Ubi bit atau dalam bahasa Inggeris, beetroot (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris), juga dikenali sebagai bit meja (table beet), bit taman (garden beet), bit merah (red beet) atau secara tidak formal hanya disebut sebagai bit sahaja.

Ubi bit merah memang terkenal dengan pelbagai khasiat dari sudut kesihatan. Selain itu ubi bit juga sangat sesuai untuk dijadikan regim kecantikan semula jadi.

Berikut perkongsian Aisyah Badar Bajrai tentang tip menjadikan ubi bit merah sebagai masker untuk kecantikan wajah.

MASKER MERAH GLOWINGKAN KULIT

Niat asal tak nak share resepi masker merah ni kat wall. Tapi masker ni menggoda sangat la. Ni kali kedua Aisyah bancuh masker merah ni. Kesan dia super duper bestt.

IKLAN

Dah la kaler dia cantik, buat Aisyah tersengih jek masa sapu kat kulit. Khasiat masker ni memacam tau. Bak kata omputih, bila pakai beet root kat muka, kulit kita macam dapat nafas baru. Siapa nak tau kesan dia Wow tu, kena la cuba.

Lupa nak bagi tau, beetroot ni harga dia tak mahal pun tau. Yang Aisyah beli ni baru RM2.80. Memang berbaloi sangat. Siapa yang takut tak mampu beli, dun worry. Harga dia murah jek. Jom tengok resepi.

Masker ada banyak versi, tapi Aisyah nak share yang simple.

BAHAN-BAHAN:
2 sudu besar air beetroot / ubi bit ( parut, pastu perah amik air dia)
1/2 – 1 sudu besar tepung beras

IKLAN

Campurkan dedua bahan, kacau sampai sebati. Bancuhan tu korang agak agak sendiri, jangan terlalu cair, jangan terlalu pekat. Pastu sapu jek kat muka. Bila dah kering, korang cuci jek.

Balance bancuhan tu boleh simpan dalam peti sejuk untuk 3-4 hari.

** boleh pakai 3 kali seminggu

IKLAN

Masker ni ada memacam khasiat tau, bukan tuk glowingkan kulit jek. Kalau korang rajin pakai, nanti

– pori pori muka makin kecik
– bintik hitam / jeragat boleh pudar
– anjalkan kulit muka
– lembutkan kulit muka
– melambatkan proses penuaan
– kulit muka lagi berseri ( tak kusam)
– kurangkan jerawat / parut jerawat

Senang jek kan cara buat masker ni. Haa , pasni korang jangan lupa beli beetroot tau. Aisyah ada lagi satu petua tuk hilangkan mata panda dengan kurangkan kedut.

Sebenarnya banyak bahan-bahan semula jadi yang boleh dijadikan regim kecantikan. Tinggal hanya kita rajin atau tidak menjadikan bahan-bahan tersebut sebagai agen untuk merawat kecabtikan wajah.

Sumber: Aisyah Badar Bajrai