Kemungkinannya, anda mungkin pernah melihat penggelek wajah atau ‘face roller’ pada suapan Instagram atau mungkin juga di rumah rakan.

Alat kecil paling biasa dibuat dari batu giok atau kuarza mawar. mempunyai dua bola roller dan ada yang kelihatan seperti pin penggelek kecil (dengan penggelek dengan pelbagai saiz terpasang pada kedua hujung pemegang). Jadi mengapa perlu ke mengurut wajah dengan ‘face roller’? Adakah trend ini akan kekal?

Fungsi ‘face roller’ untuk wajah anda

‘Face Roller’ Mampu Runcingkan Wajah Dan Badan. Ini Mitos Dan Faedah Penggelek Ajaib Yang Perlu Anda Tahu

Tindakan mudah mengurut wajah anda dengan ‘face roller’ mempunyai banyak manfaat untuk kulit. Bahkan dapat mengurangkan tekanan dan menghilangkan ketegangan, seperti urutan badan.

Berikut adalah beberapa faedah utama:

Meningkatkan peredaran darah di wajah – Menggunakan roller wajah dapat merangsang aliran darah ke wajah, dapat menjadikan kulit anda kelihatan lebih cerah dan terasa lebih tegang.

Membantu resdung yang tersumbat – Beberapa kajian menunjukkan bahawa menggunakan alat ini dapat membantu membersihkan resedung yang tersumbat (sumber yang dipercayai, walaupun penyelidikan masih di peringkat awal).

‘Face Roller’ Mampu Runcingkan Wajah Dan Badan. Ini Mitos Dan Faedah Penggelek Ajaib Yang Perlu Anda Tahu

Mengurangkan bengkak – Menggulung juga dapat mengurangkan bengkak (seperti kantong mata yang sukar dikendalikan) dengan merangsang saliran limfa.

Menyejukkan dan menenangkan kulit anda – Sekiranya anda menyimpan roller anda di dalam peti sejuk atau menggunakan batu sejuk secara semula jadi seperti batu giok, ia akan menyejukkan kulit semasa bersentuhan. Ini dapat mengetatkan liang pori.

Menyerapkan produk penjagaan kulit – Penggelek biasanya digunakan dengan minyak atau pelembap untuk membantu alat meluncur ke seluruh kulit anda. Dikatakan proses ini dapat menyerap produk lebih dalam ke kulit anda.

IKLAN

Mitos dan fakta mengenai urutan ‘face roller’

‘Face Roller’ Mampu Runcingkan Wajah Dan Badan. Ini Mitos Dan Faedah Penggelek Ajaib Yang Perlu Anda Tahu

Terdapat banyak tuntutan besar mengenai ‘face roller’. Jom bincangkan apa yang sebenarnya berlaku mengenai urutan wajah, dan apa mitos mengenai ‘face roller’.

Urut wajah dapat meningkatkan mood anda: Betul. Mungkin kelihatan pelik, tetapi urutan wajah mengurangkan kegelisahan bagi sesetengah orang.

Menggunakan roller boleh merampingkan wajah: Salah. Satu-satunya cara untuk menurunkan berat badan atau menurunkan berat badan dari mana-mana bahagian badan anda, termasuk wajah, adalah melalui pemakanan dan senaman. Walau bagaimanapun, potensi penyingkiran roller wajah boleh menjadikan wajah anda kelihatan lebih tirus buat sementara waktu.

‘Face Roller’ Mampu Runcingkan Wajah Dan Badan. Ini Mitos Dan Faedah Penggelek Ajaib Yang Perlu Anda Tahu

IKLAN

Menggunakan roller boleh menegangkan wajah: Betul. Roller ini dapat digunakan untuk mengalirkan cairan dari wajah, yang dapat membantu menegangkan wajah anda buat sementara waktu. Kaedah terbaik untuk menggunakan alat untuk menguras dan mengontur adalah menggulung pada sudut dan kemudian mendorong roller ke bawah ke telinga. Proses ini membantu mengarahkan lebihan cecair ke kelenjar getah bening.

Toksin boleh disingkirkan dari badan dengan menggunakan roller: Betul. Apa-apa aktiviti yang merangsang saliran limfa (Sumber Dipercayai), termasuk urut atau ‘face roller’, boleh menyahtoksin badan.

Cara menggunakan roller wajah

‘Face Roller’ Mampu Runcingkan Wajah Dan Badan. Ini Mitos Dan Faedah Penggelek Ajaib Yang Perlu Anda Tahu

Ikuti langkah-langkah ini semasa menggunakan roller wajah:

  1. Sapukan minyak wajah, serum atau pelembap. Sekiranya anda tidak mempunyai pelinciran, alat ini dapat menarik atau menarik kulit, yang sebenarnya boleh menyebabkan kedutan.
  2. Mulakan di leher dan gelek ke atas. Untuk hasil yang terbaik, gelek ke belakang, bukan ke belakang dan ke belakang.
  3. Gulung dari garis rahang ke telinga di kedua-dua sisi dengan menggunakan tekanan lembut. Anda boleh meneruskan gerakan ini dari rahang hingga tulang pipi.
  4. Gelek dari dahi ke arah pelipis, hanya ke arah atas. Ini adalah tarikan lembut yang sama seperti yang anda gunakan jika menggunakan tangan untuk menarik kulit tegang dan bebas kedutan.
  5. Lekatkan kening anda secara mendatar, yang mungkin terasa melegakan jika anda mengalami sakit kepala.
  6. Anda juga boleh melakukan urutan wajah atau senaman wajah, kadang-kadang disebut “yoga wajah”, tanpa roller.

Berapa kerapkah menggunakan ‘face roller’?

‘Face Roller’ Mampu Runcingkan Wajah Dan Badan. Ini Mitos Dan Faedah Penggelek Ajaib Yang Perlu Anda Tahu

Penggelek muka selamat digunakan setiap hari. Sebenarnya, sebilangan pakar dermatologi mengesyorkan penggunaan harian untuk hasil terbaik.

IKLAN

Berapa lama berkesan?

Walaupun anda hanya mempunyai beberapa minit, anda mungkin masih dapat memperoleh beberapa faedah menghilangkan tekanan dan menghilangkan rasa sakit.

Satu kajian tahun menunjukkan bahawa menggunakan roller untuk urut wajah hanya selama 5 minit dapat meningkatkan aliran darah ke pipi. Menggunakan roller selama 10 minit apatah lagi. Dan selalu berhenti jika ia mula menyakitkan.

Jenis penggelek muka

‘Face Roller’ Mampu Runcingkan Wajah Dan Badan. Ini Mitos Dan Faedah Penggelek Ajaib Yang Perlu Anda Tahu

Terdapat banyak penggelek muka di pasaran, sukar untuk mengetahui yang mana lebih berkesan.

Jade adalah salah satu batu yang paling biasa yang anda dapati di pasaran. Ia telah digunakan selama berabad-abad di China. Anda juga akan menemui penggelek muka yang diperbuat daripada:

  • kuarza mawar
  • kecubung
  • obsidian
  • logam

Jade dan logam adalah bahan sejuk secara semula jadi dan tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk untuk memberi sensasi penyejukan pada kulit. Rose quartz dapat menahan suhunya (panas atau sejuk) untuk jangka masa yang panjang. Oleh itu, jika anda mahukan gelekan yang lebih sejuk dan merancang untuk menggunakannya lebih dari satu atau dua minit, kuarza yang telah disejukkan di dalam peti sejuk adalah pilihan terbaik anda.

Jade adalah batu yang lebih lembut daripada kuarza mawar, jadi roller kuarza boleh bertahan lebih lama dan tidak mudah pecah jika dijatuhkan.Walau bagaimanapun, giok mungkin tidak sehalus batu-batu lain, tetapi geseran tambahan ini mungkin sangat berguna untuk kontur.

Secara tradisional, batu kecubung dikatakan dapat membantu membersihkan kulit, dan boleh membantu merawat jerawat. Walau bagaimanapun, penyelidikan diperlukan untuk menyokong tuntutan ini.

https://youtu.be/10bv8TQ_mq4

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI