Hijab dan pakaian muslimah kini lebih mudah didapati, bukan sahaja di tapak membeli-belah malah di pusat membeli-belah terkenal. Dan jenama fesyen semakin menjadi perhatian para pencinta fesyen di Indonesia terutamanya golongan berhijab.

Walaupun pasaran fesyen sederhana di Indonesia adalah yang terbesar, percambahan jenama tudung menjadikan persaingan antara mereka semakin sengit. Bagaimanakah reaksi pengasas terhadapnya?

ARTIKEL BERKAITAN: 15 #OOTD Pelakon Popular Indonesia Zaskia Sungkar Yang Stailo & Jadi Inspirasi Buat Hijabi Mudah Solat

Resepi bertahan dalam industri

Pastinya ada resepi tersendiri untuk terus bertahan di dalam industri ini dengan bersaing sesama sendiri. Pengasas jenama tudung terkenal muncul di majlis Indonesia Brand Founders Summit 2022 di Tribrata, Dharmawangsa, Jakarta Selatan, yang lalu. Mereka mendedahkan resipi kejayaan, termasuk ketika menghadapi pandemik kekal dan masih relevan di tengah-tengah kehadiran jenama baharu. Salah satu perkara yang dilakukan oleh Pengasas Zytadelia, Ria Miranda, dan Buttonscarves ialah sentiasa menyesuaikan diri dengan keadaan.

“Semasa pandemik 2020, masalah kami adalah bagaimana untuk mengekalkan aliran tunai dan bagaimana pelanggan kekal setia ingin terus membeli-belah. Oleh itu, kami mengeluarkan produk yang ‘reject’ dengan tawaran harga rendah jadi teruskan membeli-belah. Kami juga menyesuaikan diri dengan mengeluarkan topeng muka fesyen dan tudung antibakteria,” kata Zyta Delia selaku Pengasas Zytadelia.

IKLAN

Relevan tarikan media sosial

Mampu menyesuaikan diri sambil mengekalkan DNA jenama juga merupakan kunci kejayaan jenama Ria Miranda. Rosadi selaku pengasas berkata, dia mengalami pelbagai perubahan dalam industri fesyen kerana cuba kekal relevan. Salah satu cara ialah dengan mengemukakan visual supaya pelanggan lebih berminat untuk membeli.

“Salah satu perubahan ialah sekarang orang lebih menitikberatkan visual. Bagaimana produk itu dilihat menimbulkan keinginan untuk membeli. Jadi bagaimana kita menyediakan bajet untuk visual yang cantik supaya orang ramai mahu membeli. Media sosial kami semakin meningkat semasa pandemik, jadi juga salah satu peranan penting untuk menarik perhatian mereka”

IKLAN

“Jadi kami mencari pasaran kerana sentiasa ada orang yang mengutamakan fesyen. Fesyen bagaikan air yang mengalir, yang memaksa kami menolak setiap hari dengan cara baharu,” katanya.

ARTIKEL BERKAITAN: “Rezeki & Standard Tak Berubah Walaupun Hasilkan Rekaan Untuk Muslimah Yang Lebih Sopan” – Jovian Mandagie

Ekstra yang berbeza

Perkara ini turut disokong oleh Pengasas Buttonscarves, Linda Anggreaningsih. Jenama yang menjual fesyen dan alat solek itu mengakui sentiasa cuba menggunakan cara baharu untuk menarik pasaran. Oleh itu, Linda menasihatkan supaya tidak terlalu jauh.

IKLAN

“Nama buttonscarves meningkat naik dalam era jenama luar talian yang masuk dalam talian tetapi kami melakukan sebaliknya. Orang bertanya mengapa kami membuka kedai luar talian. Saya fikir jika kita ingin membuat sesuatu yang besar, kita tidak sepatutnya mengikut arus. Jika kita menggunakan resipi yang sama, kita masuk ke arus yang bertentang.” Untuk itu kita perlu menambah sesuatu yang berbeza,” katanya.

Bukan sahaja jenama hijab di negara ini yang mempunyai kesukaran untuk bertahan dan kekal relevan, begitu jua nasib jenama-jenama hijab di negara seberang. Semoga kejayaan mereka menjadi pemankin hijabi untuk kekal menyokong dengan jenama yang dipercayai ramai.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI