Walaupun gincu anda mungkin masih menarik perhatian, tetapi mata kita masih sering dilihat oleh semua orang. Oleh itu, masuk akal jika anda perlu lebih fokus pada solekan mata.

Tetapi jika anda baru berjinak-jinak dalam solekan, ia mungkin berasa menakutkan untuk bermain dengan palet pembayang mata anda. Mempelajari cara menggunakan pembayang mata dengan betul akan membolehkan anda mencipta rupa daripada tanpa solekan hingga glam habis-habisan. Pendek cerita, pembayang mata boleh membawa penampilan solekan anda ke peringkat seterusnya.

Untuk membantu anda bermula, temui semua petua dan helah profesional juru solek profesional.

Apakah alat yang perlu bekerja dengan pembayang mata?

Mula-mula, pastikan anda mempunyai set berus solek profesional yang bagus. Seterusnya, pilih pembayang mata yang anda mahu gunakan, serta primer yang bagus. Kemudian untuk menyelesaikannya, ambil maskara dan celak kegemaran anda. Dan jangan lupa untuk menjadi kreatif.

Kepentingan untuk menemui perkara yang paling sesuai untuk anda, dan bukannya mengikuti trend. Bahagian solekan yang menyeronokkan ialah tiada peraturan. Oh! Dan jangan takut untuk menggunakan tangan anda jika itu lebih memudahkan. Sesetengah pembayang mata krim digunakan dan disebarkan dengan mudah dengan jari. Walau bagaimanapun, jika anda lebih suka berus, juru solek mengesyorkan berus campuran tirus kecantikan dan berus bayangan pendek.

Bagaimana memohon pembayang mata?

Jom ikuti panduan langkah demi langkah ini:

Langkah 1:

Sebelum menggunakan sebarang solekan, anda ingin pastikan kulit dan berus solek anda bersih. Untuk kulit, cari pencuci muka yang menghidratkan, supaya wajah sentiasa lembap dan mudah menyatu dengan bahan solekan. Bagi berus solekan mata pula, berikannya cucian yang baik dengan sesuatu yang mudah dengan cecair sabun tangan antibakteria. Kemudian, pastikan untuk berbaring rata supaya ia kering dengan betul.

Langkah 2:

IKLAN

Sediakan mata anda dengan menyapu sedikit primer pada pada kelopak mata. Ia membantu pembayang mata kekal dan kelihatan lebih berpigmen.Sebaliknya, boleh juga menggunakan produk seperti pemerah pipi krim, pembayang mata krim dan pensel mata sebagai asasnya. Ia membantu pembayang mata matte meletus dan pembayang mata berkilauan lebih bersinar sambil bertahan sepanjang hari.

Langkah 3:

Selepas menggunakan primer, sudah tiba masanya untuk membina pangkalan. Cara paling mudah untuk pemula mencipta mata ialah memilih palet solekan dengan warna pelengkap. Palet pembayang mata yang mempunyai pembayang mata berkilauan dan matte yang mudah digunakan dan semua warna kulit.

Anastasia Beverly Hills Nouveau Palette

Diinspirasikan oleh rona kaya dan duo-chromaticshades Summerdreams, Nouveau Palette menawarkan 12 warna berpigmen bagi matte ciptaan semula dan metalik berbilang dimensi yang terasa sangat halus. Dengan formulasi berkrim yang mudah digunakan dengan hasil warna yang pekat, pengguna solekan yang paling baru boleh memainkannya atau menjadikannya ringkas. Neutral yang diimaginasikan semula ini, Nouveau Palette memperkenalkan rona zaitun yang unik digandingkan dengan warna semula jadi dan hangat yang melampaui batas kepelbagaian

Walaupun spektrum warna adalah tiram anda, adalah baik untuk diingat bahawa terdapat empat warna umum yang akan anda gunakan untuk membina rupa pembayang mata pemula yang sempurna: warna neutral pada tapak, warna sederhana pada lipatan anda untuk kedalaman, warna lebih gelap untuk sudut luar mata dan warna berkilauan atau warna yang lebih terang untuk menyerlahkan di bawah kening dan untuk mata dalaman anda.

IKLAN

Jika anda suka bermain dengan [nada] gelap pekat seperti perang pekat, ungu, kelabu dan hitam, cuba gunakan berus yang lebih kecil untuk membantu mengawal tempat anda meletakkan bayang-bayang. Oleh itu, pastikan anda mengingati perkara ini apabila anda mencuba warna baharu. Berikan diri anda masa tambahan untuk bermain dan ekperimentasi dengan warna baharu.

Langkah 4:

Mulakan dengan warna neutral dan letakkan pada keseluruhan kelopak mata anda. Kemudian anda perlu menentukan lipatan (tempat penutup dan tulang kening bertemu) dengan sesuatu yang melengkapi asas. Jadi sebagai contoh, katakan anda menggunakan coklat muda; mungkin mahu menggunakan coklat yang lebih gelap sedikit untuk lipatan, kemudian campurkan.

Langkah 5:

Untuk sudut luar mata, mulakan dengan mengambil berus bersudut dan sapukan warna yang lebih gelap daripada apa yang anda gunakan pada lipatan. Anda perlu mencipta bentuk V dari garis bulu mata ke bahagian luar lipatan mata dan ingat, mulakan dengan sedikit produk sahaja, kemudian naikkan. Menggunakan terlalu banyak produk adalah masalah yang berulang dengan semua orang pada hari ini. Teknik, berus yang betul dan kesabaran adalah kuncinya.

Langkah 6:

Sebaik sahaja selesai, anda perlu menamatkan penampilan dengan highlight. Pilih bayang berkilauan dalam palet pembayang mataa, sapukan di bawah tulang kening anda dan di mata dalaman anda, dan lihat mata anda meletop!

IKLAN

Anastasia Beverly Hills Stick Highlighter

Ingin mencapai cahaya yang cantik dengan sesaat? Ini jawapannya! Ia mudah digunakan, meluncur dengan mudah dan tahan lama. Tersedia dalam tiga warna berkilauan, Iced out, Cognac Diamond dan Dripping in Gold, highlighter krim tanpa berat yang berkilauan ini meleleh dengan lancar ke dalam kulit untuk cahaya semula jadi yang tahan lama. Stick Highlighter menawarkan kesan fokus lembut yang meresapkan kulit untuk kemasan yang menyempurnakan kulit tanpa coretan atau tampalan.

Langkah 7:

Akhirnya, langkah menggabungkan segala-galanya bersama-sama. Walaupun solekan mata anda terdiri daripada empat warna berbeza, ia tidak sepatutnya kelihatan seperti itu. Luangkan masa mengadun supaya warna bersatu dan anda tidak mempunyai garisan yang tajam. Pengadunan menyatukan keseluruhan rupa.

Langkah 8:

Selepas menggunakan pembayang mata, sekarang adalah masa untuk menggunakan celak anda. Penting untuk memberi perhatian kepada formula celak sebelum memohon. Ada yang kekal ‘basah’ dan ‘boleh alih’ lebih lama dan ada yang hampir serta-merta ‘kering’ dan kekal di tempatnya. Bergantung pada bentuk mata dan kebolehan pelapik anda, yang pertama boleh membantu kerana anda mempunyai lebih banyak masa untuk bergerak dan menerapkannya. Namun, jika anda mempunyai kelopak mata yang lebih kecil atau kelopak mata teduh, eyeliner jenis ini boleh kering dengan cepat jika pandang ke atas sekejap sebelum ia kering. Dalam kes ini, eyeliner jenis kedua mungkin lebih sesuai untuk anda.

Langkah 9:

Close-up of make-up blue eye with long lashes with black mascara

Selesaikan penampilan mata baharu anda dengan maskara kegemaran atau bulu mata palsu jika anda mahu. Hacks terbaik yang semasa menggunakan pembayang mata, guna sama ada bronzer atau pemerah pipi aplikasikan sebagai rupa monokromatik keseluruhan.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI