Membincangkan cara yang betul untuk mencuci rambut mungkin tidak begitu penting. Tetapi tidakkah benar bahawa kebanyakan kita melakukan kesilapan semasa mengikuti proses? Beberapa petua dan teknik mencuci rambut tertentu yang membantu memastikan rambut anda bersih dan menggalakkan kesihatan rambut.

Ada juga beberapa kesilapan biasa yang boleh anda elakkan. Penjagaan rambut adalah bahagian penting dalam rutin seseorang, dan petua ini akan memberitahu anda sebabnya.

ARTIKEL BERKAITAN: Rupanya Mencuci Rambut Dengan Kerap Jadikan Rambut Lebih Busuk? Biar Betul! Inilah Sebabnya!

Cara Mencuci Rambut Anda Dengan Cara Yang Betul

1. Minyak rambut sebelum bersyampu

Pastikan anda menyapu dan mengurut minyak rambut ke dalam kulit kepala dan rambut 2 hingga 3 jam sebelum mencuci rambut. Anda boleh menggunakan minyak kelapa, zaitun atau mustard untuk tujuan ini. Kebanyakan syampu mengandungi bahan keras yang boleh menanggalkan minyak pati dari helai rambut anda. Memberi minyak pada rambut anda sebelum mencuci rambut boleh membantu mengatasi masalah ini.

2. Menyahkusut rambut

Menyahkusut sebelum mencuci boleh mengurangkan simpulan rambut. Ini adalah apabila rambut anda kering dan simpulan boleh ditanggalkan dengan mudah. Sukar untuk mengurai rambut anda apabila ia basah. Selain itu, rambut basah adalah lemah dan lebih rapuh serta mudah putus.

Anda boleh menguraikannya dengan membahagikannya kepada empat bahagian. Sentiasa mulakan mandi rambut dengan memberus rambut. Ini membantu merangsang peredaran darah di kulit kepala, dengan itu mengurangkan keguguran rambut dan menghalang pori-pori daripada tersumbat. Ini juga boleh mengurangkan hujung berpecah.

3. Bilas rambut anda

Bilas rambut dengan betul selama seminit sebelum menggunakan syampu. Rendamkannya dengan air selama satu minit. Gunakan air suam, bukan air panas (air panas boleh mengeringkan rambut). Dalam kes ini, ia boleh membantu membuka liang-liang.

IKLAN

4. Guna air suam dulu

Young woman washing her long hair under the shower standing with her back to the camera rinsing it off under the jet of water with her head partially turned to the side over grey mosaic tiles

Gunakan air suam untuk mencuci rambut sebelum dan selepas menggunakan syampu. Air suam membantu membuka pori-pori pada kulit kepala. Sebelum merapikan rambut, bilas rambut dengan air suam. Pastikan air tidak panas kerana ia boleh merosakkan rambut dan membakar kulit kepala. Tetapi selesaikan rutin mencuci anda dengan air sejuk untuk menutup semula kutikula, menutup kelembapan dan biarkan rambut licin dan berkilat.

5. Cairkan Syampu

Sentiasa cairkan syampu anda dengan mencampurkannya dengan air. Ini akan mengurangkan kepekatan syampu yang digunakan pada rambut dan kulit kepala. Syampu boleh mengandungi bahan kimia yang keras dan dengan mencairkannya, anda mengurangkan risiko kerosakan rambut.

6. Semak keadaan rambut

Selepas syampu rambut, bilas dan ikuti dengan perapi. Pastikan anda tidak menggunakan perapi terus ke kulit kepala. Juga, gunakan perapi dengan bantuan sikat kerana ini membolehkan penggunaan yang sekata. Kemudian bilas dalam 1-2 minit atau biarkan dalam perapi pada rambut anda lebih lama, mengikut arahan. Selepas ini, basuh perapi sepenuhnya. Sebarang sisa boleh membahayakan rambut anda dan menjadikannya kelihatan kusam.

7. Gosok kulit kepala perlahan-lahan

Gosok kulit kepala anda perlahan-lahan dalam bulatan kecil dan jangan terlalu kasar. Anda boleh menggunakan hujung jari untuk melonggarkan sebarang kotoran, serpihan kulit, sisa dan minyak semula jadi. Selepas anda menggosok, bilas dengan air suam selama seminit.

IKLAN

8. Urut kepala

Semasa mencuci syampu, urut kepala dengan jari secara membulat dari hadapan ke belakang dan belakang ke hadapan. Ulang selama beberapa minit. Ini membantu untuk merangsang dan mengelupas kulit kepala anda.

9. Bilas dengan Air Sejuk

Sebagai langkah terakhir, bilas rambut anda dengan air sejuk. Jika boleh, pastikan anda mengeluarkan semua perapi dengan membasuh rambut anda dengan air sejuk. Membilas dengan air sejuk atau biasa membantu menutup kutikula dan menutup kelembapan dalam setiap helai.

10. Elakkan Menggosok Anda Dengan Kasar

Sentiasa lebih suka mengeringkan rambut anda dengan tuala. Jangan sekali-kali bersikap kasar semasa menggosok rambut anda dengan tuala. Ini boleh menyebabkan kerosakan teruk dan menjadikan rambut anda kelihatan sangat kusam. Sebaliknya anda boleh cuba memerah lebihan air secara perlahan-lahan atau biarkan rambut anda kering dengan sendirinya.

Kesilapan Semasa Mencuci Rambut

1. Syampu anda dua masa

Anda mungkin menikmati bereksperimen dengan produk baharu. Ini mungkin mahu mula menggunakan dua syampu berbeza pada satu masa. Walaupun rambut anda mungkin tidak dapat membezakan antara produk, anda tidak perlu menggunakan apa sahaja yang kelihatan menarik. Cari syampu yang paling sesuai dengan anda dan berpegang padanya. Selain itu, terdapat peraturan tentang cara mencuci rambut.

IKLAN

2. Mandi Panas

Mandi air panas tidak baik untuk rambut. Ia menjadikan rambut anda kasar dan tidak menarik. Ia mencuri semua kelembapan dan menjadikan rambut anda kusut dan kusut. Air sejuk lebih baik untuk mandi. Campurkan sedikit cuka sari apel dengan air sejuk dan bilas rambut dengannya. Cuka adalah pengelupasan hebat yang akan menghilangkan kelemumur dan menjadikan rambut anda lembut dan licin.

ARTIKEL BERKAITAN: Elak Bahan Yang Merengsakan Kepala, Ini Cara Mencuci Rambut Tanpa Syampu

3. Tidak menggunakan masker

Satu lagi kesilapan besar wanita adalah tidak menggunakan masker rambut. Ia sangat bagus untuk rambut anda dan sememangnya satu keperluan. Anda harus menggunakan sekurang-kurangnya satu masker rambut dua kali seminggu untuk melindungi rambut daripada kerosakan dan memastikan ia cantik. Juga, ingat untuk mencuci rambut dengan teliti apabila menanggalkan masker rambut.

4. Melangkau perapi

Kesilapan terakhir yang dilakukan wanita semasa mencuci rambut adalah melangkau perapi mereka sama sekali. Perapi itu dibuat untuk digunakan dan tidak boleh dilepaskan. Ia perlu untuk rambut yang cantik dan tebal dan merupakan sesuatu yang perlu anda gunakan semasa mencuci rambut. Ingat bahawa perapi perlu diletakkan pada rambut selama kira-kira 5 minit sebelum membilasnya.

Mengikuti petua ini akan menambahkan lagi kilauan pada rambut anda dan membantu anda memastikan ia terurus.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/rToMaEYOBAE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI