Ketika kulit tampak kering dan kusam, penyebabnya belum tentu kerana kurang penghasilan minyak. Kulit anda mungkin sedang mengalami dehidrasi, dan keadaan ini Penting untuk anda ketahuia apa berbezaan antara kulit kering dengan dehidrasi, kerana cara mengatasinya berbeza.

Beza kulit kering dan dehidrasi

Siapa saja boleh memiliki kulit dehidrasi. Begitu juga pada mereka yang memiliki kulit berminyak. Moisturizer yang hanya melembapkan permukaan kulit tentu tidak cukup untuk mengatasi kulit dehidrasi yang kekurangan air. Agar perawatan kulit menjadi lebih efektif, berikut perbezaan antara kulit kering dan kulit dehidrasi yang perlu anda ketahui:

1. Punca

Kulit kering disebabkan kerana kurangnya produksi minyak semulajadi dari folikel rambut. Kondisi ini bersifat genetik, tetapi mereka berusia 40 tahun ke atas juga boleh mengalaminya kerana produksi minyak akan menurun seiring bertambahnya usia.
Kulit dehidrasi disebabkan oleh pelbagai faktor. Penyebab yang paling umum adalah kurang minum air. Akan tetapi, kulit pun boleh mengalami dehidrasi akibat suhu panas atau dingin, kurang tidur, kurangnya kelembapan udara, serta pancaran sinar matahari.

IKLAN

2. Gejala

Perbezaan lain antara kulit kering dan dehidrasi terdapat pada ciri-cirinya. Kulit yang kering cenderung berkedut. Kulit biasanya juga terasa gatal, kemerahan, dan terdapat lapisan kulit mati berwarna putih seperti yang boleh anda lihat pada siku.
Sementara itu, kulit yang mengalami dehidrasi terasa lebih anjal dan tidak berkarat. Anda juga dapat melihat pori-pori kulit dengan jelas disertai tekstur yang kering, kasar, bersisik serta mudah membentuk serpihan kulit.

3. Bahan yang sesuai

Produk pelembap kulit dilengkapi dengan pelbagai bahan dengan kegunaan tersendiri. Hyaluronic acid dan ceramide misalnya, dapat digunakan untuk mengatasi kulit kering mahupun dehidrasi. Namun, tidak semua bahan sesuai untuk kedua-duanya.
Perbezaan ini turut menentukan cara anda mengatasi kulit kering dan dehidrasi. Sebagai panduan, berikut beberapa bahan dalam pelembap yang sesuai untuk jenis kulit:

IKLAN
  • KULIT KERING: Minyak biji atau kacang (kelapa, almond, rami), minyak tumbuhan (jojoba, mawar, tea tree), lanolin, dan shea butter.
  • KULIT DEHIDRASI: Gliserin, madu, lidah buaya, asam laktat, asam sitrat, dan lendir siput.

Adakah kulit anda mengalami dehidrasi?

Cara paling mudah untuk mengenali perbezaan antara kulit kering dengan kulit yang dehidrasi adalah dengan uji dengan cubitan. Ujian ini mungkin tidak memberikan hasil yang mutlak, tapi cukup berguna untuk menunjukkan tanda-tanda umumnya.
Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

IKLAN
  1. Cubit sedikit bahagian dari pipi, perut, dada, atau belakang tangan. Tahan selama beberapa saat.
  2. Jika kulit kembali ke bentuk asalnya dengan cepat, bererti kulit anda tidak mengalami dehidrasi.
  3. Jika bentuk kulit baru kembali setelah beberapa saat, bererti kulit anda mengalami dehidrasi.
  4. Ulangi pada area lain.

Kulit boleh menjadi kering seperti seluruh badan anda. Sayangnya, terkadang ramai yang salah memahami perbezaan antara kulit kering dan dehidrasi sehingga keliru menangani masalah kulit.

Untuk mengelakkan dehidrasi, memenuhi keperluan air anda dan melindungi kulit anda dari pelbagai perkara yang boleh mengurangkan kelembapannya. Gunakan moisturizer untuk melindungi permukaan kulit dan humidifier untuk menjaga kelembapan udara di sekitar anda.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI