Bukan mudah untuk melayari sebuah perkahwinan. Pernikahan yang berdasarkan agama dan niat kerana Allah s.wt insyallah ianya akan kekal hanya kerana Allah ia juga akan terlerai. Namun ia bukan sebagai ikrar yang diucapkan pasti sebua bahtera aka nada badai yang datang.

Dua Perkataan Ini Cukup Membahagiakan Sebuah Perkahwinanan, Perkongsian Ustaz Don Danial.

23 Ogos tanggal yang menyatukan pasangan Bahagia ustazDon Danial dengan Dr Husna cukup menarik minat para pengikut di laman sosial Ustaz Don @ddaniyaldbiyajid. Para pengikut dan bebrapa selebriti turut gembira dan meninggalkan komen, rata-rata mengucapkan semoga jodoh mereka hingga ke Jannah.

Pegang pada dua patah perkataan ini kalau mahu kekal bahagia

Dua Perkataan Ini Cukup Membahagiakan Sebuah Perkahwinanan, Perkongsian Ustaz Don Danial.

Meniti tahun ke 8 perkahwinan, Ustaz Don sekali lagi berkongsi kunci utama untuk kekal Bahagia.

IKLAN

“Saya sentiasa ingat pesan Datuk Ustaz Badlishah Alauddin hafizahullah, “jangan cakap tajuk keluarga sebab ini bukan padang hang. Bagi la Prof Muhaya ka, Dato Bahiyah ka, Ayahanda Dato Fadhilah Kamsah…” Saya tulis ini sebagai berkongsi sahaja. Bukan nk tunjuk pandai. 🙂 ok.

Gambaq ni, adalah pada hari Akad Nikah 23/08/2012 bersamaan hari Khamis. Hari Raya. Syawal.Dua Perkataan Ini Cukup Membahagiakan Sebuah Perkahwinanan, Perkongsian Ustaz Don Danial.

Tip Suami perkahwinan 8tahun yang saya amalkan

(P/s: maksud 8 tahun ni, dh lalu fasa first 5/6 tahun ujian rumahtangga. Masuk fasa kedua. Kalau orang tua-tua kata, lepaih 5 tahun kahwin, kalau still pegang tangan berjalan suami isteri, kira terer aaa… ni kata org tua tua… الْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالمِين masih lagi jalan pegang tangan.. terima kasih orang tua-tua ataih nasihat… point di sini, bukan senang ya nak buat… haaaa)

IKLAN

Petua yang saya amal dan amik dari orang2 lama…

Dua Perkataan Ini Cukup Membahagiakan Sebuah Perkahwinanan, Perkongsian Ustaz Don Danial.

IKLAN

1. Tanggungjawab

Tanggungjawab ada 2 perkataan di situ. Satu ‘tanggung’ satu lagi ‘jawab’… Seolah-olah nak kata kat kita, “pandai-pandai tanggung, pandai-pandai jawab”.

Point di sini ialah, PERASAAN TANGGUNGJAWAB inilah yang akan membuatkan seorang manusia menjadi manusia yang berjaya dalam semua bidang.
Kita biasa buat salah, bertanggungjawablah.
Kita biasa salah buat keputusan, bertanggungjawablah.
Kita biasa tersilap langkah, bertanggungjawablah.
Kita berani ‘buat’, bertanggungjawablah.
Kita biasa main msg dengan perempuan lain, bertanggungjawablah.
Kita biasa marah anak sampai nangis, bertanggungjawablah.
Kita biasa guna duit ‘overspending’, bertanggungjawablah.
Last but not least, kita pilih isteri kita, bertanggungjawablah.

Rugi sekiranya kita tolak amalan insan yang cukup disayangi ramai ini. Insyallah anda yang melayari sebuah perkahwinan, cuba amalkan tip yang dikongsi oleh Ustaz Don Danial. Insyallah