Sekiranya anda selalu mempunyai tisu penghilang solekan untuk pembersihan pasca yang cepat, penyegaran wajah separuh hari, atau pembaikan semasa dalam perjalanan. Anda pasti menyedari betapa senang, mudah dan kebiasanya mesra dompet mesti ada di dalam tas tangan.

Tetapi seorang doktor kosmetik berkongsi video Instagram yang menunjukkan realiti kotor menggunakan tisu solek. Video tersebut menunjukkan Tijion Esho, MBChB, MRCS, MRCGP, pengasas Esho Clinic, perubatan estetik di UK. Menerapkan foundation pada kulit limau yang digunakannya untuk mewakili liang pada kulit anda kemudian berusaha membersihkannya dan gagal untuk mengeluarkan produk dengan lap solek.

Daripada menghilangkan foundation, lap hanya melumurkan solekan pada dasarnya menyumbat apa yang disebut “liang” kulit buah. “Inilah mengapa saya terus memberitahukan kepada anda semua mengenai tisu solekan,” Esho menuliskan video tersebut di laman instagram.

Kesan Penggunaan Tisu Solekan

Melalui artikel diterbitkan laman sesawang Insider, Esho mengatakan bahawa tisu pembersih solekan bukan sahaja merosakkan alam sekitar kerana kebanyakannya tidak boleh terurai secara biodegradasi yang bermaksud akhirnya menyumbang kepada lebih banyak sampah di tempat pembuangan sampah.

IKLAN

Sekiranya maklumat itu membuat anda benar-benar khuatir akan kebiasaan menyapu solekan anda sendiri, jangan takut produk ini tidak selalunya tidak baik untuk kulit anda atau persekitaran. Dalam hal ini, jika anda tetap menggunakan tisu solek yang boleh digunakan semula. Tetapi jika anda menggunakannya secara berkala, anda mungkin ingin mengubah cara penggunakannya,

BACA JUGA ARTIKEL INI: Sebelum Membeli Pad Solekan Guna Semula, Pastikan Anda Ketahui Kebaikan & Keburukan Pad Ini.

Pendapat pakar lain dalam isu ini, “tidak ada perbandingan saintifik antara kulit jeruk dengan kulit manusia.” Oleh itu, walaupun meletakan persamaan permukaan kulit anda dengan buah sitrus, pakar mengesahkan bahawa agen pembersih yang digunakan pada kebanyakan tisu penghilang solekan memang boleh menjadi kasar pada kulit anda.

IKLAN

Lap solekan sering mengandungi agen pembersih dan pembersih seperti surfaktan, yang melarutkan solek dan pengemulsi yang membantu melarutkan dan menghilangkan solekan. Kedua-dua bahan pembersih boleh merengsakan kulit dan mengeringkan kulit, apatah lagi pengemulsi mengeluarkan minyak dari kulit anda semasa ia berfungsi.

Selain dari kulit yang berpotensi menghilangkan minyak semula jadi, tisu penghilang solekan juga boleh duduk di permukaan kulit yang boleh menyebabkan kerengsaan lebih lanjut jika anda tidak mencuci sisa bahan kimia dari tisu terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif. Di samping itu, banyak tisu solekan mempunyai wangian, yang boleh menyebabkan kerengsaan dan juga dermatitis alahan iaitu merah ruam yang gatal.

BACA JUGA ARTIKEL INI:Bersihkan Solekan Dengan 15 Makeup Remover Wipes Terbaik Untuk Semua Jenis Kulit wajah

Perlunya langkah seterusnya…

Untuk menyokong pendekatan alternatif yang dicadangkan oleh Esho dalam catatan Instagramnya, pembersihan dua kali dengan pembersih muka atau air misel selama 60 saat.

IKLAN

Air misel menjebak kotoran, minyak, dan alat solek ke dalam misel bola kecil minyak yang menarik kotoran. Air misel ini bersifat lembut dan umumnya mengandung surfaktan ringan untuk dibersihkan, selain bahan penghidratan.

Pembersih lembut juga mengandungi surfaktan dan pengemulsi, tetapi ketika membilas wajah, ia melakukan tugas pembersihan dan tidak kekal pada kulit setelah dibilas. Umumnya bertoleransi dengan baik dan tidak menimbulkan masalah. Pakar kulit juga mengesyorkan menggunakan serum dan pelembap setelah mencuci dan mengeringkan dengan teliti untuk memastikan kulit anda sentiasa terhidrasi dengan betul. Dan ya, anda mesti selalu menanggalkan solek sebelum tidur.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI