Ujian pantas ini boleh menjadi cara untuk mengetahui sama ada anda perlu minum lebih banyak air.

Badan anda menawarkan pelbagai petunjuk tentang perkara yang berlaku di dalamnya, jika anda tahu di mana hendak mencari. Apabila anda mengalami dehidrasi, cubitan kulit yang cepat boleh menjadi salah satu cara untuk mengetahui sama ada anda kehilangan lebih banyak cecair daripada yang diambil.

Dehidrasi bermakna badan tidak mempunyai cecair yang mencukupi untuk berfungsi dengan baik, keadaan ini yang berpotensi mengancam nyawa.

@dr.karanr Dehydration check @remus.bujor #schoolwithdrkaran #SimlishSessions #WorkThisWay #learnontiktok ♬ Steven Universe – L.Dre

Melalui aplikasi TikTok Dr. Karan Raj, seorang doktor pembedahan dengan Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan U.K., menyiarkan video yang menunjuk cubitan kulit, atau ujian turgor kulit, sebagai salah satu cara menyemak badan anda dihidrasi.

Apakah ujian cubitan kulit?

Hanya picit kulit pada salah satu buku jari anda seketika, kemudian lepaskan. Jika anda terhidrat dengan baik, kulit akan kembali ke kedudukan asalnya serta-merta. Tetapi jika anda mengalami dehidrasi, ia kehilangan keanjalannya dan akan kekal dalam kedudukan tersepit atau “terkurung” seketika.

Adakah ujian cubitan kulit untuk dehidrasi berfungsi?

Pendapat lain pakar diet berdaftar, mengesyorkan mencubit kulit selama kira-kira 3 saat. Apabila dilepaskan, ia akan kembali ke tempatnya dalam beberapa saat. Itu kerana kulit mengekalkan air, faktor dalam turgornya, atau keupayaan untuk menukar bentuk dan kembali normal.

IKLAN

Ujian Cubit Kulit LIhat Sama Ada Anda Mengalami Dehidrasi. 3 Saat Sahaja!

Jika kulit menjadi kurang anjal, ia boleh menjadi satu cara untuk mengetahui sama ada anda mengalami dehidrasi, tetapi ia tidak mudah dan tidak bermakna berfungsi untuk semua orang.

ARTIKEL BERKENAAN: Ini Perbezaan Kulit Kering dan Dehidrasi yang Jarang Anda ketahui

Satu isu dengan ujian ini ialah individu yang lebih tua mempunyai kulit yang kurang anjal, jadi apabila dicubit, ia kekal berkhemah untuk tempoh yang lebih lama. Ini tidak semestinya menunjukkan dehidrasi.

IKLAN

Ujian Cubit Kulit LIhat Sama Ada Anda Mengalami Dehidrasi. 3 Saat Sahaja!

Ujian cubitan kulit juga tidak boleh dipercayai pada kanak-kanak, keadaan lain yang boleh menyebabkan turgor kulit yang lemah termasuk dysautonomia – disfungsi sistem saraf autonomi yang menjejaskan kira-kira 70% orang yang menghidap COVID-19 yang lama – di mana pesakit mungkin mempunyai jumlah darah yang rendah, faktor keanjalan kulit. Kekurangan turgor kulit boleh menjadi tanda kehilangan cecair yang sederhana hingga teruk. Dehidrasi ringan ditakrifkan sebagai kehilangan cecair bersamaan dengan 5% berat badan, sederhana ialah 10% dan teruk ialah 15%.

Bagaimana untuk kekal terhidrat

Kaedah cubitan kulit dianggap sebagai “langkah awal” untuk menyaring dehidrasi, kajian telah menyatakan. Ia paling biasa dilakukan di belakang tangan, tetapi itu adalah peraturan biasa. Kulit pada lengan bawah atau perut juga boleh diperiksa. Intinya, mencubit kulit boleh mengesan dehidrasi, tetapi biasanya pada peringkat kemudian.

IKLAN

Ujian Cubit Kulit LIhat Sama Ada Anda Mengalami Dehidrasi. 3 Saat Sahaja!

Cara lain untuk mengetahui sama ada anda memerlukan lebih banyak cecair adalah dengan memeriksa warna air kencing anda. Keadaan normal, jika air kencing kuning pucat. Jika kuning lebih gelap, itu adalah tanda anda perlu untuk minum air lebih banyak.

Jika ada kemungkinan anda mengalami dehidrasi sedikit, adalah idea yang baik untuk minum lebih banyak cecair. Jika anda mengalami dehidrasi yang ketara, anda mungkin mendapat manfaat daripada minuman elektrolit yang direka untuk membantu anda menyerap dan mengekalkan cecair lebih baik daripada minum air kosong.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/u0tFoYzlZCI

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI