah rupa pir atau jam pasir kepada bentuk badan yang lurus. Selain itu, makan secara sihat dan bersenam boleh menyebabkan badan berbentuk epal kelihatan seperti bentuk badan segi empat sama atau segi empat tepat (pisang).

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI