Walaupun dah lakukan pelbagai cara diet dan senaman, tetapi berat badan masih naik mendadak! Kenapa ya? Ha! Ini adalah perkara yang anda harus ambil tahu iaitu tentang masalah usus kotor.

Ramai diantara kita yang kurang peka tentang kebersihan usus. Ingat ya! Untuk memiliki tubuh badan yang sihat dan kulit yang menawan, bukan sahaja memfokuskan kepada produk yang dipakai malah sistem dalaman juga harus dijaga! 

ARTIKEL BRKAITAN: Membantu Usus Menjadi Lebih Sihat, Ini Kelebihan Buah Mangga Yang Popular.

Sumber gambar: Mikhail

Kali ini, team Hijabista akan kongsikan kepada ada simptom-simptom usus yang kotor! Jika anda mengalami salah satunya, cepat-cepat cari langkah terbaik untuk merawatnya!

  1. Sukar Untuk Membuang Air Besar
Sumber gambar: Suara

Salah satu tanda yang jelas apabila usus anda kotor adalah apabila anda sukar untuk membuang air besar! Ia terjadi kerana usus dipenuhi dengan sisa-sisa makanan yang tersimpan lama dan tidak mempunyai lendir yang mencukupi untuk memudahkan anda membuang air besar.

Masalah ini juga turut dikenali sebagai masalah sembit ataupun buasir yang semestinya membuatkan anda berasa tidak selesa dan sakit di bahagian ‘tertentu’!

2. Mudah Berasa Lelah Dan Penat

Sumber gambar: Andrea

Bukan itu sahaja, malah anda juga akan berasa mudah lesu dan cepat penat walaupun aktiviti harian anda tidaklah seaktif mana! Nak tahu kenapa? Ini terjadi kerana bahan kotoran yang terkumpul di dalam usus bertukar menjadi toksin yang boleh memasuki ke dalam darah melalui saluran limfa dan akhirnya mengakibatkan sistem ketahanan badan atau imunisasi badan lumpuh dan tidak kuat.

IKLAN

Malah, badan anda juga mudah untuk mendapat penyakit lain tau! 

3. Sering Berasa Lapar!

Sumber gambar: Andres

Dah makan banyak kali tapi masih terasa lapar! Ha! Jangan ambil mudah ya. Ini adalah tanda usus anda kotor dan harus dibaiki! Bakteria dari sisa-sisa makanan akan membuat hormon di dalam tubuh menjadi tidak seimbang.

Oleh demikian, ia mewujudkan rasa lapar yang berpanjangan dan menyebabkan anda makan tanpa henti dan tidak terkawal! Hati-hati ya! jika tidak merawatnya dengan tempoh yang segera, anda mungkin akan mengalami masalah obesiti kelak!

4. Bau Mulut

IKLAN
Sumber gambar: Sh.vets

Pernahkah anda mengalami situasi dimana anda sudah menggosok gigi tapi nafas masih berbau? Itu adalah tanda usus anda kotor!

Saluran pencernaan yang kotor menyebabkan gas dari dalam perut naik ke rongga mulut dan dikeluarkan saat kamu berbicara. Gas ini memiliki bau yang busuk kerana ia berpunca dari sisa-sisa makanan yang tersimpan lama di dalam usus yang kotor.

5. Jerawat Naik & Parut Jerawat Sukar Hilang!

Sumber gambar: Ann

Dah beli macam-macam produk pun, jerawat masih ada! Dah guna pelbagai gel dan krim untuk hilangkan bekas jerawat pun, masih ada pada wajah! Pelik kan? Ha! Jangan pelik tau sebab sebenarnya ia berpunca dari usus yang kotor! Tanda-tanda usus kotor menjadikan kulit tidak sihat, kusam, berjerawat, dan bekas jerawat itu susah untuk dihilangkan.

Hal ini disebabkan oleh ketidakstabilan hormon, yang melambatkan melambatnya proses pembaharuan sel kulit yang baru. Jadi, untuk memiliki kulit wajah yang sihat tidak hanya menggunakan produk wajah yang tepat, malah anda juga harus menjaga kebersihan usus agar kulitmu senantiasa sihat!

IKLAN

6. Mudah Masuk Angin

Sumber gambar: Monstera

Gas yang terkumpul lama dalam usus bukan sahaja menyebabkan bau mulut busuk, namun ia juga membuatkan anda mudah masuk angin! Macam orang berusia pulak ya? Bagi orang yang memiliki tanda-tanda usus kotor, masalah seperti perut kembung, rasa mual, dan sendawa akan sentiasa dialami oleh anda. Jadi, ambilah langkah terbaik untuk membersihkan usus anda!

7. Berat Badan Berlebihan

Sumber gambar: Andres

Berat badan yang berlebihan akan membuatkan seseorang itu menghidapi masalah obesiti. Oleh kerana sukar untuk membuanga ir besar, ia juga menyebabkan peningkatan berat badan!

Ini adalah kerana sisa-sisa makanan yang terkumpul di dalam usus akhirnya bertukar menjadi lemak. Takutnya! Ia juga akan menyebabkan perut akan berubah menjadi buncit dan terasa keras.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI