Menjadi kerisauan buat diri apabila kenangkan masa yang akan tiba sekiranya berlaku perkara yang tidak di duga. Mungkin anda boleh berada dalam keadaan miskin tanpa sedari.

Segala kemungkinan pasti akan menjadi persoalan penting di dalam kehidupan. Ada perkongsian yang boleh di amalkan untuk elakkan perkara ini berlaku.

Amalkan Lailaahaillallah 100 kali dalam sehari

Kekafiran dan kemiskinan membawa maksud di mana keadaan hidup yang ramai tidak mahu berada–ada yang bakal lihat kehidupan yang senang-lenang boleh jadi miskin. Jadi ramai yang tidak senang hati bila fikirkan tentang perkara ini.

Ya, apa-apa yang berlaku kita pasti tidak dapat elakkan, bahkan, ia sangat tidak di duga. Apa-apa yang berlaku adalah dugaan tuhan yang sukar kita elakkan.

Melalui perkongsian di TZKRH.com, terdapat satu amalan dan pelbagai doa yang boleh membantu dari segi kerohanian. Antara amalan yang sering menjadi amalan bagi menjauhkan kemiskinan dan ingin menjemput kekayaan adalah dengan zikir ‘LailahaillaAllah’ sebanyak 100 kali.

Sudah tentu ada sumber riwayat yang menjelaskan perkara ini, seperti:

IKLAN

من قالَ في يومٍ مئةَ مرَّةٍ : لا إلَهَ إلَّا اللَّهُ الحقُّ المبينُ كانَ لهُ أمانًا منَ الفقرِ ، واستجلَبَ بهِ الغنى ، وأمنَ من وحشةِ القبرِ ، واستقرعَ بابَ الجنَّةِ

Maksud: “Barang siapa berkata pada satu hari seratus kali: ‘La ilaha illa Allah al-Haq al-Mubin’

Maka ia keamanan buatnya daripada kefakiran, dia meraih dengannya kekayaan, selamat daripada keperitan kubur dan dengannya dia akan dapat mengetuk pintu syurga.”

Tetapi hadis ini berstatus munkar, kenapa? Hadis ini telah di riwayatkan oleh perawi yang lemah, maka kurang tahap kepercayaan dan tidak di terima jika ia berdiri dengan sendiri.

Artikel berkaitan: ‘Orang Miskin & Jalanan Inilah Saudara Rapat Saya’- Ebit Lew Terharu Zul Ariffin Sertai Misi Bantuannya

IKLAN

Juga terdapat amalan yang lain sehaluan dengan amalan ini yang lebih baik–memohon ampun kepada Allah. Ia telah di nyatakan dengan jelas dan terang dalam Al-Quran, Surah Nuh, ayat yang ke-12.

“Sehingga aku berkata (kepada mereka): `Pohonkanlah ampun kepada Tuhan kamu, sesungguhnya adalah Ia Maha Pengampun.”

(Sekiranya kamu berbuat demikian), Ia akan menghantarkan hujan lebat mencurah-curah, kepada kamu;

“Dan Ia akan memberi kepada kamu dengan banyaknya harta kekayaan serta anak-pinak; dan Ia akan mengadakan bagi kamu kebun-kebun tanaman, serta mengadakan bagi kamu sungai-sungai (yang mengalir di dalamnya).” 

IKLAN

(Surah Nuh, 71:10-12)

Erti kata lain di sini–menjadi miskin atau perubahan dalam kehidupan itu semuanya adalah duniawi. Tetapkan pada diri kekayaan bukan kerana harta tetapi pahala untuk akhirat.

Sumber info dan gambar:

Artikel berkaitan: “Saya Pernah Lalui Kemiskinan, Tak Semua Orang Miskin Meminta-minta”- Bonda Rozita Nasihat Jaga Hati Masyarakat

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI