Lesung pipit ialah lipatan kecil atau lekukan pada bahagian pipi yang berisi. Ia adalah hasil daripada kecacatan otot kecil yang menyebabkan kulit pipi tertarik dengan ketat semasa ia bergerak, mewujudkan divot luaran.

Ciri wajah comel ini biasanya merupakan sifat yang diwarisi secara genetik. Walau bagaimanapun, orang yang dilahirkan tanpa lesung pipit semula jadi boleh berjaya meniru penampilan mereka melalui pelbagai kaedah dari yang ringkas samada solekan hinggalah yang drastik iaitu pembedahan.

ARTIKEL BERKAITAN: Senaman ‘Yotox’ Runcingkan Muka, Lihat hasilnya Dalam 10 hari. Mudah Sangat!

Perkara Yang Anda Patut Tahu

 • Lakukan senaman lesung pipit selama 30 minit setiap hari, tersenyum dan berikan tekanan pada kawasan lesung pipit.
 • Gunakan solek untuk membentuk lesung pipit
 • Dapatkan khimat profesional untuk menindik lesung pipit.

Melakukan Senaman Lesung pipit

1. Kerutkan bibir anda dan sedut pipi anda.

Bentuk Lesung Pipit Dengan Cara Paling Natural, Tiada Risiko Kerosakan Saraf

Untuk mula melatih otot pipi anda, buat muka seolah-olah anda baru makan limau atau sesuatu yang sangat masam. Bibir anda sepatutnya berkerut sedikit atau muncung dan sebahagian pipi anda harus disedut masuk. Gigi anda tidak boleh dirapatkan, kerana ini boleh menghalang anda daripada menghisap pipi anda, tetapi bibir anda perlu ditutup.

 • Pipi anda secara semula jadi harus melengkung ke dalam, dengan bahagian paling dalam lekukan terletak di antara gigi atas dan bawah anda, kira-kira separuh antara bahagian depan dan belakang mulut anda.
 • Cuba makan atau minum sesuatu yang masam jika anda sukar membayangkan ekspresi muka yang sesuai, tindak balas semula jadi anda terhadap rasa masam itulah yang ditiru oleh latihan ini.

Nota: kaedah ini adalah ubat rakyat. Dalam erti kata lain, ia tidak disokong oleh sebarang jenis bukti saintifik, sebaliknya oleh bukti anekdot yang tidak jelas, tidak boleh disahkan. Oleh itu, ia tidak dijamin berfungsi.

2. Tekan dan tahan lekukan

Bentuk Lesung Pipit Dengan Cara Paling Natural, Tiada Risiko Kerosakan Saraf

Cari kawasan di pipi di mana lekukan paling dalam. Perlahan-lahan pegang tempat ini pada kedua-dua pipi menggunakan kedua-dua jari telunjuk. Pastikan jari anda terpaku pada bintik-bintik ini semasa anda bersedia untuk menggerakkan mulut anda.

 • Anda juga boleh memegang bintik-bintik ini dengan ibu jari anda atau hujung bulat pensel jika anda rasa lebih mudah.

3. Senyum dan letak semula jari anda jika perlu.

Bentuk Lesung Pipit Dengan Cara Paling Natural, Tiada Risiko Kerosakan Saraf

Secara beransur-ansur ringankan ekspresi anda menjadi senyuman lebar, pastikan jari anda tetap pada bintik-bintik yang sama di wajah. Senyuman anda harus lebar dan mulut terbuka, kerana lesung pipit semula jadi biasanya muncul apabila seseorang mempunyai senyuman yang agak lebar.

 • Jari anda kini sepatutnya diletakkan berhampiran sudut senyuman anda, di mana lesung pipit secara semula jadi akan berlaku jika anda mempunyainya.
 • Periksa penampilan anda di cermin. Jika lokasi hujung jari anda kelihatan agak jauh, anda mungkin perlu meluncur sedikit hujung jari anda merentasi pipi anda ke lokasi yang betul.
 • Tekan kawasan lesung pipit yang anda inginkan dengan kuat dengan hujung jari atau dengan hujung pensel yang bulat. Untuk lesung pipit sementara, lepaskan segera. Ambil perhatian bahawa lesung pipit ini akan hilang sebaik sahaja anda mengendurkan mulut anda!

4. Teruskan menekan selama 30 minit atau lebih.

Bentuk Lesung Pipit Dengan Cara Paling Natural, Tiada Risiko Kerosakan Saraf

Untuk melatih pipi membentuk lesung pipit yang lebih tahan lama, anda perlu terus memegang lekukan ini pada tempatnya selama sekurang-kurangnya 30 minit.

IKLAN
 • Lebih lama anda boleh menahan tanda “lesung pipit” anda pada tempatnya, lebih bertuah yang anda akan perolehi untuk memastikannya bertahan.
 • Pada masa lalu, sebenarnya terdapat peranti mekanikal yang bertujuan untuk mencipta lesung pipit dengan menggunakan tekanan yang konsisten pada bintik-bintik ini di muka anda. Latihan lesung pipit ini meniru aksi mesin sedemikian.

5. Ulang setiap hari

Teruskan berlatih “senaman” lesung pipit selama 30 minit setiap hari selama beberapa minggu. Jika sebulan berlalu dan anda masih belum mencipta lesung pipit yang berkekalan, anda mungkin mahu meneruskan. Memandangkan teknik ini tidak disokong oleh bukti saintifik, tetapi oleh khabar angin, jika anda akhirnya tidak berjaya, ia mungkin tidak berkesan untuk anda.

Meniru Lesung pipit Semulajadi dengan Solekan

Bentuk Lesung Pipit Dengan Cara Paling Natural, Tiada Risiko Kerosakan Saraf

Senyum lebar! Lihat ke cermin dan senyum dengan senyuman yang lebar tetapi semula jadi. Tolok lokasi umum di mana anda mahu lesung pipit anda berada.

 • Apabila anda tersenyum, lipatan semula jadi akan terbentuk di luar mulut anda. “Lesung pipit” anda sepatutnya jatuh tepat di luar lipatan ini, bermula kira-kira di sekitar kawasan itu tepat di atas titik atas bibir anda.
 • Pastikan anda tersenyum lebar, tetapi bukan secara luar biasa. Lesung pipit sebenar adalah yang paling menonjol semasa senyuman yang sangat lebar, jadi anda akan mendapat idea yang lebih baik tentang di mana lesung pipit kosmetik anda sepatutnya jika anda membuat senyuman lebar, bukannya senyuman terpelihara. Jangan segan!

Nota: Kaedah ini paling berkesan untuk mencipta lesung pipit sementara yang sesuai untuk gambar. Ia mungkin kelihatan tidak wajar jika dipakai di khalayak ramai.

2. Tandakan bahagian atas lesung pipit baharu anda.

Bentuk Lesung Pipit Dengan Cara Paling Natural, Tiada Risiko Kerosakan Saraf

Lesung pipit biasanya muncul sebagai garis pendek atau bentuk bulan sabit sedikit. Menggunakan celak pensel coklat gelap atau pensel kening, buat titik kecil di bahagian atas di mana anda mahu garis lesung pipit yang anda inginkan.

 • Coklat gelap berfungsi paling baik kerana ia sebati ke dalam kulit secara lebih semula jadi. Celak hitam dan berwarna harus dielakkan.

3. Lukiskan bentuk bulan sabit kecil pada pipi anda.

Bentuk Lesung Pipit Dengan Cara Paling Natural, Tiada Risiko Kerosakan Saraf

IKLAN

Dengan bahagian atas lesung pipit bertanda, rehatkan mulut anda. Lukiskan garisan kecil yang sedikit melengkung bermula pada titik yang telah anda tandai. Gunakan celak atau pensel kening yang sama yang anda gunakan untuk mencipta titik.

 • Garisan hendaklah memanjang tidak lebih daripada 1 inci (2.5 cm) di bawah titik. Ia sepatutnya hampir tidak melengkung – sedikit lebih lurus daripada lengkungan kuku.

4. ‘Blend’ dan lukis semula jika perlu.

Bentuk Lesung Pipit Dengan Cara Paling Natural, Tiada Risiko Kerosakan Saraf

Memandangkan lesung pipit anda telah dilukis, anda perlu menyesuaikan solekan anda supaya produk akhir kelihatan halus dan semula jadi. Gunakan jari atau span untuk menggabungkan garisan ke dalam kulit anda, gosokkan garisan ke atas dan ke bawah daripada sisi ke sisi.

 • Satu aplikasi mungkin tidak mencipta garisan kegelapan yang sesuai, jadi anda mungkin perlu melukis di atas garisan dan menggabungkannya beberapa kali.

5. Senyum untuk menyemak keputusan anda.

Bentuk Lesung Pipit Dengan Cara Paling Natural, Tiada Risiko Kerosakan Saraf

Kritik lesung pipit baharu anda di cermin, adakah ia sekata? Adakah ia terlalu gelap? Tidak cukup gelap? Adakah lesung pipit anda kelihatan tidak semulajadi dalam jenis pencahayaan tertentu? Jika apa-apa tentang solekan anda kelihatan kurang betul, jangan takut untuk mencucinya dan cuba lagi.

Meniru Lesung pipit Semulajadi dengan Tindikan Lesung pipit

1. Temui penebuk profesional

Bentuk Lesung Pipit Dengan Cara Paling Natural, Tiada Risiko Kerosakan Saraf

Seperti semua tindikan, tindikan pipi membawa risiko jangkitan jika dilakukan tanpa mengambil kira sanitasi yang betul. Jangan cuba menindik pipi di rumah. Hanya pergi ke profesional yang bereputasi dan berkelayakan, mereka yang mempunyai latihan dan alat yang diperlukan untuk meminimumkan risiko jangkitan atau komplikasi anda.

IKLAN
 • Kebanyakan penindik profesional akan menolak untuk melakukan tindikan lesung pipit pada sesiapa yang berumur di bawah 18 tahun, walaupun dengan kebenaran penjaga. Walau bagaimanapun, pemotongan umur yang tepat berbeza berdasarkan undang-undang di negeri atau negara anda.

Nota – Ramai penindik profesional tidak menggalakkan tindikan lesung pipit pada semua peringkat umur. Walaupun tindikan telinga dan hidung hanya memotong kulit dan tulang rawan, tindikan lesung pipit memotong otot. Akibatnya, terdapat risiko kerosakan saraf yang lebih besar berbanding dengan komplikasi lain. Tindikan mulut dari semua jenis juga boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang pada gigi dan gusi anda.

2. Bersihkan kawasan itu dengan teliti.

Jika penindik anda adalah seorang yang berkelayakan dan mempunyai reputasi yang baik, dia akan membersihkan pipi anda dengan berhati-hati sebelum meneruskan dengan menindik. Bahagian luar kulit mesti dibersihkan dengan sabun anti-bakteria, tisu alkohol steril, atau kaedah pensterilan yang serupa untuk menghapuskan mikroorganisma berbahaya yang boleh menyebabkan komplikasi dengan tindikan.

 • Penindik  juga mungkin meminta anda membilas mulut anda dengan ubat kumur penghapus bakteria untuk meminimumkan risiko bakteria berbahaya dari bahagian dalam mulut anda menjangkiti tindikan.

3. Pastikan alatan juga bersih.

Penindik  yang bereputasi baik akan menggunakan pistol menindik yang menggunakan jarum sekali guna pakai buang, yang dicuci dalam autoklaf pensterilan, atau jarum pakai buang sekali guna sendiri (tiada pistol). Jarum yang digunakan untuk menusuk pipi anda mestilah steril tanpa sebarang keraguan. Jangan sekali-kali menerima tindikan menggunakan jarum yang kotor.

 • Jarum juga boleh dipanaskan sebelum digunakan untuk mensterilkannya lagi.
 • Tangan penusuk badan juga perlu dicuci bersih dengan sabun anti-bakteria. Penindik badan mungkin memakai sarung tangan pakai buang atau tidak.
 • Barang kemas juga perlu dibersihkan dalam larutan anti-bakteria.

4. Masa untuk tindik

Penindik badan akan menggunakan jarum untuk menusuk kulit dengan cepat di lokasi yang tepat di mana lesung pipit semula jadi akan jatuh. Sejurus selepas menindik kulit, penindik badan hendaklah meletakkan barang kemas ke dalam lubang dan merawat kawasan yang tertusuk dengan lebih banyak larutan anti-bakteria.

5. Mengekalkan rawatan yang betul selepas menindik dilakukan.

Tindikan baru memerlukan penjagaan khas untuk mengurangkan risiko jangkitan atau komplikasi. Minta arahan kepada penindik yang anda mungkin perlu membersihkan kawasan yang dicucuk dengan larutan garam beberapa kali setiap hari sehingga tindikan sembuh.

 • Penindik  mungkin memberi anda penyelesaian, tetapi jika tidak, anda boleh membuatnya dengan menambah 1 sudu kecil (5 ml) garam kepada 8 oz (250 ml) air suling tulen.
 • Sapukan larutan garam dengan swab kapas steril. Sapu kawasan di sebelah batang barang kemas dan bersihkan perlahan-lahan di bawah kepala barang kemas.
 • Elakkan bermain dengan perhiasan kerana ia sembuh. Mengusik barang kemas anda boleh memindahkan bakteria dari tangan anda ke dalam luka, dan juga menyebabkan tindikan beralih dari lokasi asalnya, merengsakan luka.

6. Biarkan tindikan selama satu hingga tiga bulan.

Ia biasanya akan mengambil masa sekurang-kurangnya selama ini untuk menindik untuk sembuh. Tindikan itu perlu sembuh dengan perhiasan masuk sebelum ia boleh dikeluarkan dengan selamat.

 • Menanggalkan barang kemas lebih awal mungkin membolehkan tindikan di pipi anda ditutup. Menunggu sekurang-kurangnya satu bulan (dan sehingga tiga) sepatutnya memberikan masa yang cukup kepada pipi anda untuk pulih separa.
 • Sebaik sahaja anda mengeluarkan tindikan, kulit anda akan memulakan proses penyembuhan itu sendiri. Sehingga kulit sembuh, anda akan mempunyai dua lubang kecil di pipi anda. Selepas kulit pulih, bagaimanapun, anda harus dibiarkan dengan dua lekukan seperti lesung pipit di pipi anda.
 • Berhati-hati, pada masa ini, untuk menjejaki jenis perhiasan yang anda pakai dalam lesung pipit anda. Sesetengah orang boleh mengalami reaksi alahan terhadap jenis logam tertentu yang digunakan dalam perhiasan, terutamanya jenis yang lebih murah.

Nota – tindikan adalah separa kekal! “Lesung pipit” baharu anda akan berada di pipi anda pada setiap masa, tanpa mengira ekspresi wajah anda.

Walaubagaimanapun HIJABISTA hanya kongsi cara ini untuk informasi yang tepat supaya hijabi tidak terperdaya dengan lambakan tawaran yang ditawarkan diluar. Mungkin ada pihak yang menwarkan harga yang rendah, tetapi risikonya anda akan tanggung seumur hidup.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/VKVJmuzU3w0

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI