Tahun yang silih berganti serta saras dengan era pembangunan dunia yang kian pesat, wanita-wanita hebat yang luar biasa ini terus melakar kejayaan demi kejayaan bukan sahaja di peringkat nasional, malah hingga ‘mendunia’ ke peringkat Antarabangsa.

Lebih mengagumkan lagi, wanita-wanita Malaysia yang luar biasa ini tidak hanya dikenali kerana sumbangan mereka dalam seni atau fesyen, tetapi juga dalam memperkayakan kehidupan orang lain.

Sehubungan itu, berikut Hijabista menyenaraikan 4 ‘Wonder Hijabi’ Malaysia yang mempunyai pengaruh mereka tersedniri dalam meyumbangkan sinergi positif serta mengharumkan nama Malaysia di luar negara!

1. Vivy Yusof

Bukan Setakat Terkenal Di Malaysia! Malah Nama 4 ‘Wonder Hijabi’ Terpahat Di Mata Dunia Tau

Nama yang tidak asing lagi dalam industri fesyen, Vivy Yusof benar-benar seorang Wonder Woman. Dia mengasaskan FashionValet pada tahun 2010 di mana jenama e-dagang kini menjadi salah satu jenama terbesar di rantau ini.

Vivy telah mencapai begitu banyak penghargaan di dalam dan di luar negara. Dia telah disenaraikan dalam senarai Top 40 Di bawah 40 Tahun Majalah Prestige 2015 dan pada 2017 dia disenaraikan di Forbes sebagai salah satu daripada 30 Di bawah 30 Di Asia!

Pemilik nama penuh, Vivy Sofinas Yusof juga pernah menerima penghormatan untuk berkolaborasi dengan Yang Teramat Mulia Paduka Seri Duli Yang Terhormat Putri Sarah dari Negara Brunei Darussalam untuk pelancaran The Royal dUck, sebuah koleksi hijab membawa mesej yang memberi kuasa untuk setiap wanita.

Vivy merupakan ratu fesyen yang rendah hati dan bijak menyesuaikan masa bukan sahaja sebagai seorang usahawan dan seorang blogger, tetapi juga seorang isteri dan ibu yang penyayang kepada tiga orang cahaya mata iaitu Mariam Iman Shah Fadzaruddin Shah, Sarah Ilham Shah Fadzaruddin Shah, dan Daniel Azim Shah Fadzaruddin Shah.

2. Neelofa

Bukan Setakat Terkenal Di Malaysia! Malah Nama 4 ‘Wonder Hijabi’ Terpahat Di Mata Dunia Tau

IKLAN

Suri hati kepada Haris Ismail (PU Riz) ini dahulunya merupakan seorang aktres, penyampai televisyen, model komersial dan usahawan, Neelofa benar-benar seorang ratu! Kerana kejayaannya yang berterusan, dia juga turut disenaraikan di Forbes sebagai salah satu daripada 30 di bawah 30 Asia, bersama dengan Vivy.

Neelofa juga merupakan pengasas jenama hijabnya, Naelofar Hijab, yang dijual di lebih daripada 30 buah negara termasuk Brunei, Australia dan banyak lagi. Dia juga disahkan oleh jenama besar seperti Aksesori Swarovski, Titan, Lancome Cosmetics dan juga FashionValet.

Neelofa terus bersinar kerana dia kini sudah berhijrah kearah yang lebih baik dengan mengenakan gaya serta stail yang patuh syariah lengkap bertudung labuh dan berniqab,. Namun, dia masih lagi menjadi rebutan jenama-jenama antarabangsa yang mahu menjadikanya sebagai duta mahupun jurucakap bagi produk mereka kerana menyifatkan Neelofa sebagai Hijabis pintar, muda dan bebas.

Artikel berkaitan: Muatnaik Foto Percutian Demi ‘Content’ Hanyalah Pandangan Peribadi Neelofa – “Tak Tuju Kepada Sesiapa”

3. Yunalis Zarai (Yuna)

Bukan Setakat Terkenal Di Malaysia! Malah Nama 4 ‘Wonder Hijabi’ Terpahat Di Mata Dunia Tau

IKLAN

Ratu hijabi yang terakhir ini pernah membuat gelombang  pada tahun 2006 apabila semua orang mula memakai selendang sebagai sebahagian daripada penampilan harian mereka. Yuna, the Malaysian songbird yang juga penulis lagu dan ahli perniagaan telah membuat negara berbangga – terutamanya sekarang Yuna telah berpusat di Amerika Syarikat!

Dari penyanyi dan penulis lagu bebas kepada pelawak bertaraf dunia, Yuna telah bekerjasama dengan beberapa nama besar seperti Usher, Pharell Williams dan Jhene Aiko. Beliau juga menerima Anugerah Ikon Belia Kebangsaan pada tahun 2012 untuk pencapaian luar biasa dalam bidang seni!

Selain kerjaya muziknya, Yuna juga merupakan pengasas jenamanya sendiri, November Culture. Bermula dari menjual tudung Jetfuel yang terkenal, November Culture adalah mengenai keghairahan funky pakaian untuk wanita moden!

4. Sabariah Hussein

Bukan Setakat Terkenal Di Malaysia! Malah Nama 4 ‘Wonder Hijabi’ Terpahat Di Mata Dunia Tau

Dikenali sebagai Ibu Teresa di Montreal, Sabariah Hussein adalah seorang wanita berusia 70 tahun yang menjadi tajuk utama ketika dia memasak lebih dari 200 orang sehari dalam bulan Ramadan.  Kredit: Safura Tawil di Facebook  Sister Sabariah berpindah ke Kanada kira-kira 30 tahun yang lalu untuk bekerja sebagai guru pendidikan khas.

IKLAN

Inspirasinya pada pergerakan itu bermula kira-kira 18 tahun yang lalu, ketika ia merasa prihatin setelah melihat wanita dari jalan-jalan memohon makanan. Oleh itu, dia memutuskan untuk menjalankan perlindungan wanita sendiri dari rumah. Itulah bagaimana semuanya bermula untuk Sister Sabariah.

Sister Sabariah berkawan dengan dua gereja, sebuah bank makanan dan sebuah NGO untuk menyediakan makanan dan tempat tinggal kepada golongan miskin dan tiada tempat tinggal. Dia juga menjalankan gerai di sebuah masjid tempatan di mana pasukan sukarelawannya datang membantu.

Saudara Sabariah mengalu-alukan sesiapa sahaja tidak kira agama mereka kerana dia percaya dalam melakukan amal dan memberi semangat kepada masyarakat sebagai inspirasi!

Sumber: Instagram Vivy Yusof , Neelofa & Yuna

Artikel berkaitan: ‘Hadiah Paling Bermakna…’- Lepas 6 Tahun Block Di Twitter, Yuna Akhirnya Maafkan Lelaki Ini

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI