Berkumur minyak kelapa sudah dilakukan sejak 3000 tahun lalu dalam perubatan Ayuverda atau perubatan kuno India. Menurut Ayuverda, berkumur minyak kelapa dapat membersihkan seluruh sistem tubuh.

Setiap bahagian lidah terhubung dengan organ yang berbeza, seperti ginjal, paru-paru, hati, jantung, usus kecil, perut, usus besar, dan tulang belakang. Sama dengan konsep yang perubatan tradisional Cina dan urut refleksi.

Jika ingin tahu manfaat sihat berkumur minyak kelapa setiap pagi, Jom baca artikel ini sis!

1. Meningkatkan imuniti dengan tersingkirnya bakteria

Berkumur minyak kelapa selama beberapa minit dapat membersihkan celahan gigi, di bawah gusi, di sepanjang lidah, dan di permukaan gigi sehingga bakteria tersingkir. Ketika memuntahkan minyak, mikroba keluar tersebut dari tubuh.

Sekiranya penyerang kecil dikeluarkan dari mulut, ia tidak boleh masuk ke usus, di mana 80% sistem imun kita berada.

IKLAN

2. Menghilangkan bau mulut yang disebabkan bakteria

Salah satu manfaat kesihatan dari berkumur minyak kelapa adalah meningkatkan kebersihan mulut sehingga bau mulut atau halitosis yang disebabkan oleh bakteria hilang. Para penyelidik dalam sebua kajian pada 2011 menyatakan setelah dua minggu bilas minyak didapati tanda-tanda halitosis berkurang.

Mereka menyimpulkan bahawa terapi kumur minyak sama efektifnya dengan chlorhexidine (antibakteria yang digunakan dalam ubat kumur) pada halitosis dan bakteria yang terkait dengan halitosis. Ini kabar baik untuk hijabi yang punya masalah bau mulut.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Rawatan Gigi Macam Spa! Menepis Mitos Sakitnya Scaling Gigi. Ini Nasihat Dr Mike

3. Mencegah dan mengurangkan radangan gusi

IKLAN

Berkumur minyak kelapa boleh mencegah dan mengurangkan radangan gusi. Radangan gusi atau disebut juga gingivitis merupakan bentuk penyakit gusi yang menyebabkan iritasi, kemerahan, dan radang pada gusi. Kajian pada 2015 melihat secara spesifik peranan yang dimainkan oleh minyak kelapa pada radang gusi selama 30 hari.

Setelah tujuh hari berkumur minyak kelapa, para peneliti menemukan bahawa kedua gejala plak dan gingivitis menurun secara signifikan. Gejala-gejala ini terus berkurang sepanjang bulan ini.

4. Mengurangkan kerosakan gigi

The National Institute of Dental and Craniofacial Research menuntut bahawa karies gigi (kerusakan gigi) adalah penyakit kronis yang paling umum terjadi pada anak-anak dan orang dewasa. Menurut kajian yang diterbitkan oleh Journal of Ayurveda dan Integrative Medicine, berkumur minyak kelapa adalah salah satu cara untuk mencegah masalah kerosakan gigi.

IKLAN

Sebuah kajian yang mengkaji pendekatan holistik terhadap kesihatan mulut juga menemukan bahawa berkumur minyak kelapa adalah salah satu solusi alami yang paling efektif untuk mencegah kerosakan dan kehilangan gigi.

5. Jantung lebih sihat dengan kebersihan mulut yang baik

Kini, kebersihan mulut yang baik telah dikaitkan dengan jantung yang lebih sihat. Penelitian yang berkembang menunjukkan bahawa bakteria dan peradangan pada mulut berkaitan dengan penyakit seperti serangan jantung dan demensia.

Menurut para ilmuwan, peradangan yang disebabkan penyakit gusi mungkin berkaitan dengan kedua penyakit tersebut. Kebersihan mulut yang teruk dikatakan dapat memburukan keadaani jantung yang ada.

Sudah tahu bukan manfaat kumur mulut dengan minyak kelapa? Hijabi boleh mencuba berkumur di rumah. Cara berkumurnya, boleh tuang minyak kelapa satu sudu makan lalu masukkan ke dalam mulut. Mulailah berkumur perlahan hingga terkena seluruh bahgian gigi dan lidah. Aturannya, berkumur selama 20 minit waktu pagi sebelum sarapan setiap minggu.

Bagi pemula, coba latihan 5 minit dahulu untuk melatih otot-otot rahang agar kuat. Setelah selesai, jangan sampai tertelan air kumuran dan segera buang. Kemudian, kumur lagi menggunakan air biasa dan berus gigi seperti biasa.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI