Perasan tak apabila kita makan buah-buahan dan dan sayur-sayuran tertentu, perut akan rasa kurang selesa. Badan rasa lemah sahaja disebabkan rasa kurang selesa seperti terasa perut ‘berangin’ semacam.

Ada individu yang mengelakkan diri daripada makan buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu keran tidak mahu rasa kurang selesa pada perut itu menganggu aktiviti harian mereka.

Kenapakah memakan sesetengah buah atau sayur boleh menyebabkan ‘angin’ dan ‘kembang urat’?

Ada Buah & Sayuran Tertentu Bila Kita Makan Boleh Sebabkan ‘Angin’ & ‘Kembang Urat,’ Ini Faktanya

Sebenarnya jenis tumbuhan seperti nangka, sukun, tarap, kekacang (legumes) dan yang seangkatan dengannya mengandungi bahan kimia dari kumpulan karbohidrat seperti raffinose, stachyose, verbascose yang tidak boleh dicerna oleh tubuh manusia kerana kekurangan atau ketiadaan enzim alfa-galactoside.

Keberadaan enzim ini adalah bergantung kepada genetik dan peningkatan usia. Maka, usahlah hairan jika dulu kita makan tiada masalah dan kini mudah terkesan. Disebabkan ketiadaan enzim khusus, maka tugas pencernaan ini akan diambil alih oleh bakteria yang ada dalam usus besar kita melalui fermentasi.

Semasa proses fermentasi, bakteria akan menghasilkan bahan kimia berbentuk gas seperti gas hidrogen dan metana. Gas ini kemudiannya akan dikeluarkan dari sistem usus besar sebagai kentut.

Ada Buah & Sayuran Tertentu Bila Kita Makan Boleh Sebabkan ‘Angin’ & ‘Kembang Urat,’ Ini Faktanya
Photo by andrea-piacquadio from Pexels.

Sekiranya gas ini tidak dikeluarkan, ianya akan terus terkumpul/ terperangkap dalam usus yang juga dikenali dengan istilah ‘kembung perut’ atau orang kita bahasakan sebagai ‘angin’. Harus diingat ‘angin’ ini ialah ‘benda asing’ yang berada dalam badan. Maka badan akan seboleh mungkin untuk mengeluarkannya dengan mekanisma yang mampu menggangu keseimbangan proses kimia badan yang lain.

IKLAN

Ketidakseimbangan kimia badan ini akan menyebabkan kita berasa ‘kurang selesa’ atau ‘sakit’ pada bahagian tertentu. Keadaan inilah yang agaknya orang lama istilahkan dengan ‘kembang urat’.

Tujuannya adalah sebagai ‘signal’ untuk kita berbuat sesuatu atau badan akan beradaptasi untuk mengembalikan semula keseimbangan kimia (Self-healing). Bahagian mana yang terkesan dan bagaimana, adalah bergantung kepada tahap kesihatan sedia ada dan mekanisma yang ‘paling’ kurang mudarat kepada system badan.

Untuk mengembalikan keselesaan, ada yang pergi berurut. Ada yang ambil ubat tahan sakit, ada juga yang ambil ubat buang angin. Ada yang baik sendiri hasil daripada pemakanan yang mengandungi pelbagai bahan kimia semula jadi yang membantu menyeimbang punca sakit tadi.

Ada Buah & Sayuran Tertentu Bila Kita Makan Boleh Sebabkan ‘Angin’ & ‘Kembang Urat,’ Ini Faktanya
Photo by polina-tankilevitch from Pexels.

Pun begitu, sesetengah orang tidak mengalami masalah ‘angin’ ini disebabkan mempunyai enzim alpha-galactoside yang cukup dan/ atau juga memiliki kepelbagaian jenis bakteria dalam usus yang boleh saling ‘meneutralkan’ gas yang dihasilkan.

IKLAN

TIP UNTUK SISTEM PENGHADAMAN YANG BAIK: 

1) Amalkan senaman yang bersesuaian untuk mengaktifkan sel-sel badan termasuklah dalam sistem penghadaman. Bakteria yang baik sukakan badan yang sihat untuk ditumpang (win win situation).

2) Kunyah makanan jenis ini lama-lama untuk mengecilkan saiz makanan. Air liur mungkin mengandungi enzim alpha-galactoside yang boleh membantu dalam proses penguraian bahan kimia karbohidrat ini dan mengurangkan fermentasi oleh bakteria dalam usus besar.

Ada Buah & Sayuran Tertentu Bila Kita Makan Boleh Sebabkan ‘Angin’ & ‘Kembang Urat,’ Ini Faktanya
Photo by andrea-piacquadio from Pexels.

3) Jenis kekacang atau beras pulut boleh rendam dulu untuk memudahkan proses penghadaman, seterusnya mengurangkan fermentasi oleh bakteria.

4) Amalkan sayuran dalam diet pemakanan sebagai sumber serat (prebiotik) dan fitokimia yang bagus.

IKLAN

5) Kurangkan makanan terproses. Kurangkan pengambilan gula tersedia.

6) Boleh tambahkan makanan difermentasi yang mengandungi mikrob baik (sumber probiotik) seperti yoghurt, tempoyak, tapai untuk mempelbagaikan flora bakteria dalam usus.

Sumber kredit: Makmal Makanan (MaMa) Top image: Photo by decpymDlXwHE & towfiqu-barbhuiya from Unsplash

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI