Anda cenderung untuk mengaitkan swafoto dengan kesombongan atau keperluan untuk mengimbangi rasa rendah diri. Tetapi menurut sains, itu tidak selalu tepat.

Penyelidik telah mendapati bahawa potret diri boleh menjadi alat yang berkesan untuk industri penjagaan kesihatan. Dan bahawa jenis cinta diri ini sebenarnya boleh membantu melindungi kesejahteraan mental dan fizikal anda.

ARTIKEL BERKAITAN: Ratu Selfie Yang Inginkan Raut Wajah Runcing Seperti Selebriti Holywood, Ini Senarai Contour Terbaik.

Swafoto boleh digunakan untuk mengesan penyakit.

Penyelidik mendapati bahawa potret diri boleh membantu pakar perubatan mengenal pasti kemungkinan penyakit jantung. Menurut kajian itu, ciri-ciri wajah tertentu dikaitkan dengan peningkatan risiko keadaan jantung. Dan menjalankan gambar profil melalui kecerdasan buatan menghasilkan algoritma yang mengenal pasti dengan betul kewujudan penyakit kardiovaskular.

Kajian ini masih di peringkat awal, tetapi para penyelidik percaya bahawa menggunakan swafoto dan metodologi berkuasa AI boleh menjadi alat pemeriksaan yang mudah dan cekap.

Ia tidak semestinya narsisisme, tetapi tindakan menjaga diri.

Kajian lain mendapati bahawa swafoto membantu ramai orang untuk “berehat” dan lebih berhati-hati. Seorang peserta berkata, “Pekerjaan saya adalah peranan yang sangat tertekan… Terdapat beberapa hari apabila saya hampir tidak berhenti untuk bernafas.” Mengambil gambar adalah seperti menghirup udara segar yang membolehkan mereka mengalami sesuatu yang berbeza.

Bagi yang lain, ia memberi mereka rasa tujuan dan pencapaian. “Ia menggalakkan saya untuk keluar dari rumah kadang-kadang apabila saya hanya boleh duduk di belakang dengan secawan teh.” Dan selepas seharian melihat ke bawah atau membongkok, melihat ke atas untuk swafoto boleh menjadi baik untuk postur. Ia juga memaksa anda untuk “berhenti dan menghidu bunga” — seperti semasa anda melihat persekitaran anda untuk mencari tirai latar atau objek untuk mengambil gambar.

IKLAN

Selfie boleh membantu meningkatkan mood seseorang.

Satu lagi kumpulan penyelidik mengkaji peserta yang mengambil swafoto tersenyum setiap hari selama beberapa minggu. Dan subjek melaporkan bahawa walaupun senyuman palsu mereka untuk foto itu menaikkan mood mereka. “Ia membuatkan saya berasa baik, berfikir, ‘Ini mungkin penampilan saya sepanjang hari.”

Menghantar potret diri ini kepada rakan atau orang tersayang mereka juga mencipta riak kebahagiaan. Sebagai contoh, seorang menghantar kekasihnya beberapa gambar tentang apa yang dia lakukan pada hari itu, dan minat serta respons positifnya membuatkan mereka berkongsi perasaan teruja. Dan mengetahui bahawa penerima (atau pengikut) menyukai syot kilat itu juga menjadikan hari penghantar foto itu meriah.

Menjadikan anda lebih yakin.

Kempen hari ini adalah mengenai cinta diri dan kerap mengambil gambar diri anda boleh membuatkan anda berasa gembira dan lebih yakin tentang imej dan badan anda. Satu kajian mendapati bahawa pengambil swafoto berasa lebih menarik dan disukai daripada mereka yang tidak.

IKLAN

Sekejap sehari juga boleh mengusir blues. “Semakin hari berlalu, saya semakin selesa mengambil gambar diri sendiri. Jika anda berasa baik tentang diri anda, maka, swafoto akan menjadi cara untuk menangkapnya,” kongsi seorang. Seorang lagi berkata bahawa sesi bergambar setiap hari membantunya menjadi lebih baik dalam tersenyum, dan dia juga menyedari kurang tekanan pada wajahnya.

ARTIKEL BERKAITAN: Instafamous Syafiqah Aina Kongsi Tip Berselfie Supaya Nampak Lebih On Point!

Membantu dengan muhasabah diri.

Selfie harian boleh menjadi cara merakam perkembangan peribadi anda. Sebagai contoh, seorang peserta mengalami krisis peribadi dan melihat kembali fotonya pada masa itu membantunya merenung bagaimana dia telah berubah. Dia menyaksikan bagaimana dia perlahan-lahan bertahan dalam “hari-hari gelap”, dan juga unsur-unsur dari gambar seperti cahaya dan warna, mengingatkannya tentang detik-detik cerah.

Berkongsi swafoto boleh membantu mencipta atau mengekalkan hubungan sosial.

IKLAN

Menyiarkan swafoto di media sosial membantu sesetengah orang menemui sambungan, memulakan perbualan dan mencari kumpulan sokongan. Pesara baharu, sebagai contoh, merasakan bahawa komen pada foto yang mereka kongsikan mensimulasikan perbualan sebenar yang mereka akan lakukan jika mereka masih bekerja di pejabat. Bagi peserta lain, mendokumentasikan dan bercakap tentang kesedihan mereka dengan komuniti dalam talian yang menyokong membantu dalam pemulihan mereka.

Alat untuk merakam kenangan istimewa.

Nostalgia adalah baik untuk kesihatan mental kita dan ia membantu menambah semangat hidup kita. Semua swafoto ini akan muncul sebagai “kenangan” dalam aplikasi media sosial kami beberapa bulan atau tahun dari sekarang. Dan seperti yang dikatakan oleh seseorang, “Seronok dapat menatal ke belakang dan melihat kenangan indah. Anda tahu, foto yang saya ambil akan mempunyai ingatan positif yang melekat padanya.”

Seperti semua perkara yang baik, kesederhanaan adalah kunci.

Terdapat satu perkara yang dipanggil “Selfitis”, yang digambarkan sebagai keinginan obsesif-kompulsif untuk mengambil gambar diri sendiri dan menyiarkannya di media sosial. Anda baru sahaja membaca tentang bagaimana swafoto boleh menjadi baik untuk kami, tetapi berapa banyak yang terlalu banyak? Menurut penyelidik, satu atau 2 sehari mungkin tidak berbahaya. Tetapi mempunyai keinginan untuk mengambil swafoto sepanjang hari dan menyiarkannya dalam talian sekurang-kurangnya 6 kali sehari mungkin merupakan tanda selfitis kronik.

Jika anda juga perasan bahawa gambar anda sentiasa menerima kenyataan atau pertunangan yang tidak menyenangkan, mungkin sudah tiba masanya untuk merenung amalan swafoto anda. Dan jika anda berasa seperti dikritik dalam talian kerana foto anda, laporkan dengan segera kepada pihak berkuasa di negara anda.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/B6_vIcOdo1w

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI