Salah satu soalan yang paling kerap ditanya untuk mana-mana pakar kecantikan mestilah beberapa variasi, apakah susunan yang harus gunakan di dalam rejim kecantikan saya?

Susunan penjagaan kulit anda sepatutnya mempunyai struktur di sekelilingnya, tetapi dalam lingkungan struktur ini, anda boleh bermain-main dengan pembolehubah lain. Jadi rutin anda mungkin kelihatan berbeza daripada orang lain dan tidak mengapa! Mereka juga akan mengikut aliran yang sama.

Nah, garis panduan langkah-langkah yang boleh gunakan dalam rutin penjagaan kulit anda. Tidak perlu melakukan semua langkah, tetapi sekurang-kurangnya akan membantu anda membina rutin pagi dan malam:

1. Mencuci muka atau bilas

Cara Betul Menyusun Rutin Kecantikan, Sangat Berbaloi Megikut Bajet, Keperluan Dan Minat Anda

Kanvas yang bersih diperlukan untuk semua yang berikut. “Kekotoran pada kulit boleh menghalang bahan aktif daripada menembusi,” kata ahli dermatologi. Walaupun anda tidak memakai solekan atau berasa kotor, kulit anda masih bersentuhan dengan sejumlah besar serpihan, pencemaran dan sebagainya sepanjang hari. Ya! Anda perlu membuang semua kotoran itu.

Cara Betul Menyusun Rutin Kecantikan, Sangat Berbaloi Megikut Bajet, Keperluan Dan Minat Anda

Jenis cucian? Itu terpulang kepada anda. Berhati-hati dengan jenis produk yang anda gunakan kemudian dalam rutin anda. Contohnya, jika toner anda mengandungi asid, langkau pencucian yang mengandungi asid, kerana itu mungkin terlalu banyak pengelupasan dalam satu rutin.

Bagaimana pula dengan pembersihan berganda?

Anda juga boleh mempertimbangkan pembersihan dua kali, terutamanya jika anda memakai solekan. Oleh kerana solekan biasanya berasaskan minyak, ia tidak mudah tanggal dengan air (minyak bersifat hidrofobik, jadi ia menghilangkan air). Pembersihan berganda mula menggunakan minyak pada kulit kering, jadi ia benar-benar mencairkan solekan dan sebum anda tanpa menanggalkan kulit. Dari situ, susuli dengan pembersih berasaskan air.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Konsep Double Cleansing Bantu Merawat Masalah Kulit. Ini Senarai Pencuci mengikut Jenis Kulit Wajah

Adakah perlu mencuci muka pada waktu pagi?

Cara Betul Menyusun Rutin Kecantikan, Sangat Berbaloi Megikut Bajet, Keperluan Dan Minat Anda

Satu pengecualian kepada peraturan, jika anda mempunyai kulit kering, mungkin mendapati anda tidak memerlukan cucian penuh pada waktu pagi. Anda boleh sama ada membasuh muka dengan air atau terus guna toner, namun anda tidak boleh melompat ke serum. Kulit anda menghasilkan sebum pada waktu petang, mempunyai sisa penjagaan kulit dari malam sebelumnya dan bersentuhan dengan kotoran dan bakteria daripada bantal dan oleh itu memerlukan beberapa set semula pada pagi.

2. Toner atau esen

Cara Betul Menyusun Rutin Kecantikan, Sangat Berbaloi Megikut Bajet, Keperluan Dan Minat Anda

Langkah yang agak kontroversi, ada yang bersungguh dengannya, yang lain menganggapnya tidak perlu sama sekali. Toner dan esen sentiasa digunakan selepas mencuci wajah untuk menjernihkan lagi kulit wajah, kusyen dengan lapisan lembapan nipis dan sediakannya untuk ikuti dengan langkah-langkah lain.

Jika anda inginkan sesuatu yang lebih membersihkan dan mengelupas, cari AHA, BHA atau enzim buah-buahan. Jika anda mahukan sesuatu pada hujung spektrum yang melembapkan, bahan penghidratan utama termasuk air mawar, gliserin dan asid hyaluronik pilihan bagus.

Toner pada mulanya bertujuan untuk membantu menetapkan semula pH kulit selepas pembersih yang keras. Walau bagaimanapun, kebanyakan pembersih kini lebih lembut dan cenderung tidak menyebabkan perubahan pH yang besar, jadi toner sebenarnya tidak diperlukan untuk banyak rutin jika anda tidak mahu menggunakannya.

IKLAN

3. Serum

Cara Betul Menyusun Rutin Kecantikan, Sangat Berbaloi Megikut Bajet, Keperluan Dan Minat Anda

Serum adalah langkah rawatan anda. Apa maksudnya? Ini adalah produk yang mempunyai beberapa jenis hasil yang diharapkan, sama ada mengelupas sel kulit mati, melegakan keradangan, penghidratan pengecasan tinggi, melicinkan garis halus, menyasarkan jerawat, mencerahkan tona dan sebagainya. Anda tidak memerlukan serum, tetapi jika anda mempunyai sebarang masalah penjagaan kulit yang anda ingin lakukan, ia berbaloi untuk melabur dalam satu kerana ia akan menjadi cara yang paling berkesan untuk melakukannya.

Bahan-bahan aktif ini biasanya dirumuskan supaya ia boleh melalui penghalang kulit dan harus sedekat mungkin dengan kulit. Mana-mana produk lain yang diletakkan sebelum ini boleh mengehadkan penembusannya.

Jika anda sedang mencari beberapa bahan yang baik untuk serum, bahan aktif, bergantung pada masalah kulit yang ingin anda tangani, termasuk asid alfa-hidroksi, asid salisilik, niacinamide, vitamin C, dan retinoid. Bahan ini semuanya menangani kebimbangan yang berbeza, jadi nasihat kami adalah untuk mengenal pasti matlamat penjagaan kulit anda.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Senarai Krim Dan Serum Retinol Terbaik Rawat Tekstur Kulit Dengan Hasil Yang Pantas

Bolehkah menggunakan lebih daripada satu?

Ramai orang bertanya sama ada anda boleh melapisi serum dan peraturan umum ialah anda tidak sepatutnya kerana terlalu banyak bahan aktif boleh membatalkan satu sama lain atau mula menyebabkan kerengsaan. Lebih banyak produk tidak semestinya lebih baik. Mencampurkan dua produk yang berpotensi merengsakan boleh menjadi terlalu keras pada kulit. Tambahan pula apabila melapis produk yang berbeza, malangnya, anda tidak tahu sama ada ia akan menyahaktifkan satu sama lain. Sebagai contoh, antioksidan tidak boleh digabungkan dengan asid atau rawatan jerawat seperti benzoyl peroksida, yang boleh menjadikannya tidak berkesan.

Cara Betul Menyusun Rutin Kecantikan, Sangat Berbaloi Megikut Bajet, Keperluan Dan Minat Anda

Walau bagaimanapun, anda boleh menukar serum anda dari siang ke malam. Contohnya, gunakan produk antioksidan pada waktu pagi untuk melindungi kulit anda daripada kerosakan radikal bebas sepanjang hari dan kemudian tukar kepada retinol, glikolik atau asid laktik pada waktu malam untuk membantu mengelupaskan sel kulit dan mempercepatkan proses ganti sel.

Adakah anda perlu menunggu di antara langkah?

Tidak, anda tidak perlu duduk di dalam bilik mandi sambil meluangkan masa langkah anda. Tetapi jika terdapat satu bahagian rutin anda yang membuat perubahan, ya yang ini. Sekali lagi, ini hanya untuk memastikan anda tidak sengaja menyahaktifkan bahan-bahan anda. Ia mengambil sedikit masa untuk produk menyerap. Kulit sepatutnya kelihatan kering sebelum menggunakan produk seterusnya.

IKLAN

4. Krim, losen atau minyak

Kini tiba masanya untuk menambahkan krim, losen dan minyak adalah penting. Yang pertama ialah ia menawarkan sifat penghidratan atau penyaman yang kedua ialah ia dapat menyerap dalam air dalam kulit anda. Dalam krim atau losen, cari bahan yang selesa dan lembut, seperti aloe vera, oat koloid, ceramides, shea butter atau minyak kelapa. Bagi tekstur, cari sahaja konsistensi yang sesuai untuk anda.

Cara Betul Menyusun Rutin Kecantikan, Sangat Berbaloi Megikut Bajet, Keperluan Dan Minat Anda

Minyak muka semula jadi popular tanpa henti kerana ia menawarkan sifat emolien, bermakna ia melembutkan dan meredakan kulit yang teriritasi serta bersifat oklusif. Oklusif membentuk meterai pelindung pada kulit untuk mengunci penghidratan dan produk yang digunakan di bawahnya. Jojoba dan argan cenderung menjadi minyak kegemaran untuk kulit.

Adakah perlu mendapatkan produk siang dan malam?

Cara Betul Menyusun Rutin Kecantikan, Sangat Berbaloi Megikut Bajet, Keperluan Dan Minat Anda

Bagi variasi siang atau malam, itu terpulang kepada anda. Walau bagaimanapun, jika anda membuat keputusan untuk memilih dua produk, terdapat alasan yang kukuh untuknya. Produk siang hari lebih ringan, lebih bernafas, dan duduk lebih baik di bawah solekan. Manakala pelembap malam lebih berat untuk membantu menghalang penyejatan air dari kulit dalam sekelip mata. Ini penting kerana kulit anda lebih telap pada waktu malam dan dengan itu kehilangan lembapan lebih cepat jika anda tidak mempunyai lapisan.

Apa yang perlu anda ketahui tentang menggunakan minyak?

Cara Betul Menyusun Rutin Kecantikan, Sangat Berbaloi Megikut Bajet, Keperluan Dan Minat Anda

Jika anda memilih untuk menggunakan minyak, anda boleh melapisinya di atas krim atau menggunakannya sebagai ganti krim. Yang pertama sangat membantu jika anda mempunyai kulit yang sangat kering dan mendapati anda memerlukan semua bantuan yang anda boleh dapatkan. Atau anda boleh menggunakannya sebagai ganti krim; walau bagaimanapun, dalam keadaan ini anda perlu memastikan anda menggunakan toner atau serum berasaskan air di bawahnya. Sebabnya mudah, mnyak tidak boleh memerangkap dalam kelembapan jika tiada air di bawahnya untuk memerangkap!

5. SPF

Cara Betul Menyusun Rutin Kecantikan, Sangat Berbaloi Megikut Bajet, Keperluan Dan Minat Anda

IKLAN

Pilihan SPF paling selamat ialah penyekat fizikal berasaskan mineral. Oleh kerana bahan pelindung matahari mineral zink oksida dan atau titanium dioksida berada di atas kulit untuk menyerakkan dan menangkis sinaran UV, secara fizikal menghalangnya daripada menembusi kulit, masuk akal untuk menggunakan produk ini untuk bertahan lama. Pelindung matahari kimia menyerap sinaran UV, sebaliknya. Dan kerana ia bertindak sebagai penghalang, apa sahaja yang diletakkan selepas pelindung matahari tidak menembusi kulit anda.

Berapa SPF yng digunakan setiap hari?

Ramai menyangka bahawa mereka akan mendapat perlindungan SPF 30 jika mereka menggunakan pelembap SPF 15 dan asas SPF 15. Tidak benar! Paling baik, jika bahan pelindung matahari tidak dicairkan, dan jumlah yang sesuai digunakan, perlindungan akan menjadi SPF 15.

Ini, sudah tentu, bukan untuk mengatakan bahawa produk melapis yang mengandungi SPF adalah dilarang malah, ramai orang tidak menggunakan pelindung matahari yang mencukupi atau ingat untuk memohon semula sepanjang hari, jadi lapisan SPF mungkin sebenarnya diperlukan, tetapi anda harus tahu bahawa nombor SPF terakhir anda hanya sebanyak nombor tertinggi anda.

Walau bagaimanapun, produk di atas bukanlah satu-satunya produk di luar sana. Berikut ialah beberapa langkah tambahan yang mungkin bukan sebahagian daripada rutin harian anda, tetapi mungkin dilipat apabila diperlukan.

6. Topeng muka

Cara Betul Menyusun Rutin Kecantikan, Sangat Berbaloi Megikut Bajet, Keperluan Dan Minat Anda

Ini harus dilakukan sebagai sebahagian daripada rutin waktu malam anda, jika tiada sebab lain selain anda cenderung mempunyai lebih banyak masa untuk membiarkan produk melakukan kerjanya. Walaupun pengelupasan anda perlu lakukan pada waktu malam kerana ia boleh meningkatkan kepekaan foto.) Ia perlu disapu pada kulit yang bersih, jadi sapukannya sejurus selepas mencuci waktu malam anda. Selepas anda membiarkannya untuk masa yang disyorkan, basuh dan teruskan seperti biasa. Pengecualian untuk ini ialah jika anda telah memilih topeng pengelupasan, langkau mana-mana AHA, BHA atau retinol untuk malam itu, anda tidak mahu mengelupaskan kulit terlalu banyak. Hanya lakukan ini satu atau dua kali seminggu.

7. Krim mata

Cara Betul Menyusun Rutin Kecantikan, Sangat Berbaloi Megikut Bajet, Keperluan Dan Minat Anda

Terdapat banyak krim mata di luar sana, dan jenis yang anda dapat mungkin menentukan di mana ia termasuk dalam rutin anda. Sebagai contoh, jika anda mendapat kafein, ia perlu digunakan untuk membersihkan kulit supaya ia boleh berfungsi dengan lebih berkesan. Gunakannya betul-betul bersama serum anda. Anda biasanya tidak menggunakan serum berhampiran mata anda, jadi tidak kira yang mana satu dahulu kerana ia tidak akan bersaing untuk ruang yang sama. Jika anda mempunyai krim tebal, titik utama produk adalah penghidratan. Untuk ini, sapukan betul-betul bersama krim muka anda. Akhir sekali, jika anda menggunakan krim mata berwarna, sapukan pada penghujung rutin anda kerana ia juga berfungsi sebagai penyembunyi. Anda boleh menggunakan krim mata setiap hari.

8. Primer

Ini bertindak sebagai sesuatu hibrid solekan dan penjagaan kulit dan oleh itu harus digunakan sebagai langkah di antara keduanya. Sapukan primer selepas produk penjagaan kulit dan SPF anda telah kering. Dengan cara ini, primer tidak sepatutnya berkerikil. Kemudian gunakan solek anda seperti biasa. Gunakan primer apabila anda memerlukan solek anda untuk kekal kemas.

Cara Betul Menyusun Rutin Kecantikan, Sangat Berbaloi Megikut Bajet, Keperluan Dan Minat Anda

Tiada rutin kecantikan satu saiz yang sesuai untuk semua. Cara anda membangun dan menyusun pilihan anda akan sangat bergantung pada masa, pelaburan, keperluan dan minat anda. Tetapi jika anda memerlukan struktur untuk membantu menyusun setiap satu, pertimbangkan perkara di atas yang anda perlukan.

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Cara Betul Menyusun Rutin Kecantikan, Sangat Berbaloi Megikut Bajet, Keperluan Dan Minat Anda

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI