Perkahwinan bukan mudah, ibarat kita melayarkan bot apabila angin ke kiri maka ke kiri lah ia. Namun apabila kemudinya pandai mengemudikan layar, insyallah segalanya akan selamat dan rumahtangga pun bahagia. Bagi semangat dan kerap berdoa kunci rumah tangga bahagia. Lelaki ini kongsi tip kerja rumah tanggungjawab suami.

Memang janggal bunyinya kunci rumahtangga lelaki ini bahagia dengan membuat kerja rumah. Jom min nak kongsi pengalaman Iffat Salleh yang berkongsi dalam laman twitternya @iffatsalleh.

IKLAN
IKLAN
IKLAN

Kerja rumah sudah menjadi kebiasan baginya, tak salah orang lelaki pun boleh pikul tanggungjawab si isteri.


Kebiasaan ini sebenarnya bukan dari mula berkahwin tetapi dari zaman bujang lagi.


Rasa bersalah kalau semua kerja berat dilepaskan pada isteri dan hati ni mudah tersentuh apabila mendengar keluhan si isteri.


Niat sebenar buat semua ini, untuk mengajar kedua anak lelakinya lebih bertanggungjawab.


Sentiasa bersyukur keluarga kecilnya tidak lah mewah tapi cukup membahagiakan.


Sikap isteri yang suka menangguhkan kerja, buat dia tidak puashati terkadang ada juga rasa perasaan nak marah, tetapi dia akan menyesal kemudiannya.


Selalunya dia tidak komplen apa yang isterinya lakukan, tetapi dia lagi gemarkan selit sindiran disebalik gurauan supaya tiada petengkaran.


Apabila terlalu sibuk dengan kerja, dia juga seperti manusia biasa secara tak sengaja mengabaikan perhatian anak. Pengajarannya jangan cuba ulangi kalau tak mahu isteri tarik muka.


Jadual harian orang bujang ni semunya akan berubah selepas berkahwin.


Perkahwinan berganjak ke tahun kelima, anak pun bertambah. Ekonomi tak berapa baik jadi pelbagai masalah timbul.


Tetapi alhamdulilah setelah 5 tahun perkahwinan ni, kami dapat kawal emosi, cara urus rumahtangga dan cara uruskan anak. Pada yang masih bujang yang nak mendirikan rumahtangga jangan lupa timba ilmu parenting ya!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI