Sebenarnya,secara tidak sedar apa sahaja yang kita lakukan menggambarkan sendiri perwatakan kita pada orang ramai. Misalnya cara kita bercakap, makan dan sebagainya. Nak tahu tak, sebenarnya gaya kita berjalan ada bawa maksud yang tersendiri!

Ini juga termasuklah gaya kita ketika berjalan. Tanpa sedar ada maksud di sebaliknya yang ramai tak tahu. Mungkin apabila sudah tahu, jika ia membawa unsur tidak bagus pada diri, kita boleh mengubahnya.

Jom kaji maksud berjalan di bawah ini dan rasa-rasanya gaya anda dalam kategori yang mana satu ya?

ARTIKEL BERKAITAN: Temui Pesona Pandora Yang Sempurna, Panduan Khas Buat Hijabi Miliki Aksesori Ini Penuh Bergaya.

1. Kelihatan Seperti Tidak Memijak Tanah

Golongan wanita yang jalannya berginjat, wanita ini kononnya bersifat tidak jujur, mulutnya laser dan menyinggung perasaan orang lain terutamanya ketika berbual. Dia juga dikatakan terkenal dengan sikap egonya. Dan yang lebih parah, wanita ini biasanya seorang yang boros atau suka membazir tanpa berfikir sebelum berbelanja. Tapi jangan berkecil hati, kerana wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki.

2. Sering Menoleh Ke Kanan Dan Kiri

Wanita yang berjalan seperti ini biasanya pandai menyimpan rahsia. Walaupun ramai yang menganggap wanita yang berjalan seperti ini tidak jujur, suka menipu teman sendiri, dan merugikan teman bualnya, namun, ramai lelaki yang berusaha untuk menakluk hatinya. Kononnya wanita seperti ini senang diatur dan diuruskan.

IKLAN
Nak Tahu Tak, Sebenarnya Gaya Kita Berjalan Ada Bawa Maksud Yang Tersendiri!
Photo by Brooke Cagle on Unsplash

3. Suka Menunduk

Wanita seperti ini katanya memiliki sifat yang tertutup. Dia hanya akan berbual dengan orang-orang yang rapat dengannya dan boleh dipercayai. Wanita seperti ini biasanya sukar untuk ditawan hatinya. Di samping sikapnya yang dingin, wanita seperti ini tidak peduli dengan percintaan. Namun, jika ada lelaki yang berjaya menawan hatinya, dijamin lelaki itu akan beroleh kebahagiaan. Ini kerana, wanita jenis ini sangat setia, dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya.

4. Berjalan Menatap Lurus Ke Depan

Mereka yang berjalan seperti ini biasanya memiliki pendirian yang teguh, dan bukannya mudah hendak menggoncangkan imannya. Jangan sekali-sekali menentang apa yang pernah dikatanya, jika anda tidak mahu mendengar dia berleter panjang lebar. Meskipun pendiriannya teguh, tapi dia selalu berselisih pendapat. Jadi tak hairanlah kalau wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang perpengalaman luas.

ARTIKEL BERKAITAN: Wanita Jepun Atasi Masalah Kulit Kering Dengan Teknik ‘Chizu Saeki Mehod’, Amat Sesuai Untuk Wanita Asia!

IKLAN

5. Badan Bergerak ke Kanan dan Kiri

Wanita yang berjalan dengan gaya yang sedemikian selalunya bersikap tidak ambil kisah dengan masalah yang berlaku. Apa pun masalah yang ada dihadapannya, dia menganggap itu sebagai perkara kecil. Walhal masalah itu sebenarnya agak rumit dan memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan. Kerana sifatnya yang suka ambil mudah ini, banyak persoalan yang akhirnya tidak dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan dirinya sendiri.

Nak Tahu Tak, Sebenarnya Gaya Kita Berjalan Ada Bawa Maksud Yang Tersendiri!
Photo by Aliata Karbaschi on Unsplash

6. Badan Nampak Tegak

Wanita ini tegas dalam menentukan sesuatu. Dia tidak mahu urusan peribadinya dicampur oleh orang lain. Gaya bicaranya selalu serius seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh. Dan yang menarik tentang wanita ini, dia bertanggungjawap terhadap apa yang pernah dilakukannya. Dia menyenangi lelaki yang berdikari tanpa menghilangkan sifat-sifat romantiknya.

7. Berjalan seperti Zirafah

Maksudnya, ketika melangkahkan kaki, badannya kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang. Wanita jenis ini sangat lemah perasaannya. Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. Jadi, jika berbual dengan wanita seperti ini sedikit sebnayak kenalah menjaga perasaannya agar tidak tersinggung, kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata.

IKLAN

Panduan ini sebenarnya lebih sesuai untuk peringatan kepada semua wanita di luar sana agar sentiasa berjalan dengan sopan. Walau bagaimanapun, ini hanyalah panduan dan ia tidak semestinya betul kerana setiap individu adalah istimewa dan berlainan.

Wallahualam.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini

SUMBER: VIA AL RAUDHAH

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI