Keadaan fizikal seseorang itu tidak sama antara satu sama lain. Ada orang yang jenis cepat berpeluh hingga menyebabkan tidak selesa atau sukar untuk bergaya. Lebih-lebih lagi jika menyarung baju dari fabrik licin atau yang tidak serap peluh. Ia akan meninggalkan kesan peluh pada baju dan boleh membuatkan seseorang itu rasa malu.

Namun begitu, ada beberapa tip yang boleh dijadikan panduan dalam memilih baju bagi mereka yang cepat berpeluh.

1. Pakai pakaian longgar

Pilih pakaian yang longgar kerana lebih baik untuk badan anda. Malah semakin kurang fabrik yang menyentuh tubuh, semakin selesa keadaan diri anda. Percaya atau tidak, flowy maxi dress sebenarnya akan buatkan anda berasa lebih sejuk daripada memakai seluar pendek dan top ketat.

2. Skip padded bra

Pilih juga juga skip padded bra kerana lebih selesa dan tidak merimaskan. Malah dengan pemakaian skip padded bra setebal tiga inci ini aktiviti luar jadi lebih menyeronokkan.

3. Elak pakai fabrik terlalu nipis

IKLAN

Pemilihan fabrik yang nipis akan menyebabkan anda lebih terasa selesa. Jadi, carikan fabrik nipis yang mempunyai struktur seperti sulaman atau jahitan agar ia tidak melekat kepada kulit.

4. Pilih fabrik natural

Contohnya seperti fabrik kapas yang lebih breathable daripada poliester dan rayon. Ia juga lebih mudah menyerap peluh dan kering lebih cepat, dan bermakna ia tidak akan membuatkan kamu berpeluh lebih lama daripada memakai pakaian yang diperbuat daripada fabrik sintetik.

5. Elakkan perincian sarat seperti manik dan metal

Ia cenderung untuk menarik ke bawah bajumu jadi ia lebih dekat kepada kulitmu dan memerangkap haba badan. Cuba memakai baju berpaten untuk memberi impak unik kepada outfit kamu.

IKLAN

6. Saiz beg kamu

Perkara terakhir yang kamu mahukan ialah untuk backpack tersekat di belakang badan kamu. Beg bersaiz kecil akan buatkan kamu lebih bebas untuk bergerak dan ringan.

7. Lindungi kulitmu daripada sinaran cahaya matahari

Direct sunlight bukan sahaja merbahaya, malah ia meningkatkan suhu badan. Sleeves are your best friend.

IKLAN

8. Stick to light colours

Rona gelap menyerap cahaya dan membuatkan kamu berasa lebih panas, manakala rona cerah pula akan memantulkan cahaya dan mengekalkan tubuhmu jadi lebih sejuk.

9. Pakai barang kemas secara minimal

Anting-anting terkecuali kerana ia tidak menyentuh kulitmu, tapi aksesori seperti rantai, gelang dan cincin akan buatkan kamu berasa tidak selesa secara serta merta apabila cuaca mulai panas.

10. Jangan lupa pilih hijab dari kain jenis ringan

Untuk hijab juga jangan lupa untuk pilih jenis fabrik yang ringan dan selesa. Jangan sesekali pilih kain jenis tebal akan menyebabkan pergerakan anda terbatas dan segala aktiviti rasa tidak menyeronokkan.

Kredit Foto: Pinterest

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI