Sebelum ini HIJABISTA ada berkongsi kisah Fynn Jamal yang sedang menanti kelahiran anak angkat keduanya. Dalam persediaan menyambut orang baru, dia telah membuat bekalan susu ibu untuk diberi kepada anak angkat keduanya itu. Dan dua hari lepas, penyanyi lagu-lagu puisi ini selamat menerima kehadiran orang baru dalam keluarga kecilnya. Bayi perempuan ini diberi nama cukup unik, Sakti Kencana Fitri. Seperti juga anak pertamanya dulu, Fynn Jamal tetap berusaha memberi susu ibu kepada Sakti. Ternyata pengalaman cukup berbeza antara keduanya.

this shot is superfresh from when she was only few seconds old. subhanallah. tengoklah kerut kedut jarinya. dgn pucat belum sempat lalu darahnya. . her smell. allahu akbar. . sedikit tips untuk ibu angkat yang mahu menyusukan anak angkatnya utk naiktaraf jadi hubungan susuan: start from day one. . sebab hari pertama, baby sekadar perlukan susu sebanyak besar kacang tanah je. . so kalau kita dah start pumping sebulan sebelum due date baby, insyaAllah setakat besar kacang tanah tu, boleh dapat dah. . tips lebih detail ada di #FJSusuan. mana2 memanfaat, dipersilakan utk gunakan. . sakti dan mummy alhamdulillah settle kenyang pertama subuh tadi. she’s a sport. tak susah langsung nak latching. first few hours mmg kelakar2 lah. sebab dia macam pebende neh. kita macam kamon yuken duit, sakti. . hahahaahah. . alhamdulillah for our first few hours. thank you الله for the chance untuk direct breastfeeding ini. setakat mana yang الله izinkan mampu— kita teruskan. please make du’a. . hati ini mengharapkan selama mungkin— how almost impossible— sebab inilah antara bonding yang memang aku look forward to: . direct breastfeeding macam aku dan juna. cuma dulu terberhenti awal sebab juna sakit jantung. aku stress dan lepas selesai urusan susuan, aku memang nak fokus pada juna disihatkan. itu je. . semoga sihat, sakti. itu je harapan daddy dan mummy. . terima kasih utk doa2 kalian. terima kasih kerana bersama2 aku dalam journey kedua ini. terima kasih sebab sudi jadi a somewhat kinda family. . segala ini— penuh sakti.

A post shared by فصبر جميل (@fynnjamal) on

Rata-rata followernya mengucapkan tahniah atas kehadiran Sakti dan memberi kata-kata motivasi padanya untuk terus menjaga harta tidak ternilai ini. Umum mengetahui Fynn Jamal yang mengalami masalah untuk hamil telah mengambil seorang anak angkat lelaki Bakti Arjuna Fitri.  Ternyata niat Fynn menjaga dan membesarkan anak angkatnya ini satu perbuatan yang cukup mulia. Hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasanya kelak.

hello there, lil bunny wabbit.

A post shared by فصبر جميل (@fynnjamal) on

@mr_pumpkins Tahniah @fynnjamal anda dan suami menjadi insan terpilih… Doakan moga saya dan suami juga menjadi insan terpilih dan dipermudahkan urusan oleh Allah S. W. T… Aamin.

@sabrinaanaina His name has a very indonesian ring to it ? like my friends! Pray his always healthy!

@amyshiela33 Tahniah @fynnjamal terharu dan gembira dapat tau fynn dapat bby.berkat kesabaran penantian tu.

@mkthetraveller dia datang bagai sakti… tahniah kak fyn and family

Fynn juga turut berkongsi luahan hatinya mengenai kedua-dua anaknya dalam laman instagram yang turut dikongsi oleh netizen. Memanggil nama timangan Dedek dan Balong ibu ini tidak sabar untuk melihat ‘kimia’ antara keduanya bila besar nanti. Biarpun bukan dari darah dagingnya, tetapi susu badan yang diberikan oleh Fynn menyatukan kedua-duanya.

IKLAN

dia pandang dedek dengan ekor mata. dia tak datang tengok, tidak juga dia buat tak tau. di lompat2 di sekitar dedek. dia tak tau nak buat reaksi macammana— sebab dia tak tau macammana nak beri reaksi pada situasi dapat adik. . dedek tak banyak aktiviti. nangis tidak, minta perhatian pun tidak. dedek baring kejung dalam bedung. tenang. setenang apabila mummy pesan dia datang untuk menjaga balong. . tak sabar nak tengok kimia kedua mereka ini. walau tak bersatu kerana darah, mereka satu kerana susu aku. . hidup, anak2ku. hidup tanpa takut. selama tuhan ada dalam degup jantung kamu; takkan tercela, walau garang mana petir dan ribut. . terima kasih balong sebab terima dedek. in your own ways, and in that quick little kiss on dedek’s forehead semalam; mummy tau balong tau she is yours. . dedek, if you read this one day; jaga balong. . dia tak tau macammana nak beritahu, but know that he needs you.

A post shared by فصبر جميل (@fynnjamal) on

Ini perkongsian Fynn Jamal di laman IGnya dan dikongsi 36 RIBU followernya yang rata-rata turut tersentuh dengan kata-kata yang terucap jauh dari hati kecil Fynn.

dia pandang dedek dengan ekor mata. dia tak datang tengok, tidak juga dia buat tak tau. di lompat2 di sekitar dedek. dia tak tau nak buat reaksi macammana— sebab dia tak tau macammana nak beri reaksi pada situasi dapat adik.

dedek tak banyak aktiviti. nangis tidak, minta perhatian pun tidak. dedek baring kejung dalam bedung. tenang. setenang apabila mummy pesan dia datang untuk menjaga balong.

tak sabar nak tengok kimia kedua mereka ini. walau tak bersatu kerana darah, mereka satu kerana susu aku.

IKLAN

hidup, anak2ku.
hidup tanpa takut.
selama tuhan ada dalam degup jantung kamu;
takkan tercela, walau garang mana petir dan ribut.

terima kasih balong sebab terima dedek. in your own ways, and in that quick little kiss on dedek’s forehead semalam;
mummy tau balong tau she is yours.

dedek,
if you read this one day;
jaga balong.

dia tak tau macammana nak beritahu,
but know that he needs you.

Semua followernya turut mendoakan segala urusan Fynn dipermudahkan dan ada juga yang turut menangis membaca posting ini di laman IGnya. Mereka bagaikan dapat menyelami perasaan sebenar penyanyi lagu puitis ini.

IKLAN

A post shared by فصبر جميل (@fynnjamal) on

@_sofearahman Masuk habuk…

@iamnysa This is so touch kak fynn

@wan.nurul.jannah yA Allah.. x pernah x bergenang air mate kalau baca caption dri k.fynn

@nash_mail im touched…semoga Allah permudahkan usaha sis fynn

@mybabybucket Sayunya ?? InsyaAllah, Allah permudahkan segalanya.. amin2

KREDIT FOTO: INSTAGRAM FYNN JAMAL