Setiap pemilik haiwan peliharaan pasti mengalaminya, kotoran atau bau yang tidak dijangka yang ditinggalkan oleh BFF berbulu anda. Dengan hanya beberapa petua mudah dan produk isi rumah biasa, anda boleh menghilangkan kerumitan pembersihan dan memastikan rumah anda kelihatan dan berbau segar.

Noda haiwan peliharaan kadangkala sukar untuk dibersihkan. Noda biologi selalunya mengandungi protein yang mengikatnya dan bau yang disertakan pada permukaan, menjadikannya lebih sukar untuk dibuang. Nasib baik, anda tidak memerlukan sekumpulan peralatan mewah atau bekalan pembersihan tugas berat.

Cara anda boleh mengatasi beberapa kesan haiwan peliharaan yang paling biasa di rumah anda dengan hanya beberapa bahan mudah yang mungkin sudah anda miliki.

Hilangkan kotoran dan bau haiwan dari permaidani

Salah satu tempat yang paling biasa kotoran dan bau haiwan peliharaan melekat adalah permaidani. Nasib baik, beberapa bahan isi rumah ini bertindak ajaib, kebanyakan kotoran dan bau busuk akan hilang.

Cara Mudah Bersihkan Noda Dan Bau Haiwan Peliharaan, Tanpa Peralatan Mewah

Langkah pertama untuk menghilangkan sebarang keadaan kotoran haiwan peliharaan adalah dengan membuang sebanyak mungkin sisa yang menyinggung perasaan. Sudah tentu, ini lebih mudah jika ia adalah noda segar. Hanya keluarkan sebarang pepejal dan kemudian rendam sebarang cecair dengan tuala kertas atau kain buruk.

Sebaik sahaja terdapat noda itu sendiri untuk ditangani, terdapat beberapa penyelesaian yang mungkin. Salah satunya ialah satu bahan klasik yang berguna untuk membersihkan sebarang jumlah kotoran degil iaitu serbuk soda penaik.

Cara Mudah Bersihkan Noda Dan Bau Haiwan Peliharaan, Tanpa Peralatan Mewah
ARLINGTON,VA – JUNE 16: Baking soda and baking powder photographed for Voraciously in Arlington, Virginia on June 16, 2021. (Photo by Scott Suchman for The Washington Post; food styling by Lisa Cherkasky for The Washington Post)

Inilah yang perlu dilakukan:

 • Tuangkan serbuk soda penaik secukupnya pada noda.
 • Biarkan sehingga mereda.
 • Bersihkan dengan tuala kertas bersih atau kain lap.
 • Ulang sehingga noda hilang.

Tindakan perahan membantu menghilangkan kotoran degil.

Petua ini boleh dipercayai, cuka putih dan soda penaik, juga boleh membantu untuk menghilangkan kedua-dua kotoran segar dan bau yang direndam. Jika ia adalah noda yang agak ringan dan anda telah menyerap sebahagian besar cecair, anda mungkin hanya memerlukan baking soda.

IKLAN

Cara Mudah Bersihkan Noda Dan Bau Haiwan Peliharaan, Tanpa Peralatan Mewah

Amaran: Anda hendaklah sentiasa menguji sebarang penyelesaian pembersihan pada kawasan permaidani yang tidak tercemar dahulu hanya untuk memastikan ia tidak menyebabkan sebarang perubahan warna.

Jika itu yang berlaku, ikuti langkah berikut:

 • Taburkan lapisan nipis baking soda ke atas keseluruhan noda.
 • Biarkan semalaman.
 • Kosongkan soda penaik

Untuk kesan kotoran yang lebih degil, anda mungkin perlu menambah sedikit cuka ke dalam adunan. Terdapat dua pendekatan untuk ini, jadi anda mungkin mahu mencuba satu dahulu dan kemudian beralih kepada yang lain jika yang pertama tidak menyelesaikan tugas.

Untuk mencipta penyelesaian dengan dua bahan, ikuti langkah berikut:

 • Campurkan 1 cawan air, 1 cawan cuka putih dan 3 sudu teh baking soda dalam botol semburan.
 • Semburkan larutan pada noda dan kawasan sekitarnya.
 • Biarkan selama 10 minit.
 • Lap dengan tuala kertas atau kain bersih dan kemudian ulangi jika perlu.

Secara bergantian, anda boleh mengambil pendekatan ini dan memisahkan dua bahan aktif:

IKLAN
 • Taburkan baking soda ke atas noda.
 • Satukan bahagian air dan cuka yang sama dalam botol semburan.
 • Semburkan larutan cuka ke atas baking soda.
 • Biarkan selama 5-10 minit.
 • Kemudian ulangi jika perlu.

Hilangkan kotoran dan bau haiwan peliharaan di atas perabot

Cara Mudah Bersihkan Noda Dan Bau Haiwan Peliharaan, Tanpa Peralatan Mewah

Sudah tentu, haiwan kesayangan anda tidak sepatutnya berada di atas perabot, tetapi bilakah perkara itu menghalang Si bulu anda? Hasil yang tidak dapat dielakkan ialah kesan sekali-sekala atau bau yang tidak menyenangkan pada perabot.

Campuran cuka dan baking soda juga akan berfungsi. Walau bagaimanapun, terdapat kaedah lain seperti mencairkan cecair pencuci pinggan dalam air dan cuka.

Untuk mencuba kaedah cecair pencuci pinggan, ikuti langkah mudah ini:

Cara Mudah Bersihkan Noda Dan Bau Haiwan Peliharaan, Tanpa Peralatan Mewah

 • Campurkan bahagian yang sama cuka putih dan air suhu bilik.
 • Masukkan 1/2 sudu teh cecair pencuci pinggan dan gaul rata.
 • Celupkan kain bersih ke dalam larutan dan hapuskan noda.
 • Lap dengan kain yang bersih dan lembap untuk mengeluarkan sebarang sisa detergen dan kemudian ulangi jika perlu.

Amaran: Anda hendaklah sentiasa menguji sebarang penyelesaian pembersihan pada kawasan perabot anda yang tidak tercemar dahulu hanya untuk memastikan ia tidak menyebabkan sebarang perubahan warna.

IKLAN

Hilangkan kotoran dan bau haiwan kesayangan dari tempat tidur

Cara Mudah Bersihkan Noda Dan Bau Haiwan Peliharaan, Tanpa Peralatan Mewah

Noda haiwan peliharaan dan bau pada peralatan tempat tidur adalah antara yang paling mengecewakan, tetapi lebih cepat anda boleh mengatasinya, lebih baik. Mulakan dengan menyerap dan mengeluarkan sebanyak mungkin kekacauan sebenar dengan tuala kertas atau kain buruk. Pada permukaan yang lembut, anda ingin mengelak daripada menggosok atau meletakkan terlalu banyak tekanan pada kain semasa membersihkan. Jika tidak, noda hanya boleh bekerja lebih jauh ke dalam gentian dan menjadi lebih sukar untuk dikeluarkan.

Ikuti langkah berikut:

Cara Mudah Bersihkan Noda Dan Bau Haiwan Peliharaan, Tanpa Peralatan Mewah

 • Tanggalkan semua peralatan tempat tidur jika anda belum melakukannya.
 • Siram bahagian yang terjejas dengan air sejuk dengan mencurahkannya pada bahagian bertentangan fabrik daripada bahagian yang bernoda.
 • Basuh peralatan tempat tidur pada tetapan paling hangat, menggunakan detergen berasaskan enzim dan 1 cawan cuka putih.
 • Jika noda atau bau masih ada selepas dicuci, rendam semalaman dalam larutan 8 bahagian air sejuk dan 1 bahagian cuka putih.
 • Enzim adalah kunci untuk memecahkan protein dalam kotoran haiwan peliharaan.

Cara Mudah Bersihkan Noda Dan Bau Haiwan Peliharaan, Tanpa Peralatan Mewah

Berurusan dengan kotoran haiwan peliharaan adalah sebahagian besar daripada menjadi pemilik haiwan peliharaan, tetapi ia tidak perlu menjadi satu bebanan kerja. Berbekalkan petua mudah dan beberapa bahan mudah ini, anda boleh memastikan rumah bebas daripada kotoran dan bau busuk.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/VzDUtG0mkVo

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI