Ramai di antara hijabi yang suka malas membersihkan mekap dan memilih jalan pintas dengan menggunakan tisu basah untuk sahaja. Ternyata, ini bukan rutin yang baik untuk kulit wajah anda. Justeru, membersihkan wajah dengan tisu basah dapat menimbulkan banyak bahaya. Kenapa berbahaya? sedangkan fungsinya sama membersihkan.

Mendorong Jerawat Tumbuh

Tisu basah tidak dapat membersihkan mekap dan menyahkan kotoran dengan sempurna. Bukannya bersih, malah wajah terasa meleket. Selain itu, kerana wajah tidak bersih sempurna, maka masalah seperti jeragat dan jerawat timbul.

Mengandungi Bahan Kimia

Tisu basah mengandung banyak bahan kimia salah satunya pengawet yang tinggi kerana untuk kekal basah. Selain itu, tisu basah biasanya juga mengandung pewangi yang kuat yang berbahaya untuk kulit wajah, terutama jika kulit anda sensitif.

IKLAN

Menyebabkan Iritasi

Bahan kimia yang terkandung di dalamnya, sekiranya selalu digunakan kulit akan kering dan wajah anda boleh mengalami iritasi seperti gatal dan kemerahan. Parah bukan?

Daerah Sekitar Mata Kendur

Di antara anda pasti pernah membersihkan bahagian mata menggunakan tisu basah dengan tekanan yang kuat agar mekap benar-benar bersih? Perkara ini dapat membuat daerah sekitar mata jadi kendur dan mata terlihat menurun. Oleh itu, lebih baik gunakan daerah sekitar mata dengan menggunakan mekap remover bahan dasar dari minyak, agar mekap dan kotoran tersingkir secara maksima.

IKLAN

Membuatkan Kulit Terasa Kering

Membersihkan wajah dengan menggunakan tisu basah juga dapat menghilangkan kelembapan semulajadi wajah. Hal ini akan membuat wajah jadi kering dan terlihat kasar.

Menimbulkan Garis Halus

Ketika membersihkan wajah dengan tisu basah, memerlukan sedikit tekanan jika ingin wajah benar-benar bersih. Jika dilakukan terus-menerus, dapat menimbulkan garis halus bahkan kedutan pada wajah.

IKLAN

Jika bukan dalam keadaan darurat, pastikan anda tetap membersihkan wajah dengan micellar water, cleansing oil, atau cleansing milk. Akhiri dengan sabun pembersih wajah.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Bersihkan Solekan Dengan 15 Makeup Remover Wipes Terbaik, #8 Sesuai Untuk Ibu Hamil

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI