Ya, kami telah mendengarnya tanpa henti selama bertahun-tahun, kedutan membuat anda kelihatan tua dan cahaya segar menjadikan anda kelihatan muda. Tetapi secara jujur, beberapa garis senyum bermaksud kehidupan yang baik, bukan?

Sekiranya anda bimbang, keadaan kulit biasa ini sering berlaku atasinya dengan beberapa helah mudah untuk wajah kelihatan lebih awet muda.

Pori Besar

Buat anda kelihatan: Tiga tahun lebih tua

Sebab: Kerosakan sinar matahari yang terkumpul dapat menyebabkan struktur pori-pori menjadi kendur, menjadikannya kelihatan lebih lebar. Pori-pori juga lebih ketara apabila tersumbat.

Pembaikan cepat: Bayangkan bahawa setiap liang berbentuk V lebih lebar di permukaan. Apa sahaja yang terkelupas akan membantu membersihkan liang pori dan kelihatan lebih kecil,” kata pakar. Cubalah retinoid topikal dan produk asid salisilik. Tentu saja, selalu pakai pelindung matahari untuk mengelakkan kerosakan matahari dan kendur.

Penyelesaian yang lebih besar: Rawatan kulit seperti mikrodermabrasi dan bahan kimia, akan menghilangkan lapisan atas kulit, menghilangkan bahagian pori yang paling lebar dan membuat bukaan kelihatan lebih kecil.

Rambut menipis

Membuat anda kelihatan: tiga tahun lebih tua

Mengapa: Pernahkah anda melihat seorang wanita dari belakang dengan rambut panjang dan tebal, kemudian terkejut melihat wajah yang lebih tua ketika dia menoleh? Secara tidak sedar, kita menganggap rambut tebal sebagai sifat “muda”. Masalah ini juga terjadi pada wanita berhijab, apabila buka hijab rambut leper dan menipis.

Pembaikan cepat: Makan makanan yang kaya dengan folat dan zat besi dapat membantu menyuburkan akar rambut. Elakkan rambut anda berulang kali dengan ekor kuda atau jalinan yang ketat, yang boleh menyebabkan rambut gugur secara kekal. Terdapat banyak produk penguat rambut yang juga dapat membantu.

IKLAN

Penyelesaian yang lebih besar: Sekiranya rambut anda menipis dengan ketara dan cepat dan tidak ada sebab yang jelas, seperti baru-baru ini anda mempunyai bayi, atau baru berhenti menyusu, berjumpa dengan doktor anda untuk memeriksa tiroid anda.

Jeragat dada

Buat anda kelihatan: 10 tahun lebih tua

Mengapa: Inilah yang disebut oleh orang tua-tua, sebagai tempat hati dan sebilangan orang memanggilnya sebagai titik usia. Tetapi walaupun mereka dikaitkan dengan penuaan, ini akibat kerosakan akibat sinar matahari.

Pembaikan cepat: Menghindari bintik-bintik dada lebih daripada sekadar menggunakan pelindung matahari ketika anda keluar. Anda juga harus memakai pakaian yang menutupi dada dan menggunakan semula pelindung matahari sepanjang hari.

Penyelesaian yang lebih besar: Kulit kimia di pejabat dan laser Fraxel baru untuk masalah pigmentasi boleh menyebabkan lekukan besar di tempat gelap. Retin-A atau hydroquinone, agen penghambat melanin, dapat membantu meringankan kawasan coklat.

IKLAN

Kening nipis pensil

Buat anda kelihatan: lima tahun lebih tua

Mengapa: Walaupun testosteron menyebabkan kening lelaki tumbuh liar ketika mereka semakin tua, kening wanita menjadi semakin menipis setelah bertahun-tahun waxing dan tweezing.

Pembaikan cepat: Jangan berlebihan-lebihan. Anda boleh merosakkan folikel sehingga rambut tidak tumbuh kembali. Untuk membentuk kening tanpa kerosakan folikel, cubalah memotong rambut alis di permukaan dan bukannya mencabutnya di akar. Eyebrow Lipocils, yang mendorong pertumbuhan, dan pakar mengesyorkan mengambil suplemen biotin oral 5mg untuk menjadikan rambut lebih kuat.

Bulu mata menipis

Buat anda kelihatan: dua tahun lebih tua

IKLAN

Mengapa: Fikirkan akal yang memikat bulu mata yang panjang dan melentik. Secara umum, pakar mengaitkan rambut penuh, di mana sahaja di badan dengan awet muda.

Pembaikan cepat: “Sukar untuk mengacaukan bulu mata anda, tetapi anda masih harus memperlakukannya dengan lembut. Gunakan alat penghilang solekan yang direka untuk menanggalkan maskara dan tidak menggosok! Atau cuba perapi bulu mata over-the-counter, yang menjadikan bulu mata kelihatan lebih tebal.

Kuku kuning tebal

Buat anda kelihatan: lima tahun lebih tua

Mengapa: Satu kajian yang diterbitkan dalam Pembedahan Plastik dan Rekonstruktif membandingkan jari telanjang dengan jari yang “berpakaian” dengan kuku dianggap lebih tua. Itu mungkin kerana cat yang disamarkan tebal dan menguning, yang dikaitkan dengan penyakit dan penuaan.

Pembaikan cepat: Kesan diet buruk muncul di kuku anda, contoh kekurangan vitamin dan kelembapan membuat kuku kelihatan buruk, jadi makanlah makanan yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran segar, biji-bijian, dan protein tanpa lemak. Pakar juga mencadangkan krim Carmol untuk menghidrat katil kuku, ditambah dengan suplemen biotin untuk kekuatan.

Muka cengkung

Membuat anda kelihatan: empat tahun lebih tua

Mengapa: Untuk sekali, mempunyai sedikit daging pada tulang anda: Wanita berusia 40 tahun ke atas yang mempunyai indeks jisim badan yang sedikit lebih tinggi kelihatan lebih muda daripada rakan mereka yang lebih kurus, menurut kajian. Kenapa? “Apabila anda menurunkan berat badan, anda kehilangan lemak di wajah, membuat pipi kelihatan berongga dan tua.

Pembaikan cepat: Elakkan diet yo-yo, yang akan meningkatkan keanjalan kulit anda dan menjadikannya kendur. Pakar menyarankan agar pipi tampak lebih gebu dengan memusatkan perhatian pada bahagian paling bulat, sapukan krim penyegar pada epal pipi, kemudian bronzer di bawah tulang pipi.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI