Rambut panjang merupakan impian bagi sebahagian besar hijabi. Tidak hanya rambut yang panjang, tentunya anda juga mengharapkan rambut yang kuat dan sihat. Syampu mengandung nutrisi yang sanggup menutrisi kulit kepala dan rambut agar dapat tumbuh lebih cepat dan sihat.

Bukan secara alami tetapi dengan syampu yang banyak terdapat di pasaran dengan pelbagai jenama. Mungkin ramai yang tidak perasan setiap syampu mempunyai peranannya yang tersendiri. Bagi anda yang ingin mencari syampu yang mempercepatkan pertumbuhan rambut, jom semak tip untuk memilihnya terdahulu.

Cara memilih syampu untuk memanjangkan rambut

Setiap syampu memiliki manfaatnya tersendiri. Agar anda tidak tersalah memilih syampu untuk memanjangkan rambut, Hijabista akan memberikan beberapa poin yang perlu anda telitikan.

Pilih berdasarkan kunci utama bahan dalam syampu

Bahan utama dari syampu adalah perkara penting untuk menutrisi rambut. Anda sering kali mengalami rambut patah, bercabang, dan gugur ketika sedang memanjangkan rambut. Berikut ini adalah beberapa bahan penting yang diperlukan agar rambut lebih cepat panjang, tetapi tetap terawat.

Lidah buaya, kaya vitamin dan mineral untuk rambut

Aloe vera atau biasa dikenal juga dengan lidah buaya memang sudah lama dikenal dapat menumbuhkan rambut. Lidah buaya kaya akan vitamin dan mineral untuk merangsang pertumbuhan rambut dan mencegah keguguran rambut. Beberapa kandungan nutrisi di dalam lidah buaya antara lain vitamin A, vitamin C, vitamin E, kalium, zinc, dan zat besi.

Nutrisi lain yang mungkin tidak anda ketahui terkandung di dalam lidah buaya adalah asid amino. Asid amino dapat menjaga agar tiap helai rambut tidak mudah patah.

Kemampuan soothing dari lidah buaya juga menjaga kulit kepala tetap segar, terutama untuk kulit kepala berkelemumur. Banyakkan! manfaat dari lidah buaya.

Urang-aring, membuat rambut tumbuh hitam sempurna

Minyak urang-aring atau Eclipta alba kaya akan vitamin E yang merupakan antioksidan. Antioksidan dapat menjaga kulit kepala dari radikal bebas yang menghambat pertumbuhan rambut.

Minyak urang-aring juga mengandung pewarna hitam alami. Tidak hairan jika urang-aring dapat membuat rambut anda tumbuh hitam dan berkilau.

Minyak hazelnut dan minyak zaitun, rahasia rambut berkilau

Rambut panjang dan berkilau, merupakan rambut dambaan semua hijabi. Untuk mendapatkannya, anda boleh memilih syampu yang mengandung minyak hazelnut dan zaitun. Keduanya kaya akan asid amino dan asid lemak esensial yang menjaga kelembapan rambut sehingga rambut jadi lebih berkilau.

Minyak hazelnut dan minyak zaitun juga berperanan menjaga setiap helai rambut anda agar tidak bercabang. Rambut jadi lembut dan tampak sihat dengan minyak esensial ini.

Zinc, keratin, dan vitamin B5, jadikan rambut kuat

Zinc, keratin, dan vitamin B5 merupakan zat penting untuk rambut anda. Zinc mampu memperkuat akar rambut agar tidak mudah gugur. Di samping itu, zinc juga merawat kulit kepala dan menjaganya dari berkelemumur.

IKLAN

Keratin adalah protein penyusun setiap helai rambut. Syampu yang mengandung keratin dapat menjaga setiap helai rambut supaya tetap kuat dan tidak mudah patah. Seterusnya adalah vitamin B5 atau panthenol yang juga dapat memperkuat akar rambut. Selain itu, vitamin B5 mampu mengembalikan warna semulajadi rambut anda, serta membuatnya lebih berkilau.

Pilih berdasarkan permasalahan rambut lainnya

Agar rambut dapat tumbuh dengan baik, anda harus memilih syampu yang sesuai dengan permasalahan rambut, seperti kelemumur, kering, gugur, atau patah. Mengatasi permasalahan rambut akan membuat rambut dapat tumbuh dengan lebih sihat.

Bagi anda yang bermasalah dengan kelemumur, gunakanlah syampu anti-kelemumur. Biasanya, syampu anti-kelemumur mengandung zinc, ketoconazole, dan selenium sulfide. Bahan tersebut juga membantu menyeimbangkan produksi minyak pada kulit kepala.

Pilih syampu dengan emolien jika rambut anda kering. Emolien berasal dari minyak kelapa, minyak biji alpukat, dan grape seed oil sehingga mampu menghidrasi setiap helai rambut anda. Dimethicone, polquaternium, dan cyclomethicone boleh memberikan kelembutan, serta membuat rambut lebih berkilau.

Ceramide dan asid amino merupakan kandungan yang dapat mengatasi kerosakan rambut. Zat tersebut menjaga agar rambut tidak mudah patah dan bercabang.

Jika rambut anda normal dan tidak bermasalah, pilihlah syampu yang dapat menjaga kelembapan, juga menjaga produksi minyak. Baca pada label yang tertera di botol syampu, setiap produk menyatakan peruntukan syampu pada pembukusan.

Pilih aroma yang anda sukai

Jangan abaikan poin yang ni ya. Setiap syampu memiliki aromanya tersendiri, tergantung dari kandungannya. Temukan syampu dengan aroma herbal, bunga, mint, dan lain sebagainya.

Herbal medicine preparation with herbs and flowers, aromatherapy essential oil bottle and mortar with pestle on hemp paper background. Top view.

Memilih aroma syampu yang anda sukai akan membuat mood lebih baik. Di samping itu, perhatikan juga ketahanan aroma syampu tersebut setelah digunakan. Baca ulasan produk tersebut sebelum memilihnya.

IKLAN

10 Cadangan Syampu Untuk Melebatkan & Memanjangkan Rambut

1. REJOICE Syampu Perfect Cool 3in1 –

Syampu terbaik untuk hijabi

Syampu Rejoice Perfect Cool 3in1 ini merupakan syampu yang terbaik untuk wanita yang berhijab. Anda akan sangat selesa dalam melakukan aktiviti seharian seperti aktiviti lasak dan beriadah. Syampu ini mengandungi menthol, yang memberi kesegaran pada kulit kepala dan mengelakkan kerengsaan.

Syampu ini dapat membersih dengan sempurna agar rambut berada dalam keadaan sihat walaupun rambu bertutup sepanjang hari. Pengunaan syampu tersebut dapat membantu pertumbuhan dan melebatkan rambut serta memberi wangian Kasturi pada rambut anda.

2. Natur Natural Extract Syampu – Aloe Vera Extract

Aroma herbal yang menenangkan dan bermanfaat untuk rambut

 

Sampo ini memang terbaik untuk menjaga akar rambut anda. Kandungan Aloe vera dapat meningkatkan pertumbuhan rambut, serta menjaga kulit kepala dari radikal bebas. Kulit kepala juga lebih sihat dan bebas kelemumur. Syampu ini lebih sesuai untuk anda yang gemar dengan aroma herbal. Aroma herbalnya dijamin buat anda lebih setelah setelah membasuh rambut.

3. Sariayu Martha Tilaar Black & Shiny Hair Urang Aring Syampu

Rambut hitam semulajadi, lebat, dan berkilau

Anda yang menginginkan rambut panjang, berkilau, dan hitam sempurna boleh mencuba syampu dari Sariayu ini. Di dalamnya terkandung urang-aring yang membuat rambut tumbuh hitam berkilau dan lebih lebat. Syampu ini juga memberi kesan mendinginkan pada kulit kepala. Kesan ini membuat anda yang berhijab jadi merasa lebih selesa. Harga syampu ini mampu di miliki.

4. Tresemme Keratin Smooth Syampu

Perawatan rambut terbaik dengan kandungan keratin

TRESEMME Syampu Keratin Smooth ini mempunyai 5 kebaikan dalam satu botol, ia mengandungi keratin serta minyak Argan yang sangat baik untuk rambut yang cantik, sihat dan lebat. Syampu ini mampu untuk melembut, bersinar, merapi, tidak kerinting dan mampu meleraikan rambut yang kusut. Minyak Argan dalam syampu ini pula dapat memberi kesihatan dan nutrien ke dalam rambut agar rambut menjadi lebih lebat dan subur.

5. HERBAL ESSENCES Bio Renew Syampu

Memperbaiki pelbagai masalah rambut

IKLAN

Produk Herbal Essences ini sangat popular dengan kebolehannya untuk memperbaiki pelbagai jenis masalah rambut mengikut jenis shampo. Bagi syampu ini pula, mampu untuk menebalkan rambut yang halus dan menyeimbangkn pH. Syampu ini juga berfungsi untuk membersih rambut dan menyegarkannya dengan daun pudina. Sangat berkesan dalam proses untuk menebalkan rambut, produk syampu ini sering menjadi pilihan pengguna.

6. Dove Hair Growth Ritual Syampu

Rambut lembut dan harum sepanjang hari!

Syampu Dove ini terinspirasi dari perawatan rambut wanita Amerika Utara. Kandungannya menggunakan bahan natural istimewa seperti cone flower dan white tea untuk menutrisi rambut anda. Formula syampu ini mampu melembutkan setiap helai rambut dan menjaganya dari kerosakan. Sesuai untuk anda yang menginginkan rambut panjang dan sihat secara semulajadi. Syampu ini juga memiliki aroma bunga yang harum sepanjang hari.

7. NEUTROGENA Therapeutic Syampu Scalp Build-Up Control

Syampu terbaik untuk kulit sensitif

Syampu ini merupakan yang terbaik dan paling ringan di luar sana untuk kulit sensitif. Tidak mengandungi SLS, paraben, pewarna, ianya selamat untuk kegunaan anda yang mempunyai masalah kulit kepala. Syampu ini mengandungi 3% asid Salicyclic yang mampu untuk mencegah jangkitan kulat dan kelemumur pada kulit kepala. Produk ini sangat bagus dan direkomendasi oleh ahli pakar dermatologi. Mencegah dan merawat masalah rambut dengan baik akan menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat serta lebat.

8. Laboratoires Klorane Syampu with Quinine and B Vitamins

Memanjangkan rambut untuk tidak kenal usia

Jangan khuawatir jika rambut anda mulai menipis kerana usia. Kembalikan rambut tebal anda dengan syampu dari Klorane. Terdapat kandungan vitamin B8 yang boleh meningkatkan metabolisme energi untuk pertumbuhan rambut, serta menghantar nutrisi sampai hujung rambut.

Kandungan quinine bark extract dan vitamin B6 di dalamnya akan menguatkan tiap helai rambut anda. Rambut dapat tumbuh lebih tebal dan lebat kembali. Jadi, memanjangkan rambut tidak perlu lagi khuawatir soal usia.

9. Erhair HairGrow Syampu

Cegah rambut botak

Jika anda memiliki keturunan rambut botak, anda dapat mencegahnya sekarang juga dengan Erhair Hair Grow Syampu. Pumpkin seed extract-nya akan menghambat hormon dihydrotestosterone yang menyebabkan keguguran rambut. Ekstrak bahan lainnya, seperti Cucurbita pepo seed, ginseng extract, dan niacinamide, membantu memlancarkan peredaran darah pada kulit kepala. Kulit kepala jadi lebih mudah menyerap nutrisi untuk meningkatkan pertumbuhan rambut.

10. OGX Hydrating TeaTree Mint Syampu

Memberi kelembapan dengan minyak Tea Tree

Syampu OGX Hydrating TeaTree Mint ini merupakan syampu yang melembap kulit kepala dengan baik. Dengan mengandungi minyak Australian Tea Tree dan bebas dari SLS, ianya mampu untuk mengekalkan penghidratan dan membantu rambut menjadi subur, tidak kira rambut berminyak, kerinting atau rosak. Syampu ini mengekalkan keaslian rambut semulajadi yang akan menampakkan rambut lebih lebat, lembut, lembap, lebih lurus dan wangi. Sesuai untuk semua jenis rambut dan berupaya untuk melebatkan rambut tanpa perlu berbelanja lebih mahal di salon!

Jadi anda sudah dapat gambaran dan solusi untuk melebatkan rambut dengan 10 cadangan syampu di pasaran ini. Ingat semak dahulu label kandungan syampu pilihan anda.

DAPATKAN MAJALAH HIJABISTA EMAG DENGAN MUAT TURUN APLIKASI EMALL :

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI