Rambut gugur merupakan perkara yang tidak disukai oleh semua hijabi, apatah lagi apabila buka tudung rambut semakin nipis dan ada sesetengah kawasan kelihatan kulit kepala. Vitamin rambut dapat menjadi salah satu solusi untuk mengurangkan keguguran pada rambut anda. Namun, bagaimana cara memilih vitamin rambut terbaik untuk rambut yang gugur?

Pelbagai jenama vitamin rambut, masing-masing memiliki kandungan nutrisi yang berbeza-beza. Agar anda tidak salah memilih, ini tip memilih vitamin rambut yang sesuai beserta dengan cadangan produk terbaik. Selamat mencuba!

Penyebab Rambut gugur

Serlahkan Mahkota dengan Senarai Cadangan Vitamin Rambut Terbaik 2020. Selamat Tinggal Rambut Gugur!
Pic: hijab & heel

Perkara normal jika rambut anda gugur sekitar 50-100 helai sehari. Ini karena adanya kitar pergantian sel lama dengan yang baru. Untuk rambut yang gugur secara semulajadi, ada 3 fasa yang terjadi, iaitu anagen, katagen, dan telogen.

Fasa anagen – fasa di mana rambut tumbuh secara maksima, sekitar 1cm sebulan. Fasa ini umumnya berlangsung selama 2-6 tahun.

Fasa katagen – fasa transisi yang terjadi selama 2-3 minggu. Pada fasa ini, rambut berhenti tumbuh dan akar rambut mulai menyusut. Dari keseluruhan rambut anda, biasanya hanya sekitar 3% yang berada dalam fasa ini secara bersama.

Fasa telogen atau fasa istirehat – Pada fasa ini, terjadi keguguran sekitar 6-8% dari jumlah rambut anda. Folikel kulit kepala akan tidak aktif sampai kurang lebih 3 bulan. Setelah itu, rambut memasuki fasa anagen kembali.

Jika anda ingin tahu rambut anda gugur secara lebih parah ketika anda bangun dari tidur. Jika anda sangat jarang dapati helaian rambut pada bantal, hanya sekitar 8-10 helai saja, hal tersebut adalah wajar. Sebaliknya, apabila anda mendapati lebih banyak helaian rambut pada bantal, boleh jadi anda sudah mengalami keguguran yang parah. Begitu pula jika ada banyak rambut yang gugur ketika disisir dengan tangan.

Wanita yang baru saja melahirkan anak juga biasanya mengalami rambut gugur. Penyebabnya adalah kadar hormon estrogen menurun sehingga rambut memasuki fasa telogen. Tak perlu khuawatir, rambut akan tumbuh kembali dalam waktu 6 bulan setelah melahirkan. Namun, jika dalam waktu 12 bulan rambut tidak tumbuh, segera jumpa pakar!

Keguguran dapat menjadi salah satu petanda kondisi serius pada tubuh, seperti stres fisikal atau psikis, anemia, bahkan hipotiroid. Selain itu, pemakanan ubat-ubatan tertentu juga dapat menyebabkan keguguran rambut, salah satunya adalah makan vitamin A secara berlebih.

Faktor keturunan juga dapat menjadi penyebab keguguran rambut yang parah, bahkan mengarah pada kebotakan. Agar tidak makin parah pastikan anda menggunakan vitamin rambut. Vitamin rambut bermanfaat untuk menguatkan akar rambut dan setiap helai rambut.

Cara memilih vitamin untuk rambut gugur

Serlahkan Mahkota dengan Senarai Cadangan Vitamin Rambut Terbaik 2020. Selamat Tinggal Rambut Gugur!

Banyak produk yang menawarkan vitamin untuk rambut gugur. Semak tip kami untuk memilih produk yang tepat.

Kandungan bahan alami untuk kebaikan rambut

Hampir setiap produk perawatan rambut menggunakan bahan-bahan alami dalam formulanya. Bahan alami memang sudah terbukti dapat membantu menjaga rambut dari keguguran, juga mempercepat pertumbuhan rambut. Berikut ini adalah bahan-bahan alami yang terkandung dalam produk perawatan rambut yang terbukti boleh menjaga rambut dari keguguran.

Aloe vera dan penting kaya dengan vitamin

Serlahkan Mahkota dengan Senarai Cadangan Vitamin Rambut Terbaik 2020. Selamat Tinggal Rambut Gugur!

Aloe vera atau lidah buaya sudah lama dipercaya dapat mempercepat pertumbuhan rambut sekaligus membuat rambut tumbuh lebat. Jika ingin menggunakannya secara langsung, Anda dapat menyapukannya pada kulit kepala dan helaian rambut.

Bahan ini kaya akan vitamin A, C, D, E, dan zat besi yang berperanan dalam pergantian dan pertumbuhan sel, termasuk sel-sel rambut. Kandungan vitamin B12 dan asid folat di dalam lidah buaya dapat membantu mencegah keguguran rambut.

Lidah buaya juga mengandung enzim proteolitik untuk memperbaiki sel-sel mati pada kulit kepala dan untuk menregenasikan kulit. Dengan demikian, rambut akan tumbuh dengan lebih cepat.

Ginseng, memperkuat akan rambut

Serlahkan Mahkota dengan Senarai Cadangan Vitamin Rambut Terbaik 2020. Selamat Tinggal Rambut Gugur!

IKLAN

Tidak hanya untuk meningkatkan stamina, herba asal Korea ini juga dapat menjaga kesihatan rambut dan kulit kepala. Penelitian menyatakan bahawa kandungan ginsenoside pada ginseng terlibat dalam siklus pertumbuhan rambut. Kandungan tersebut akan mendorong fasa anagen dan menunda fasa katagen.

Ginseng juga berperanan sebagai antioksidan yang menjaga agar sel-sel kulit kepala tetap menjadi baru. Dengan demikian, siklus sel tetap berjalan dengan normal. Selain mempercepat pertumbuhan rambut, ginseng dapat membuat akar rambut menjadi lebih kuat.

Minyak kacang hazel dan minyak kelapa, penuhi kebutuhan asam amino

Serlahkan Mahkota dengan Senarai Cadangan Vitamin Rambut Terbaik 2020. Selamat Tinggal Rambut Gugur!

Minyak kacang hazel, dikenal juga dengan nama candlenut atau kukuinut oil, dipercayai dapat meningkatkan pertumbuhan rambut. Tanaman ini kaya akan asid lemak dan asid amino yang dapat membantu menutrisi kulit kepala agar keperluannya dipenuhi. Padat dengan nutrisi yang membuat sel-sel rambut dapat kembali beregenerasi sehingga rambut cepat tumbuh.

Minyak kacang hazel juga dipercaya dapat membuat rambut menjadi lebih halus dan hitam. Linoleic acid di dalam minyak kacang hazel dapat melapisi rambut, serta memperbaiki rambut yang bercabang.

Sementara itu, minyak kelapa mengandung banyak protein dan asid lemak yang juga boleh membantu memenuhi keperluan nutrisi rambut. Minyak kelapa juga masuk ke dalam helai rambut dan memperbaiki struktur rambut. Hasilnya, setiap helai rambut akan menjadi lebih tebal.

Pilih bungkusan yang mudah digunakan

Serlahkan Mahkota dengan Senarai Cadangan Vitamin Rambut Terbaik 2020. Selamat Tinggal Rambut Gugur!

Vitamin untuk rambut hadir dalam pelbagai bentuk, selalunya berbentuk kapsul. Bentuk ini sangat praktis dibawa kerana ukurannya yang kecil. Anda hanya perlu membaca arahan pemakaiannya untuk mengetahui berapa kapsul yang harus digunakan dalam setiap pemakaian.

Selain itu, ada vitamin rambut yang dikemas dalam bentuk spray. Botol spray yang berukuran besar terkadang memberatkan jika dibawa ke luar rumah. Namun, penggunaannya lebih efisien.

Di samping kedua kemasan tersebut, ada juga kemasan botol tetes atau botol biasa dengan lubang kecil. Ukuran botol biasanya cukup besar. Untuk menggunakannya, Anda harus meneteskannya ke kulit kepala, kemudian menggosok atau memijatnya.

Perhatikan cara penggunaannya

Cara penggunaan sering kali perkara yang anda telepas pandang. Padahal, cara pengunaan vitamin untuk rambut berbeza-beza. Ada vitamin yang hanya disapukan di helaian rambut, ada juga yang harus disapukan pada kulit kepala dan diberi sedikit urutan agar meresap ke permukaan kulit.

IKLAN

Anda perlu membaca cara penggunaannya agar kesannya lebih maksima. Perhatikanlah, adakah sebelum menggunakannya anda perlu meramas terlebih dahulu atau tidak? Selain itu, agar lebih baik jika anda menggunakan rangkaian produk perawatan dari jenama yang sama. Dengan cara tersebut, produk yang digunakan bakal memberi manfaat yang optima.

10 Cadangan Vitamin Untuk Rambut Yang Gugur

1. Ellips Hair Vitality

Serlahkan Mahkota dengan Senarai Cadangan Vitamin Rambut Terbaik 2020. Selamat Tinggal Rambut Gugur!

Rambut yang gugur dan sukar diatur tentu sebuah masalah ganda untuk anda. Ellips Hair Vitality mengandung ginseng dan madu untuk menguatkan tiap helaian rambut. Di samping itu, kandungan moroccan oil akan melembutkan rambut yang kaku sehingga lebih mudah diatur. Nutrisi rambut anda juga bakal cukup dengan adanya pelbagai vitamin di produk ini.

2. Dove Intensive Hair Fall Treatment Tonic

Serlahkan Mahkota dengan Senarai Cadangan Vitamin Rambut Terbaik 2020. Selamat Tinggal Rambut Gugur!

Jika anda mengalami keresahan kerana rambut patah, Dove memberikan solusinya untuk anda. Dynazinc dan grapeseed oil membuat rambut tumbuh 10 kali lebih kuat. Akar rambut juga terlindungi, serta terjaga nutrisinya. Titisan hair tonic dari Dove ini cukup praktis digunakan dan dapat tercapai di area kulit kepala dengan maksima. Gunakan pada rambut yang sudah dibasuh, kemudian urut selama 2-3 minit agar meresap.

3. Garnier Neril Anti-Loss Guard Cool & Fresh Tonic

Serlahkan Mahkota dengan Senarai Cadangan Vitamin Rambut Terbaik 2020. Selamat Tinggal Rambut Gugur!

Hair tonic dari Neril sudah lama dikenali dapat membantu mencegah keguguran rambut, serta meningkatkan pertumbuhan rambut. Kandungan konsentrat tumbuhan alami, seperti nettle, chamomile, birch, wheat, dan horsetail melindungi dan merawat pembuluh darah pada kulit kepala. Dilengkapi dengan vitamin kompleks dan protein yang dapat memperkuat akar rambut, kandungan nutrisinya makin lengkap. Menggunakan Neril di tengah hari yang panas akan membuat kepala menjadi lebih segar. Kandungan menthol-nya mampu merawat sekaligus menyegarkan kulit kepala anda.

4. PHYTO PHTYOCYANE Revitalizing Serum

Serlahkan Mahkota dengan Senarai Cadangan Vitamin Rambut Terbaik 2020. Selamat Tinggal Rambut Gugur!

Rambut tipis adalah salah satu simptom rambut lemah dan tidak subur yang disebabkan oleh stres, masalah diet, kehamilan atau efek pengambilan ubat-ubatan. Produk botanikal ini dapat mengurangkan penipisan rambut dan membantu mikrosirkulasi secara natural kepada kulit kepala untuk membentuk persekitaran optimal bagi akar rambut yang baharu untuk menumbuh.

Produk ini dirumus dengan asid amino sulfur, vitamin dan protein untuk menyokong pertumbuhan rambut dari akar. Serum rambut ini membantu untuk melebat dan menguatkan rambut, melicin dan memperlahan produksi pengubanan.

5. Natur Hair Tonic Ginseng Extract

Serlahkan Mahkota dengan Senarai Cadangan Vitamin Rambut Terbaik 2020. Selamat Tinggal Rambut Gugur!

IKLAN

Hair tonic Natur menggunakan ekstrak ginseng yang bermanfaat untuk mencegah keguguran sekaligus mempercepat pertumbuhan rambut. Selain ginseng, Natur juga menggunakan perpaduan bahan herba dalam produknya.

Campuran herba tersebut membuat produk ini memiliki aroma alami yang khas. Bagi beberapa orang, tentu aromanya sangat menenangkan. Digunakan setelah lelah bekerja seharian, produk ini dapat membuat anda lebih tenang.

6. SARIAYU Tonik Rambut Mayang Sari

Serlahkan Mahkota dengan Senarai Cadangan Vitamin Rambut Terbaik 2020. Selamat Tinggal Rambut Gugur!

Mengandungi Allantoin, Chilly Tinktur, daun Urang Aring dan Aloe Vera, ia mampu untuk menyuburkan rambut anda yang keguguran dan menguatkan semula akar umbi rambut. Tonik rambut ini juga memberikan nutrisi kepada kulit kepala anda agar rambut sentiasa kekal bermaya dan bersinar sepanjang masa.

7. Kérastase Stimuliste Spécifique

Serlahkan Mahkota dengan Senarai Cadangan Vitamin Rambut Terbaik 2020. Selamat Tinggal Rambut Gugur!

Paparan sinar UV dan bahan kimia membuat kulit kepala dan rambut lebih cepat menua. Hasilnya rambut berisiko lebih cepat gugur dan mungkin sahaja mengalami kebotakan. Gunakan Kérastase yang mengandung aminexil untuk menjaga folikel rambut dari premature aging.

Arginine, asid amino yang menstruktur rambut anda, ada di dalam produk ini. Di samping itu, juga Gluco-Lipid GL yang merupakan gabungan glukosa dan lipid. Kandungan tersebut akan menghasilkan rambut yang lebih lembut. Siklus rambut bebas dari keguguran.

8. L’OREAL Serioxyl Thicker Hair Serum

Serlahkan Mahkota dengan Senarai Cadangan Vitamin Rambut Terbaik 2020. Selamat Tinggal Rambut Gugur!

Untuk rambut gugur dan berminyak, anda harus mencari produk yang berformula bebas minyak. Dalam pada masa yang sama juga, ianya mampu untuk mengembalikan kekuatan rambut supaya rambut tidak mudah gugur dan putus. Serum rambut L’Oreal ini menjanjikan rambut yang subur dengan teksturnya yang ringan dan nipis. Serum ini dirumus dengan ramuan Intra-Cyclane yang berkuasa meningkatkan kadar pertumbuhan dan ketebalan rambut anda. Bukan itu sahaja, serum bebas minyak ini sesuai digunakan oleh semua jenis rambut terutamanya yang mengalami masalah rambut dan kulit kepala berminyak.

9. KLORANE Quinine Serum Anti Hair Fall

Serlahkan Mahkota dengan Senarai Cadangan Vitamin Rambut Terbaik 2020. Selamat Tinggal Rambut Gugur!

Jika anda mengalami keguguran rambut yang menyebabkan rambut menjadi nipis, cuba produk yang mengandungi keratin.Ianya dapat mengembalikan kekuatan rambut supaya tiada lagi masalah keguguran dan putus. Serum rambut ini mengandungi kekuatan keratin untuk memulihkan kerosakan rambut anda. Formulanya yang berdasarkan Quinine-Caffeine, Vitamin B dan keratin, produk ini membantu menghalang keguguran dan merangsang pertumbuhan rambut yang lebih kuat.

10. Makarizo Hair Vitamin Capsules Long & Strong

Serlahkan Mahkota dengan Senarai Cadangan Vitamin Rambut Terbaik 2020. Selamat Tinggal Rambut Gugur!

Panas dari sinar matahari, alat styling rambut, serta proses penataan rambut membuat rambut menjadi rosak dan mudah gugur. Makarizo mengandung argan oil untuk mengembalikan kekuatan rambut anda. Produk dari Makarizo ini dilengkapi dengan vitamin A, C, E, serta pro vitamin B5 untuk menutrisi kulit kepala hingga setiap helai rambut. Tidak ketinggalan, silk protein memperkuat dan merevitalisasi setiap helai rambut anda.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Rambut Semakin Berkurang! Rawat Dengan Petua & Tonic Hebat Untuk Rambut Kembali Lebat

Rambut gugur yang tidak diatasi dengan segera akan menyebabkan kebotakan. Atasi masalah keguguran rambut anda dengan segera dengan memberi nutrisi yang betul pada kulit kepala. Produk yang betul disertai dengan penggunaan yang betul akan menjadikan kesannya lebih berkesan. Seterusnya, ingat bahawa pemakanan bukan hanya dari luar, tetapi juga dari dalam. Makan makanan yang sihat untuk mengembalikan pertumbuhan rambut anda.

SUMBER: MYBEST