Siapa kata berdiet tak boleh makan sedap? Pelbagai makanan yang berkhasiat ada di pasaran yang penting harus pandai meneliti segala kandungan yang ditawarkan.

Bagi yang mahu mengamalkan diet sihat, perlulah beri perhatian lebih kepada jenis makanan dan kuantiti yang diambil. Sepanjang proses berdiet bukan sahaja kuantiti makanan yang perlu diambil berat namun jenis makanan yang anda makan pun sebenarnya amat penting.

Jenis makanan dan kuantiti gula atau garam dalam makanan tersebut perlulah diberi perhatian lebih kerana ini mungkin penyebab kepada diet anda terganggu. Melalui perkongsian Puan Azzatie Intan Suraya yang sudi berkongsikan tip untuk shopping stok makanan sihat di pasar raya. Menurut beliau yang juga seorang ibu merangkap personal trainer dan fitness coach, tip ini adalah sebahagian daripada groceries shopping lesson untuk support group meal plan yang dikendalikannya.

Oleh itu, buat anda yang mahu mengamalkan diet yang sihat, jom teliti perkongsian beliau selengkapnya di bawah ini. Mudah-mudahan dengan perkongsian ini, lebih ramai yang dapat memilih

NOTA: Klik pada pautan produk ,anda boleh beli terus di atas talian.

Tip ‘Stock up’ makanan sihat untuk yang berdiet

Banyak senarai makanan sihat dan mudah untuk anda dapatkan stock di pasaraya seperti tesco, jaya Tesco, Village Grocer, Jucso, Cold Storage, Aeon Big, Giant dan kebanyakan pasar raya besar. Bagi Pn Azzatie sendiri lebih gemar mencari senarai barangan diet di Tesco.

“Kebanyakan barang yang digunakan dalam senarai ini saya gunakan untuk sediakan hidangan sarapan, makan tengah hari, makan malam serta snek. Apapun, sayur dan buah-buahan segar adalah pilihan yang paling utama, lagi raw lagi bagus ya!” ujarnya.

Bahan Tenusu

Kalau nak cari keju, boleh pilih jenis slim cheese sebab 1 keping cuma 43kcal berbanding 99kcal bagi keju cheddar biasa. Bagi yang suka yogurt, carilah natural yogurt atau Greek yogurt untuk breakfast parfait atau sebagai snek. Yang penting, elakkan yogurt berperisa yang manis. Susu pun sama, pilihlah susu segar kalau nak buat overnight oat atau sekadar untuk snacking.

Sos & Salad Dressing

Sos hoisin, plum sauce dan Kicap Enaq sebab ianya non-GMO sebagai bahan perapan adalah pilihan saya. Kemudian, boleh beli parsley, rosemary, oregano flakes, cajun, paprika, mustard dan chilli powder untuk menambahkan lagi perisa.

Kalau nak pilih sos cili, boleh pilih Lingham. Sos cili Lingham ada 3 jenis iaitu Sweet & Spicy, Thai dan Sriracha. Yang Sriracha tu rasanya cuma 19kcal per tablespoon. Tapi jenis ni agak susah nak jumpa.

Salad dressing ni memang boleh buat sendiri guna lemon, minyak zaitun, lada sulah, mixed herb dan lain-lain. Tapi ini saya bagi cadangan untuk memudahkan sesiapa yang selalu kesuntukan masa. Setakat ini yang saya jumpa, salad dressing jenis ini paling kurang kalori. Kalau 1 tablespoon (tbs) cuma 20kcal. Salad dressing ni memang boleh buat sendiri guna lemon, minyak zaitun, lada sulah, mixed herb dan lain-lain. Tapi ini saya bagi cadangan untuk memudahkan sesiapa yang selalu kesuntukan masa. Setakat ini yang saya jumpa, salad dressing jenis ini paling kurang kalori. Kalau 1 tablespoon (tbs) cuma 20kcal.

Mayonis pula jenis Kewpie Half. 1 tbs cuma 54kcal. Berbanding mayonis biasa 1 tbs 90kcal.

Sebagai pengganti gula, boleh cari molasses atau raw sugar cane. Kalau sebelum ini biasa guna garam halus, boleh gantikan dengan Himalayan rock salt.

IKLAN

Boleh gunakan madu juga sebagai pemanis semulajadi. Pilih jenis raw honey.

Roti & Jem

Untuk pilihan roti, selalunya saya beli Roti Gardenia jenis Canadian Wheat. GI Value (Glysemic Index) pun paling rendah. Kalau tak ada, wholemeal bread pun dah cukup baik.

Kalau tak ada Canadian Wheat, biasanya saya akan ambil jenis Sommerset macam dalam gambar di bawah ini.

Bagi penggemar wraps, always go for 6 Grains Wrap. 1 keping cuma 143kcal.

Contoh jem yang baik lebih banyak perasa buah. Contohnya jem St Dalfour, ada banyak perisa. Kalau tengok di labelnya ada tertulis yang ia sesuai untuk pesakit diabetes.

Saya guna jenis ini. 100% strawberi dan sugar free.

Banyak juga pilihan untuk natural peanut butter. Kena rajin periksa label untuk semak kandungan minyak, garam, gula, dan kalorinya.

Makanan Dalam Tin

Untuk sumber protein segera, boleh makan Tuna Chunks In Water. Kurang lemak dan kurang garam berbanding jenis yang lain. Buat sandwich tuna tetap sedap.

IKLAN

Antara contoh baked beans yang tidak mengandungi gula tambahan.

Biskut

Ada banyak contoh biskut untuk snacking. Contohnya Multigrain Crackers jenama Tesco ini kalau 6 keping baru 143kcal. Saiz besar dan sangat mengenyangkan.

Ramai fitness coaches suka makan Weet-Bix ni sebagai snek. Kenyang dan sedap.

Tesco Wheat Crackers ni 6 keping baru 139 kcal.

Boleh juga cuba yang ini

Oat

Organic rolled oat jenama kegemaran saya Love Earth, 4tbs 90kcal. Rendam dalam susu atau yogurt untuk buat overnight oat. Boleh juga masak untuk buat bubur atau pancake.

IKLAN

Kopi / Teh

Kopi jenis ini antara yang paling rendah kalori. 1 sachet cuma 7kcal.

Minyak Masak

Minyak jenis macam ni saya guna untuk stir fry. Kalau ada yang tanya, saya tak makan deep fry. Saya cuma makan air fry, jadi tak pakai banyak minyak. Rasanya tetap sedap.

Beras

Beras parboiled maksudnya partially boiled. Berbanding beras putih biasa, beras parboiled mengandungi dua kali ganda lebih banyak fiber banding beras biasa. Kadar GI pun sangat rendah berbanding beras putih biasa.

Frozen Food

Kadang-kadang tak ada masa, mesti nak simpan juga sikit stok frozen food kan. Nak cepat pun, boleh pilih yang sihat. Contohnya wholemeal pau ini sebiji cuma 150kcal.

Yang macam ini pun best untuk buat sandwich. Tanpa lemak.

Sesekali nak makan roti canai atau paratha. Boleh ambil dengan 2 tbs homecooked kari. Pilih yang jenis whole meal.

Ini pula favourite saya, Edamame. Pengganti telur sebab saya tak suka telur. Kacang edamame ni mengandungi sumber protein, kalsium dan zat besi yang baik. 1 paket begini boleh bahagikan untuk 5 kali makan.

Boleh cari dekat area sweet corn, sweet peas. Nanti adalah terselit Edamame ni.

Snek

Macam biasalah, antara pilihan fitbar, muesli, granola untuk fast breakfast. Sesekali sweet cravings tak salah pun nak makan coklat. Pilihlah dark chocolate macam ni. Tak ada gula tambahan.

MUdah bukan nak mulakan diet yang sihat, semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua pengamal diet. Apa yang penting sebelum beli rajin-rajinkan diri untuk meneliti bahan yang terkandung.

Sumber: Puan Azzatie Intan Suraya