Syampu sangat bagus untuk membersihkan rambut anda, tetapi ia boleh mendatangkan kesan sampingan, seperti pembentukan dan kerosakan.

Sama ada anda kehabisan syampu, atau mencari gaya hidup yang lebih semula jadi, pertimbangkan untuk mencuci rambut anda dengan hanya air. Perlu diingat bahawa ia mungkin mengambil masa 2 hingga 16 minggu untuk rambut anda menyesuaikan diri.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Menyediakan Rambut Anda

1. Mulakan proses 8 hingga 12 jam sebelum anda merancang untuk mencuci rambut anda.

Elak Bahan Yang Merengsakan Kepala, Ini Cara Mencuci Rambut Tanpa Syampu

Walaupun anda pasti boleh melakukannya sebelum mandi, adalah lebih baik untuk mula menyediakan rambut anda 8 hingga 12 jam sebelum itu. Ini akan membolehkan minyak yang dikeluarkan semasa proses bergerak ke bawah batang rambut dan menjadikannya lebih mudah untuk digunakan. Jika anda baru-baru mencuci rambut, tunggu sehingga ia mula rasa berminyak. Ini bukan proses yang anda mahu lakukan setiap hari. Pastikan rambut anda kering dan tidak kusut. Jika rambut anda bersimpul, sikat perlahan-lahan bermula dari hujung. Ini akan memudahkan kerja persediaan yang lain.

2. Urut kulit kepala anda dengan hujung jari anda.

 

Tolak hujung jari anda melalui rambut dan letakkannya pada kulit kepala. Urut perlahan-lahan kulit kepala dengan hujung jari menggunakan gerakan cepat, pendek, tetapi lembut. Pastikan anda mengurut seluruh kulit kepala anda.

Proses ini dikenali sebagai “mengaru” dan membantu melonggarkan minyak yang dirembeskan secara semula jadi oleh kulit kepala anda. Pastikan anda menggunakan hujung jari, bukan kuku anda.

3. Jalankan bahagian nipis rambut di antara jari anda.

Ambil bahagian nipis rambut dan picit di antara jari anda pada akar. Luncurkan jari ke bawah ke arah hujung. Ulangi proses ini sepanjang rambut. Ini dikenali sebagai “penyucian” dan membantu mengedarkan minyak lebih jauh.

Mungkin lebih mudah untuk bermula pada 1 bahagian ke bahagian lain, turunkan ke bawah, kemudian lakukan bahagian lain. Dengan cara ini, anda boleh yakin bahawa anda tidak terlepas apa-apa. Anda boleh melakukan ini semasa menyikat rambut jalankan sikat melalui bahagian rambut, kemudian ikuti dengan jari anda. Fikirkan bahagian ini sebagai reben lebar. Rambut menjadi agak nipis dan hanya sedikit lebih pendek daripada panjang jari anda.

4. Sikat rambut anda dengan berus.

Elak Bahan Yang Merengsakan Kepala, Ini Cara Mencuci Rambut Tanpa Syampu

IKLAN

Pastikan berus bersih dan berkualiti. Bekerja dalam bahagian kecil, bermula dari hujung rambut, jangan sekali-kali seret berus terus ke bawah melalui rambut anda tanpa menguraikan hujung dan pertengahan panjang terlebih dahulu.

Ini membantu mengedarkan lagi minyak ke seluruh rambut anda. Ia juga membantu mengurangkan kusut dan melicinkannya dengan lembut. Jika rambut anda panjang atau sangat kering, tambah sedikit minyak ke hujungnya. Minyak kelapa atau mentega shea adalah pilihan yang bagus.

Mencuci Rambut Anda

1. Basahkan rambut anda menggunakan air yang sangat suam.

Elak Bahan Yang Merengsakan Kepala, Ini Cara Mencuci Rambut Tanpa Syampu

Suhu adalah kunci, kerana air suam akan membuka kutikula rambut anda. Tidak terlalu panas, atau akan berisiko merosakkan rambut anda. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama, anda tidak mahu ia terlalu sejuk, atau ia tidak akan memecahkan minyak pada kulit kepala.

Anda perlu melakukan ini 8 hingga 24 jam selepas anda menggaru, menyikat dan menyikat rambut. Jika rambut anda kusut sementara itu, sikatlah. Air keras adalah satu masalah. Ia berfungsi untuk sesetengah orang, tetapi tidak untuk orang lain. Jika air keras tidak sesuai untuk anda, pasang penapis pelembut air.

2. Potong rambut anda untuk mendedahkan kulit kepala.

Elak Bahan Yang Merengsakan Kepala, Ini Cara Mencuci Rambut Tanpa Syampu

Ini amat penting jika anda mempunyai rambut panjang atau tebal. Anda akan menggaru kulit kepala anda sekali lagi, tetapi kali ini, anda mahu air itu mengenainya. Membahagikan rambut anda akan membolehkan perkara ini berlaku. Tidak kira di mana anda memisahkan rambut, lakukan ini di seluruh kulit kepala anda!

IKLAN

3. Gosok kulit kepala anda

Fokuskan aliran air pada kulit kepala, letakkan hujung jari anda pada kulit kepala dan urut perlahan-lahan. Lakukan ini sambil berdiri di bawah pancuran supaya air yang mengalir mengenai kulit kepala. Ini akan membantu menanggalkan kotoran dan minyak.

4. Bersihkan air melalui kulit kepala anda jika rambut berminyak.

Elak Bahan Yang Merengsakan Kepala, Ini Cara Mencuci Rambut Tanpa Syampu

Ini mungkin tidak diperlukan jika rambut anda kering, tetapi jika rambut anda cenderung berminyak, atau jika anda banyak berpeluh, bersolek adalah idea yang baik. Cuma cubit sehelai rambut nipis di antara jari anda, kemudian gerakkan jari anda ke bawah sepanjang helai, dari akar ke hujung. Lakukan langkah ini dua kali, sekali ke kedua-dua belah bahagian. Jika rambut anda sangat berminyak, mungkin perlu menyiram air melaluinya.

5. Ulangi proses di seluruh kulit kepala anda.

Adalah idea yang baik untuk bekerja secara sistematik di sini supaya anda tidak kehilangan jejak kawasan yang telah anda bersihkan. Selesaikan 1 bahagian kepala anda dahulu, kemudian lakukan bahagian yang lain. Selesai dengan bahagian belakang. Beri perhatian lebih kepada garis rambut anda dan kawasan lain yang cenderung berminyak.

6. Bilas rambut anda dengan air sejuk.

Jika ini terlalu tidak selesa untuk anda, keluar dari bawah aliran pancuran mandian, kemudian bersandar jauh ke belakang supaya hanya kepala anda yang basah. Ini akan menjadikannya lebih mudah.

Mengeringkan Rambut Anda

1. Keringkan rambut anda dengan baju-T atau tuala mikrofiber.

Elak Bahan Yang Merengsakan Kepala, Ini Cara Mencuci Rambut Tanpa Syampu

IKLAN

Jangan gosok rambut anda atau gunakan tuala biasa, kerana ini boleh menyebabkan rambut keriting. Hanya tepuk rambut anda dengan kemeja-T atau tuala mikrofiber untuk menyerap lebihan kelembapan daripadanya.

2. Sikat rambut anda dengan sikat bergigi lebar,

Sapukan sedikit minyak, jika perlu. Menyikat rambut, mulakan dari hujung dahulu. Sebaik sahaja anda telah menyisir hujung dan pertengahan panjang, anda boleh menyikat rambut anda ke bawah dari akar.

Elak Bahan Yang Merengsakan Kepala, Ini Cara Mencuci Rambut Tanpa Syampu

Jika rambut anda kusut, sapukan 1 hingga 2 titis minyak rambut ke hujung dan pertengahan panjang. Ini akan membantu melincirkan helai dan mengurangkan keriting. Jangan gunakan sikat rambut biasa. Rambut yang basah adalah halus, dan berus biasa akan merosakkannya.

3. Biarkan rambut anda kering di udara, jika boleh.

Elak Bahan Yang Merengsakan Kepala, Ini Cara Mencuci Rambut Tanpa Syampu

Anda boleh menggunakan baju-T atau tuala mikrofiber untuk membantu menyerap lebih banyak air, tetapi jangan gosokkannya. Ramai orang mendapati bahawa rambut mereka sebenarnya lebih cepat kering jika mereka mencucinya tanpa sebarang produk. Setelah rambut anda kering, anda boleh menggayakan mengikut kesukaan anda. Adalah lebih baik untuk mengelakkan terlalu banyak produk, kerana ini boleh menyebabkan pengumpulan.

4. Ulangi proses setiap 3 hingga 7 hari.

Sekali lagi, ini bukan sesuatu yang anda mahu lakukan setiap hari. Sebabnya mudah, lebih kerap anda mencuci rambut, lebih banyak minyak yang dihasilkan oleh kulit kepala anda. Jika anda kurang kerap mencuci rambut, bagaimanapun, kulit kepala anda akan dilatih untuk menghasilkan lebih sedikit minyak, yang bermaksud rambut anda tidak akan menjadi kotor.

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Elak Bahan Yang Merengsakan Kepala, Ini Cara Mencuci Rambut Tanpa Syampu