Aduh…duit habis lagi bila dah tengah-tengah bulan, dah tak cukup untuk buat belanja sampai waktu gaji. Kenapa ya? Sudah aturkan dengan baik tapi masih sama, habis juga.

Pasti anda pernah mengalami situasi yang sama seperti di atas bukan? Manakan tidak, min pun sama sekarang ini, jadi macam mana kita nak uruskan kewangan dengan mudah? Ada caranya.

Belanja sakan macam ‘raja’ harus duit anda habis

Sumber gambar dari Canva

Ha, sudah pasti anda sudah tahu punca masalah yang menyebabkan anda kehabisan wang sebelum sempat hari gaji yang seterusnya. Jadi perlu ke kita lihat dengan terperinci? Jawapannya–ya, kita perlu.

Sifat terlalu boros membuatkan kita alpa untuk menyimpan wang dan aturkan kewangan dengan baik. Apatah lagi tren-tren terkini yang tular membuatkan lagi nafsu untuk membeli-belah semakin gian.

Bila ada sahaja sale atau jualan gudang, adakah anda menjadi salah seorang yang menempah kepada personal shopper untuk dapatkan produk atau barangan itu? Pasti alasannya–“Oh, apa salahnya untuk belanja buat diri sendiri. Self-reward.”

Artikel berkaitan: Tanda-tanda Kewangan Kita Dalam Bahaya; Belanja Selagi Ada Gaji, Gagal Bezakan Antara Keperluan & Kehendak

IKLAN

Anda kena tahu, Self-reward itu sudah tentu bagus caranya buat anda tetapi jangan terlalu spend kepada diri sendiri. Anda kena tahu untuk aturkan strategik yang bagus supaya tiadalah hujung-hujung bulan kena pinjam duit kawan.

Dah aturkan tapi masih sama…anda ikut atau tidak plan itu?

Sumber gambar dari Canva

Jadi persoalannya anda ikut atau tidak plan atau strategik yang anda lakukan itu? Adakah ia efektif dan sebagainya? Jawapannya hanya pada diri sendiri.

Sejujurnya masalah kewangan ini kita tidak dapat untuk elakkan. Kadangkala, ada masa yang memerlukan kita untuk memakai wang tersebut dengan segera. Ada juga masa yang kita terpaksa korbankan sejumlah wang yang banyak sehinggakan kita terpaksa kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

Di sini kami ingin kongsikan cara untuk anda aturkan perbelanjaan supaya lebih teratur. Mana tahu, di hujung bulan pun anda masih boleh order minuman seperti Starbucks, Tealive, dan sebagainya.

IKLAN

#1. Berbelanja mengikut kemampuan

Pastikan anda dapat mengawal nafsu anda, jika keluar dengan rakan-rakan pasti anda akan terikut sekali dengan cara perbelanjaan mereka. Seperti orang kata, pengaruh rakan sebaya, tetapi adakah anda perlu ikuti cara mereka?

Sebenarnya, tidak, anda perlu tahu limitasi perbelanjaan anda. Min tahu anda mesti nak sertai sekali kumpulan rakan anda berbelanja sakan oleh kerana tidak mahu terasa tersisih. Fikir semula, adakah anda sanggup tersisih atau bergadai nyawa membayar hutang?

#2. Simpan duit kecemasan dan JANGAN GUNA

Sudah pasti anda akan aturkan serta bahagikan sejumlah wang yang menjadi untuk hal-hal kecemasan. Mungkin dalam jumlah yang banyak mahupun dalam seratus hingga dua ratus ringgit sahaja.

Meskipun begitu, tidak menjadi alasan kepada anda untuk menggunakan duit kecemasan tersebut jika tidak ada wang yang cukup untuk membeli barangan yang bukan keperluan. Contohnya, membeli smart watch yang baru. Nafsu lebih dari keselamatan hidup anda?

IKLAN

#3. Fokus dengan target anda

Bila membuat sesuatu anda pasti akan fokus bukan? Begitu juga dengan membuat simpanan dan perbelanjaan wang. Jangan fikirkan duit itu akan masuk semula pada setiap hujung bulan dan anda akan cuba ikut plan anda. Ingatlah, adakah anda akan ulang perkara itu selama 10 tahun yang akan datang?

Jadi akhir kata, semuanya terpulang kepada diri anda, tepuk dada tanya selera. Perlu atau tidak barangan-barangan yang anda fikir boleh menggembirakan anda itu? Mungkin buat seketika waktu. Self-reward itu boleh tetapi bukan satu alasan untuk shopping sakan.

Artikel berkaitan: Belanjalah Keluarga Pada Hari Asyura, HARUS Kita Menggembirakan Mereka Pada Hari ‘Istimewa’ Ini

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI