Mungkin anda mengalami parut muka kerana kecederaan atau prosedur pembedahan, atau mungkin anda mempunyai parut di wajah anda kerana jerawat.

Parut muka selalunya tidak selesa atau tidak sedap dipandang dan boleh menghalang anda daripada menghadirkan wajah terbaik anda. Melembutkan parut wajah sehingga kelihatan tidak kelihatan dapat dilakukan dengan menggunakan urutan dan ubat semula jadi.

Urutan dan menggunakan ubatan semulajadi

1. Urut parut dengan jari anda.

Teknik urutan dapat membantu meratakan dan melembutkan parut, terutama semasa fasa parut yang belum matang, di mana parut dalam tahap penyembuhan atau baru saja sembuh. Menekan tekanan pada parut melalui urutan dapat mendorong pengeluaran kolagen, membantu mengurangkan rasa gatal dan memberi kelembapan dan kelenturan pada parut.

Walau bagaimanapun, urut parut tidak akan berfungsi pada parut yang berumur lebih dari dua tahun. Untuk mengurut parut anda:

IKLAN
  • Gunakan losen tanpa wangian pada parut yang tidak akan merengsakan kulit anda.
  • Mulailah dengan menggunakan losen dan kemudian menggunakan dua jari untuk memberi tekanan ringan pada parut, membuat lingkaran kecil sepanjang parut dan kulit di sekitarnya.
  • Kemudian urut parut ke atas dan ke bawah dengan dua jari dan sisi ke sisi. Anda harus menggunakan tekanan yang cukup untuk membuat kawasan parut kelihatan berwarna terang atau menjadi putih.

BACA JUGA ARTIKEL INI:Krim Paling Best Untuk Cepat Kecutkan Jerawat, Bajet Bawah RM30

Sentiasa gunakan losen pada bekas luka sebelum anda mengurutnya, kerana mereka mungkin sensitif atau kering semasa sembuh. Urut parut dua hingga tiga kali sehari selama sepuluh minit pada satu masa, sekurang-kurangnya enam bulan selepas parut berkembang. Anda boleh terus mengurut parut selepas enam bulan untuk mengalakkan penyembuhan dan melembutkan parut.

Berhentilah mengurut parut jika anda mengalami kemerahan, pendarahan, rasa sakit yang meningkat di sekitar atau pada parut dan jika bekas luka terasa lebih panas daripada kulit di sekitarnya.

2. Sapukan vitamin E pada parut.

IKLAN

Losen yang mengandungi vitamin E telah diketahui dapat melembutkan parut dan mendorong penyembuhan. Namun, hanya letakkan losen vitamin E pada bekas luka yang telah sembuh sebulan, kerana memakai losen sebelum itu dapat menyebabkan pembentukan tisu parut lebih berterusan. Sentiasa cuba sebilangan kecil produk di wajah anda sebelum meletakkannya pada bekas luka muka untuk memastikan anda tidak mengalami reaksi alergi terhadap produk tersebut.

CADANGAN PRODUK:

3. Buat jus lemon, gula dan lulur madu.

IKLAN

Jus lemon adalah astringen semula jadi dan dapat membantu menghilangkan parut jerawat. Oleh kerana berasid, ia dapat membantu menghilangkan sel-sel kulit mati dan melembutkan bekas jerawat secara perlahan-lahan memudar. Sapukan topeng muka berasaskan jus lemon untuk membantu melembutkan parut anda dan mendorong parut pudar.

  • Siapkan lulur tepat sebelum anda merancang untuk menggunakannya supaya pemakaian segar. Campurkan dua sudu madu, satu sudu jus lemon, satu sudu minyak zaitun dara tambahan dan satu setengah sudu gula.
  • Dengan menggunakan jari yang bersih, urut perlahan-lahan gosok ke parut wajah anda. Gunakan gerakan bulat lembut untuk memastikan bekas luka digosok dengan baik selama lima hingga sepuluh minit dan kemudian bilas dengan air suam.
  • Sekiranya anda merasakan perit terbakar atau menyengat pada kulit anda setelah anda menggunakan lulur kerana keasidan jus lemon, anda boleh mencairkan lulur dengan dua sudu air.

BELI DI SINI:

4. Gunakan minyak zaitun dan tuala suam pada parut.

Minyak zaitun adalah minyak semula jadi yang dapat membantu melembutkan parut anda dan membantu parut sembuh. Cuba gunakan minyak zaitun organik tanpa meletakkan bahan tambahan atau bahan kimia pada kulit anda.

  • Tuangkan satu sudu minyak zaitun ke dalam mangkuk. Celupkan jari ke dalam minyak zaitun dan urut parut anda dengan lembut dan perlahan.
  • Letakkan tuala kukus di wajah anda untuk membuka liang pori dan biarkan minyak zaitun melembutkan parut. Setelah tuala sejuk, gunakan untuk menyapu sisa minyak ke kulit anda.

BELI DI SINI:

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI