Terdahulu, Malaysia digemparkan dengan seorang lelaki kelainan upaya (OKU) dari Perak yang mahu berjalan kaki menunaikan ibadah umrah. Bagaimanapun, di pertengahan perjalanan dipertemukan dengan dermawan yang sanggup membiayai dan mempermudahkan urusan beliau menunaikan ibadah umrah.

Kali ini, dunia sekali lagi digemparkan dengan kegigihan seorang lelaki dari Kerala, India yang telah berjalan kaki sejauh 8,640 kilometer dan mengambil masa selama satu tahun 5 hari menuju tanah suci untuk menunaikan ibadah haji.

Mula Berjalan Menuju Tanah Suci, Sejak Jun 2022!

Lelaki berkenaan yang juga seorang Youtuber dikenali sebagai Shihab Chottur telah memulakab perjalanan dari negara asalnya iaitu Kerala, India sejak 2 Jun tahun lalu lagi.

Memetik laporan Times Now News, Hijabista difahamkan bahawa perjalanan solo yang dilakukan Shihab melalui sebanyak empat negara iaitu Pakistan, Iran, Iraq dan Kuwait.

IKLAN

Setelah merentasi empat buah negara berkenaan, akhirnya Shihab tiba di negara destinasinya, iaitu negara yang menempatkan Kota Suci bagi seluruh umat Islam iaitu Arab Saudi.

Artikel berkaitan: Penuhi Hasrat Hati Ke Tanah Suci, Lelaki OKU Tekad Jalan Kaki Ke Mekah!

Justeru, sebaik tiba di Arab Saudi Shihab dijangka akan menuju ke Madinah dan menetap di sana selama 21 hari untuk menziarahi kota tinggalan kekasih Allah, Rasulullah SAW.

IKLAN

Kemudian, Shihab akan berjalan kaki ke Kota Suci Mekah dan menepuh perjalanan sejauh 440 km dalam jangka masa sembilan hari dan menunaikan ibadah haji bersama ibunda tercinta, sebaik sahaja ibunya, Zainaba, tiba dari Kerala.

Sekadar info, terdahulu media pernah melaporkan, misi sama dilakukan oleh seorang lelaki dikenali sebagai Adam Muhammad yang menempuh perjalanan sejauh 6,500km dengan berjalan kaki dari rumahnya di Wolverhamppton, England ke Mekah.

Adam yang memulakan perjalanan pada Ogos 2021 mengambil masa selama 11 bulan dan tiba di Tanah Suci Julai 2022 bagi menunaikan haji di usia 52 tahun.

IKLAN

Sumber: Times Now & Instagram Shihab Chottur

Artikel berkaitan: Lelaki OKU Jalan Kaki Dari Bidor, Selamat Sampai ke Mekah!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI