Sebagai wanita kita memang perlu menjaga kesihatan luaran dan dalaman. Kadang-kadang kita  merasakan diri sihat tetapi sebenarnya tidak menyangka ada penyakit yang ‘tersembunyi’ tanpa disedari. Misalnya kehadiran cyst atau ketumbuhan yang mulanya hanya kecil tetapi makin lama makin membesar dalam tubuh badan kita.

Seperti perkongsian wanita ini Eyza Zakiey yang bercerita pengalamannya menjalani pembedahan membuang cyst sebesar 9.7 cm dan juga 5.7 cm. Dia yang mengakui sebelum ini tidak pernah rasa sakit dan periodnya juga datang seperti biasa serta tidak alami senggugut.

Malah sebelum itu juga pernah membuat ujian imbasan hujung tahun lalu, tetapi tidak ada apa-apa keganjilan berlaku hinggalan ketika melakukan urutan badan, baru dapat rasa ada seperti ketulan.

Tak pernah sakit sebelum ini & period datang macam biasa

ramai sgt wasap masuk,pm masuk tnya kenapa kak eyza admit??kenapa kak eyza oprte??smpai xtrbalas wasap..

ok ni la hampa sejenis cyst besaq kan??

kak eyza xpenah rasa sakit pun sblum ni

period mai mcm biasa xpenah sengugut

penah scan bulan 12..2018 tp xda lagi benda alah ni.xtau kot xnmpk lagi ka mcm mna kan..

IKLAN

Sakit satu badan, lepas pergi urut tukang urut dapat kesan ada ketulan

tpi mnggu lepas kak eyza rasa mcm sakit badan ingat angin,smpai nk pitam..amik tukang urut..akak tu urut dia kata ada ketui teruih suh kak eyza scan..dia xbrani nk tungku..

mlm tu jgk kak eyza scan..betui ada ketui(dua pulak tu)

mnggu lepas scan 5.7cm dan 2.8cm

mnggu ni mendadak naik 9.7cm dan 5.7cm

akhirnya jumpa pakar kmc..teruih kena oprte

Cyst siap ada rambut & satu puncanya suka macam fast food & makanan dalam tin

secepat mungkin..sb cyst yg besaq tu mcm ada sesuatu siap ada rambut..

IKLAN

doc bgitau benda ni ada dekat smua perempuan cuma active dengan dak ja

salah satu punca sb kak eyza suka sgt makan fast food,mcd kfc,seafood,soya..makan dlm tin..

 

Lagi sakit dari beranak

besaq tau oprte mcm beranak malah..kali ni lagi teruk dari beranak sakit tuhan ja yg tau…

harini pun kak eyza dok sakit sakit bangun ja nk pitam..dengan angin serang dlm perutsakit…

IKLAN

dan skng kak eyza tengah berpantang mcm org beranak…

doakn kak eyza mana tau lepas buang ni

boleh pregnan lagi..

Allah sebaik2 perancang..

doakan kak eyza cepat sembuh..

Pesannya jangan makan ayam cucuk, fast food

ingat jgn mkn ayam byk sgt sb ayam cucuk,jgn mkn fastfood sgt…tauhu pun cpt activekan dia…soya pun jgn…

bole share dgn kak eyza x apa lagi kena pantang??

BYeyza Zakiey

Akie Harun