Manfaat vitamin C yang banyak dikenal adalah kemampuannya untuk mencegah bintik-bintik hitam. Vitamin C juga berperanan dalam regenerasi kolagen, menahan rembesan sebum berlebih, mencerahkan wajah, dan menghilangkan bekas jerawat. Berbagai manfaat dari vitamin C ini sekarang dapat anda rasakan dalam bentuk serum.

Pemakaian serum sebagai salah satu rejim penjagaan kulit bukanlah sesuatu yang asing pada mereka yang mengambil berat tentang kesihatan kulit. Antara serum yang sering menjadi pilihan adalah yang mengandungi Vitamin C. Serum Vitamin C dengan bahan antioksidan yang berkesan dalam merangsang pengeluaran kolagen serta membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan dengan memperbaiki kerosakan kulit akibat pencemaran dan pancaran matahari.

Sebelum anda membeli serum yang mengandungi vitamin C, ketahui juga cara untuk memilihnya:

Cara memilih serum vitamin C

Setiap orang memiliki keperluan yang berbeza mengikut jenis kulit mereka. Berikutnya, kami akan jelaskan cara memilih serum vitamin C yang sesuai dengan keperluan kulit wajah anda.

Pilihlah serum dengan konsentrasi vitamin C yang sesuai

Setiap produk diproduksi dengan tingkat konsentrasi vitamin C yang berbeza-beza. Tinggi dan rendahnya konsentrasi vitamin C dalam komposisi produk tersebut tentu mempunyai efek samping tersendiri. Serum dengan konsentrasi vitamin C yang tinggi akan memberikan hasil yang cepat, tetapi boleh jadi kulit anda mengalami sedikit kekeringan.

Untuk menghindari hal tersebut, anda boleh mulai menggunakan produk dengan konsentrasi vitamin C yang rendah terlebih dahulu. Hal ini bertujuan memberi kesempatan kulit anda untuk bernafas dan sesuai dengan bahan yang terkandung. Apabila kulit wajah lebih selesa tingkatkan kadar vitamin secara berperingkat.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Hijabi Ini Kongsi 15 Kebaikan Vitamin C Yang Wajib Ambil Setiap Hari. Kulit Jadi Cantik & Berseri!

Jika Anda ingin efek yang mencerahkan, pilihlah produk yang mudah meresap dalam kulit

Mencari serum vitamin C dengan manfaat mencerahkan. Dalam mengatasi flek hitam dan kekusaman, anda perlu vitamin C aktif yang secara efektif mampu menembus bahagian terdalam dan bertahan lama di dalam kulit. Pilihlah produk vitamin C aktif dan bahan tambahan lainnya yang membuat vitamin C mudah diserap kulit sekaligus terjaga kestabilannya. Anda juga boleh memilih produk yang disertai vitamin E. Vitamin E dapat melancarkan peredaran darah sehingga dapat memberikan efek sinergi dengan vitamin C.

Bagi Anda yang bermasalah dengan jerawat, pilih serum dengan kandungan vitamin C aktif

Manfaat mencegah jerawat juga ditemukan pada vitamin C. Vitamin C dapat menghambat pembentukan sebum yang menjadi penyebab timbulnya jerawat. Untuk anda yang bermasalah dengan jerawat, pilihlah kandungan vitamin C aktif yang mampu mencegah timbulnya jerawat. Jangan lupa memilih serum vitamin C dengan tekstur yang tidak meleket untuk keselesaan anda.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI: Adakah Badan Makin Sihat Atau Sebaliknya, Jika Terlebih Vitamin C? Awas Hijabi!

Pilih serum vitamin dengan campuran bahan yang dapat menjaga keanjalan kulit

Vitamin C juga berperanan dalam membantu pembentukan kolagen alami kulit anda. Kolagen adalah unsur yang menjaga kulit agar tetap anjal dalam proses keremajaan kulit. Jika anda ingin kulit tampak muda, pilihlah serum vitamin C dengan tambahan hyaluronic acid atau ceramide. Keduanya adalah bahan yang mampu mempertahankan kelembapan dan menambah keanjalan pada kulit anda. Campuran vitamin C dengan bahan tersebut akan meningkatkan keremajaan kulit untuk kulit yang tampak anjal.

Hindari kandungan paraben dan alkohol bagi kulit kering dan sensitif

Bagi anda yang memiliki kulit sensitif atau kulit kering, sebaiknya anda memperhatikan bahan-bahan tertentu agar tidak merosakkan keadaan kulit anda. Hindarilah produk dengan kandungan paraben dan alkohol yang berpotensi memberikan beban pada kulit anda. Selain itu, pilih juga produk dengan tingkat asid yang rendah.

Perhatikan tekstur serum dan pilihlah yang sesuai untuk kulit anda

Banyak produk serum vitamin C yang dapat anda temukan dengan tekstur yang berbeza-beza. Anda boleh memilih tekstur yang ringan atau kenyal sesuai dengan keinginan dan keperluan. Apa pun bentuknya kerana perawatan ini dilakukan setiap hari, pilihlah tekstur yang paling selesa untuk anda.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Ini Cara Inovatif & Trendy Bagi Melindungi Diri Dalam Situasi Penyebaran Virus Corona!

Ini senariai serum terbaik di pasaran yang bukan hanya mampu mencerahkan wajah anda, malah mengatasi masalah kulit yang lain:

1. ALPHA-H Vitamin C Serum

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alpha-H Concentrated Skincare (@alphahskincare) on

Ini adalah rawatan yang ideal untuk mereka yang sering terdedah kepada sinaran matahari. Masalah jeragat pada kulit wajah dapat diatasi dengan adanya ALPHA-H Vitamin C Serum yang dirumus khas dengan bahan semulajadi dan Vitamin C. Serum ini berfungsi untuk merawat dan mencegah kesan penuaan, pigmentasi dan garis halus kerana ia mengandungi pelembap untuk penghidratan yang berterusan serta merangsang pertumbuhan kolagen.

2. PURITO Pure Vitamin C Serum

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JASTIP KOREA | PO KOREA (@rk_rumahkorea) on

Serum tulen dari Korea ini sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah jerawat pada kulit wajah. Dengan kandungan 10% asid Ascobic dan 84% Asid Hyaluronic, vitamin tulen secara inovatifnya dapat menyelesaikan pelbagai masalah yang dihadapi kulit.

IKLAN

Berfungsi untuk melawan kedutan, kembalikan keanjalan, menghapuskan lingkaran gelap, mencerah, melembut dan melegakan kulit serta kesan parut jerawat hilang dalam masa beberapa minggu sahaja. Produk serum ini terbaik untuk semua jenis kulit, jadi anda tidak perlu risau kerana ianya tidak akan menyebabkan iritasi.

3. Klairs Freshly Juiced Vitamin Drop

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Klairs Malaysia Official (@klairsmy) on

Klairs ikut menawarkan serum vitamin C terbaiknya yang khas untuk anda yang memerlukan tambahan kandungan vitamin C dan efek peremajaan. Dengan produk ini, anda akan mendapatkan manfaat baik dari vitamin C sekaligus tindakan untuk melawan tanda-tanda penuaan. Serum dari Klairs ini menggunakan teknologi penstabilan hibrid yang mampu menyerap dengan mengandungi bahan aktif 5% asid L-Ascorbic ke dalam lapisan kulit dan merupakan bahan antioksidan yang telah diuji dan terbukti secara saintifik.

Tidak hanya itu, masalah pori-pori yang besar dan kulit yang kusam dapat anda atasi dengan kandungan vitamin C murni 5% dalam komposisinya. Serum vitamin C ini dapat digunakan oleh semua usia dan semua jenis kulit kerana formulanya yang non-irritation. Jadi, pemilik kulit sensitif juga dapat menggunakan produk ini.

4. Wardah C-defense with Vitamin C Serum

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wardah Cosmetics Malaysia (@wardahbeauty_my) on

Produk keluaran Wardah yang semestinya Halal dan mesra wudhu ini, sesuai untuk semua jenis kulit. Wardah memiliki beberapa macam serum, salah satunya Wardah C Defense Serum. Serum ini memiliki kandungan utama Hi-Grade Vitamin C 10% dengan tambahan aloe vera dan biosaccharide. Produk ini memiliki tekstur yang ringan dan dapat meresap dengan mudah. Tahap vitaminnya akan membantu mencerahkan kulit anda, menjaga keanjalan kulit, memperbaiki struktur kulit, dan melembapkan.

Serum vitamin C ini juga berperanan sebagai antioksidan dan anti-inflamasi yang akan melindungi kulit anda dari radikal bebas yang merupakan penyebab utama pigmentasi. Dengan pemakaian rutin, serum vitamin C ini akan membuat kulit anda lebih sihat dan lebih cerah secara berperingkat.

5. The Body Shop Vitamin C Skin Boost

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @_namphuengberry_ on

Anda yang menginginkan kulit tampak lebih cerah, halus, dan berkilau. The Body Shop Vitamin C Skin Boost mengandung vitamin C yang berasal dari camu-camu berry. Camu-camu berry adalah buah dengan kandungan vitamin C yang dua puluh kali lebih tinggi dari asid, yang dapat memberikan efek menyegarkan dan mencerahkan kulit anda.

Produk ini mengandung glycerin dan ascorbic acid yang akan memberikan kelembapan dan berperanan sebagai antioksidan. Anda dapat memakai serum ini pada pagi dan malam hari sebagai langkah terakhir perawatan kulit anda. Dengan pemakaian yang teratur, hasilnya kulit anda lebih cerah dan berkilau berkat kandungan mineral glowing serum ini.

6. WILDFERNS Manuka Honey Radiance Renewal Facial Serum

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Deone Wellness Solutions (@wildfernsmalaysia) on

Serum  bertekstur ringan ini, bertindak pantas menyerap ke lapisan kulit. Dirumus khas dengan Manuka Honey yang berkualiti Premium dan bahan antioksidan iaitu Vitamin A, C dan E serta menggabungkan campuran bahan semulajadi seperti minyak Sweet Almond, Rosehip dan Evening Primrose untuk kelembapan berpanjangan dan memelihara kulit. Manakala Royal Jelly dan Bee Pollen mampu menyegarkan dan meremajakan kulit agar tampak berseri.

IKLAN

7. Kiehl’s New Powerful Strength Line Reducing Concentrate

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kiehl’s Malaysia (@mykiehls) on

Bagi anda yang memerlukan nutrisi vitamin C sekaligus ingin mengatasi kedutan di wajah, kami cadangkan produk ini untuk anda. Serum ini mengandung vitamin C dengan kadar 10.5% yang tergolong sebagai perawatan anti-wrinkle. Tidak hanya mengandung vitamin C yang cukup tinggi, serum vitamin C dari Kiehl’s ini juga menambahkan asid L-Ascorbat yang berperanan untuk mengurangi garis halus dan tekstur pada kulit wajah anda.

Anda juga dapat menemukan kandungan glycerin yang berfungsi melembapkan, sekaligus meningkatkan keupayaan kulit anda dalam menampung air sehingga menjadikan kulit anda anjal. Botolnya yang dikemas dengan aplikator pump sesuai di bawa travelling agar kulit anda sihat terlindungi setiap saat.

8. SKIN INC Vitamin C Serum

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Skin Inc (@iloveskininc) on

Produk serum dari jenama Skin Inc ini yang menggabungkan Vitamin C dan E serta Vitamin B6 yang terkandung dalam kapsul halus rumpai laut, efektif hanya selepas disapukan pada Zon-T kulit anda. Dirumus khas untuk membantu mengurangkan kewujudan liang dan penghasilan sebum. Dengan fungsi yang mampu mengawal sebum, ternyata ianya sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit kombinasi.

9. Liz K Super First C Serum Pure Vitamin C 13%

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Skincare By Asha (@skincare_by_asha) on

Serum yang dirumus khas dengan 13% Vitamin C asli untuk membantu mencerah dan melembap kulit, mencegah penuaan pada kulit pramatang serta menganjalkan kulit. Antara bahan anti-penuaan yang terkandung dalam serum ini adalah cendawan Shiitake dan daun teh hijau. Kesan baik serum ini dapat dilihat pada kulit anda dalam hanya 3 hari.

10. By Wishtrend Pure Vitamin C 21.5 Advanced Serum

 

View this post on Instagram

 

A post shared by By Wishtrend (@bywishtrend) on

Dirumuskan dengan 10 ramuan khas untuk mendapatkan hasil yang cepat dan berkesan. Vitamin Tree pula mampu memberikan kelembapan pada kulit dan sesuai untuk mereka yang mempuyai masalah kulit kering. The By Wishtrend Pure Vitamin C21.5% Advanced Serum adalah serum vitamin untuk memperbaiki ton dan tekstur keseluruhan kulit. Dengan mengandungi vitamin C yang tulen, ia bebas dari paraben dan bahanmerbahaya yang boleh merosakkan kulit.

11. PETER THOMAS ROTH Retinol Fusion PM Night Serum

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Peter Thomas Roth (@peterthomasrothofficial) on

Serum retinol ini berfungsi memperbaharui sel-sel kulit melalui retinol yang terkumpul secara optimum untuk mendapatkan hasil yang maksimum tanpa memudaratkan kulit.

Dengan gabungan bahan kandungan berteknologi tinggi retinol, vitamin C dan E, ia meratakan tona dan tekstur kulit, menghasil  kolagen dan mengurangkan garis halus serta kedutan untuk mendapatkan kulit yang cerah dan sihat. Serum ini sesuai dipakai pada waktu malam untuk mendapatkan kebaikan yang maksimum.

Hentikan pemakaian jika timbul kesan sampingan

Meskipun lambakan serum vitamin C di pasaran, keadaan kulit anda yang berbeza membuat tidak semua produk sesuai di kulit anda. Seperti yang telah dikatakan sebelumnya, vitamin C memiliki peranan menghalang pembentukan sebum sehingga kulit anda berpotensi menjadi kering. Bagi anda yang memiliki kulit sensitif, serum yang tidak sesuai boleh membuat kulit anda menjadi kasar.

Jika anda merasakan gatal saat pemakaian atau timbul masalah lain, sebaiknya anda menghentikan pemakaian serum tersebut. Kesan sampingan ini memang jarang terjadi, tetapi apabila hal tersebut terjadi, sila dapatkan khimat nasihat pakar.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI