Teringin sangat kulit ‘flawless’ dan berseri, tetapi berapa banyak produk yang perlu digunakan? Mana yang sesuai untuk kulit anda? Dalam urutan apa anda harus menggunakan produk ini? Dan apa yang dilakukan oleh produk tersebut?

Untuk mendapatkan manfaat yang paling banyak dari rejimen penjagaan kulit biasa, pakar dermatologi menyarankan untuk mengikuti tiga langkah mudah: membersihkan, merawat dan melembapkan. Mungkin anda sudah biasa membersihkan dan melembapkan, tetapi apa yang “merawat” kulit anda?

Langkah Penjagaan Wajah Siang Dan Malam Yang Disarankan Oleh Pakar Untuk Kulit Sempurna Tanpa Cela

Penggunaan serum atau krim yang dipenuhi dengan bahan unggul dalam penjagaan kulit seperti vitamin C, retinol, asid alfa hidroksi dan banyak lagi. Dengan menambah langkah tengah antara komponen pembersih dan pelembab adalah sangat penting. Ini boleh membuat perbezaan besar dari masa ke masa dan kesihatan kulit.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Retinol Salah Satu Bahan Ajaib Dalam Produk Kecantikan Bagi Menangani Pelbagai Masalah Kulit.

Rutin Penjagaan Kulit Pagi

Langkah Penjagaan Wajah Siang Dan Malam Yang Disarankan Oleh Pakar Untuk Kulit Sempurna Tanpa Cela

Rutin penjagaan kulit dan langkah demi langkah asas untuk digunakan sebagai untuk rejimen kecantikan anda dengan cadangan produk. Sudah tentu, kulit setiap orang berbeza, jadi sesuaikan berdasarkan apa yang sesuai dengan usia dan jenis kulit anda.

Membersihkan

Langkah Penjagaan Wajah Siang Dan Malam Yang Disarankan Oleh Pakar Untuk Kulit Sempurna Tanpa Cela

Membersihkan adalah langkah pertama dari rutin penjagaan kulit yang baik. Jenis pembersih yang anda gunakan lebih penting daripada dari pencucian wajah yang lembut dan cara yang sesuai, terutamanya jika anda merancang untuk menggunakan bahan-bahan yang lebih aktif. Terlalu banyak individu membersihkan dengan pembersih yang terlalu keras dan ia sebenarnya akan memecahkan penghalang kulit anda. Jadi teliti dengan betul bahan yang tidak merengsakan kulit wajah anda.

IKLAN

Penyegar

Penyegar atau toner adalah langkah pilihan, tetapi jika anda mempunyai toner yang anda suka, pastinya menggunakannya. Toner boleh menjadi kaedah terbaik untuk mengimbangi pH kulit anda. Sekiranya anda mempunyai kulit yang rawan jerawat, cari toner dengan bahan seperti asid salisilik untuk menenangkan jerawat. Sekiranya anda mempunyai kulit kering atau sensitif, pilih toner penghidratan untuk menenangkan.

Serum Vitamin C

Mengenai serum, pakar mengesyorkan menggunakan serum vitamin C pada siang hari. Anda harus menggunakan vitamin C, tidak kira berapa usia anda, bahkan bermula pada usia 20-an. Serum membantu mengembalikan banyak kerosakan yang kita dapat dari sinar matahari dan pencemaran. Semasa menggunakan serum vitamin C, cari yang mengandungi vitamin C yang stabil, sehingga molekul itu benar-benar dapat meresap ke dalam kulit anda.

Krim Mata

Langkah Penjagaan Wajah Siang Dan Malam Yang Disarankan Oleh Pakar Untuk Kulit Sempurna Tanpa Cela

Krim mata tergolong dalam kategori “merawat”. Pakai krim mata menggunakan jari manis (jari anda yang paling lemah) sehingga anda tidak sengaja menyebabkan kerosakan pada bahagian mata anda.

Pelembap

Setelah merawat kulit anda, inilah masanya untuk melembapkan. Pelembap menjadikan kulit anda terhidrat dan membantu menguatkan penghalang kulit anda. Untuk kegunaan siang hari, pilih pelembap yang lebih ringan yang akan meresap dengan cepat dan tidak akan menimbulkan masalah pada solekan.

Pelindung matahari

Ini adalah langkah paling penting dalam rutin penjagaan kulit. Sekiranya anda tidak memakai pelindung matahari, sepertinya anda juga tidak melakukan langkah-langkah lain. Matahari adalah sebab nombor satu mengapa kulit individu akan menua sebelum waktunya. Melindungi kulit anda dari sinar matahari adalah penting walaupun anda menghabiskan hari anda di dalam rumah, kerana sinar UV masih boleh masuk melalui tingkap.

IKLAN

Rutin Penjagaan Kulit Malam

Langkah Penjagaan Wajah Siang Dan Malam Yang Disarankan Oleh Pakar Untuk Kulit Sempurna Tanpa Cela

Anda mesti mengubah rutin penjagaan kulit anda pada waktu malam dan bukan hanya kerana anda tidak memerlukan SPF semasa anda tidur! Rutin malam anda adalah waktu yang tepat untuk memastikan kulit mendapat sebanyak mungkin nutrien dan bahan aktif, kerana kulit anda tumbuh semula dan membaiki diri semasa anda tidur. Ikuti langkah-langkah asas ini, rutinnya akan kelihatan sedikit berbeza.

Membersihkan

Pakar masih mengesyorkan penggunakan pembersih yang lembut, tetapi pada waktu malam, anda boleh menggunakan pembersih yang membantu menanggalkan solekan, seperti mencuci muka berasaskan minyak. Sekiranya anda ingin hasil yang lebih baik, boleh mencuba “pembersihan dua kali” dengan menggunakan pencuci muka berasaskan air selepas pembersih minyak untuk membersihkan kotoran dan minyak yang berlarutan dari liang pori anda.

Penyegar

Sekiranya anda ingin menggunakan toner, gunakan dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan pada waktu pagi. Ini akan berlaku sebelum anda mula menggunakan serum dan rawatan.

Serum

Langkah Penjagaan Wajah Siang Dan Malam Yang Disarankan Oleh Pakar Untuk Kulit Sempurna Tanpa Cela

IKLAN

Serum yang mengandungi bahan seperti asid hidroksi alfa membantu mencerahkan kulit dengan membuang sel-sel kulit mati. Ia membantu membina kolagen anda dan meningkatkan cahaya wajah. Sekiranya anda ingin memasukkan retinol dalam rutin penjagaan kulit, bahan ini yang terbaik untuk digunakan semasa ritual malam. Retinol adalah bentuk vitamin A yang membantu mengurangkan kedutan yang kelihatan, bintik-bintik terang dan ukuran pori.

Krim Mata

Latih kulit di sekitar mata anda untuk menangani lebih banyak bahan aktif (seperti retinol) untuk mendapatkan faedahnya. Anda tidak perlu banyak menggunakannya, tetapi jika anda mula melatih kulit anda untuk bertoleransi dengan produk yang lebih aktif di sekitar mata, pasti anda akan melihat lebih banyak perubahan. Anda boleh mengoles sedikit serum atau rawatan di sekitar kawasan mata anda, kemudian diikuti dengan menggunakan krim mata kegemaran anda.

Melembapkan

Langkah Penjagaan Wajah Siang Dan Malam Yang Disarankan Oleh Pakar Untuk Kulit Sempurna Tanpa Cela

Pelembap sangat penting pada waktu malam, kerana ia mewujudkan penghalang yang tersekat pada bahan aktif dan penghidratan. Dengan cara ini, hasilnya ketika bangun tidur, kulit anda berseri dan segar.

Minyak Muka

Minyak wajah adalah kaedah terbaik untuk mengunci kelembapan semasa anda tidur. Ramai individu berpendapat bahawa jika mereka mempunyai kulit berjerawat atau berminyak, kulit mereka akan pecah dengan minyak tetapi sebenarnya tidak benar. Sebilangan besar dari minyak muka sebenarnya dapat membantu menghidrat dan melembutkan kulit. Terutama jika anda menggunakan bahan aktif seperti retinol dan alpha hydroxy acid, minyak muka adalah kaedah terbaik untuk menambahkan kelembapan tambahan.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Face Oil untuk Merawat Kulit Berjerawat, Ini 10 Cadangan Jenama Terbaik Di Pasaran

SUMBER GAMBAR: PEXEL.COM

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI