Apabila anda mula-mula membuka peti masuk Gmail, ia akan kelihatan mudah – hanya senarai e-mel, folder dan bar carian. Tetapi sebagai salah satu produk utama Google, mungkin yang paling penting selepas Carian – ia mempunyai berdozen tetapan dan ciri untuk disesuaikan.

Beberapa petua terbaik ini untuk mengurus peti masuk Gmail anda, termasuk cara menukar rupa Gmail, cara mengisih e-mel, jenis mesej yang disimpan atau dipadamkan dan banyak lagi. Bermanfaat sungguh!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tukar ‘jenis peti masuk’ Gmail

Dalam Gmail, ‘jenis peti masuk’ anda menentukan susunan e-mel yang dipaparkan. Secara lalai ia hanya akan menyenaraikan e-mel mengikut susunan yang anda terima. Tetapi anda boleh menukarnya supaya ia menyenaraikan e-mel yang belum dibaca dahulu, e-mel penting dahulu atau menggunakan penapis dan label anda.

Anda boleh menukar jenis peti masuk di tapak web Gmail atau dalam aplikasi Gmail. Di tapak web, ketik ikon gear di bahagian atas sebelah kanan dan kemudian cari bahagian Jenis Peti Masuk (inbox type). Dalam aplikasi, klik tiga baris bertindan di penjuru kiri sebelah atas, kemudian pilih tetapan (setting) untuk mencari pilihan ini.

Ini cara yang bagus untuk mengutamakan e-mel yang paling anda perlu lihat, biasanya yang baharu yang belum anda baca lagi. Sebaik sahaja memilih jenis peti masuk baharu, anda mungkin perlu memulakan semula aplikasi sebelum ia berkuat kuasa.

Laraskan ketumpatan peti masuk

Lebih padat peti masuk, lebih banyak kandungan muat pada skrin. Tetapi jika peti masuk anda penuh, mungkin sukar untuk membaca mesej. Gmail menawarkan tiga tahap ketumpatan: Lalai (default), yang memberikan ruang yang cukup untuk setiap mesej dan menunjukkan sebarang lampiran; Selesa, yang memberikan jumlah ruang yang sama tanpa menunjukkan lampiran dan kompak yang menggunakan ruang sesedikit mungkin.

Anda boleh bertukar antara ia secara bebas dengan mengklik ikon gear di bahagian atas sebelah kanan pada tapak web atau menu tetapan (setting) dalam aplikasi mudah alih.

Sesuaikan latar belakang Gmail

Secara lalai, tapak web Gmail hanya mempunyai latar belakang putih atau hitam biasa. Tetapi anda boleh menukar latar belakang menjadi apa sahaja yang anda mahukan. Google menawarkan beberapa gambar yang boleh anda pilih atau anda boleh memuat naik foto anda sendiri.

Untuk mencari pilihan latar belakang, klik ikon gear di penjuru kanan sebelah atas sekali lagi. Di bawah tajuk tema (Theme) dalam sisi bar, anda akan menemui lapan latar belakang pratetap untuk dipilih. Klik salah satu daripada ini untuk menjadikannya sebagai latar belakang anda atau klik lihat semua (View All) untuk melihat lebih banyak pilihan.

Malangnya, anda tidak boleh menukar latar belakang aplikasi mudah alih, selain daripada menghidupkan atau mematikan mod gelap.

Gunakan label untuk mengisih e-mel

Gmail membolehkan anda menyusun mesej anda dengan “Label” serupa dengan folder. Anda akan menemui label anda di bar sisi kiri dan boleh menggunakan seberapa banyak label yang anda suka pada mana-mana e-mel. Anda boleh membuat label baharu di tapak web Gmail dan dalam aplikasi iPhone. Malangnya, aplikasi di Android tidak membenarkan anda membuatnya.

 

IKLAN

Tetapi ketiga-tiga versi Gmail membenarkan anda menambah label pada mana-mana e-mel dengan membukanya dan mengklik atau mengetik pilihan Label. Anda boleh mencari semua e-mel dengan label tertentu dengan memilih label tersebut di bar sisi kiri.

Buka anak tetingkap bacaan Gmail

Anak tetingkap bacaan ialah ciri yang membolehkan anda membaca e-mel di tapak web Gmail (bukan apl) tanpa meninggalkan peti masuk. Ia boleh muncul sama ada di sebelah atau di bawah mesej yang anda baca. Untuk mengaktifkannya, klik ikon gear di penjuru kanan sebelah atas dan tatal ke bawah ke Tetingkap Baca (Reading Pane).

 

Tukar saiz halaman untuk melihat lebih banyak e-mel sekaligus

Menukar saiz halaman Gmail akan mengubah bilangan mesej yang dipaparkan oleh peti masuk sekali gus. Jika anda menerima berpuluh-puluh e-mel sehari, contohnya, menjadikan halaman lebih besar akan membantu anda melihat semuanya. Menjadikannya lebih kecil boleh membantu jika anda menggunakan komputer yang perlahan. Anda akan menemui pilihan ini pada halaman Tetapan (Setting) penuh tapak web Gmail. Aplikasi mudah alih tidak menggunakan halaman, ia hanya menatal tanpa henti.

Tandai setiap e-mel sebagai dibaca

Terdapat beberapa perkara yang lebih tertekan daripada menonton secara perlahan-lahan kaunter e-mel Gmail yang belum dibaca ditandakan ke atas. Tetapi nasib baik, anda tidak perlu membuka setiap e-mel untuk menetapkan semula kaunter ini. Tandakan sahaja e-mel sebagai dibaca.

Untuk “membaca” setiap satu e-mel anda sekali gus, pergi ke tapak web Gmail pada komputer dan cari label: inbox is:unread. Ia akan menunjukkan kepada anda semua e-mel anda yang belum dibaca, kemudiannya boleh anda gunakan kotak tanda semak untuk memilih dan menandai sebagai dibaca dengan cepat.

Setiap e-mel yang belum dibaca akan bertindak seolah-olah anda membukanya dan kaunter e-mel yang belum dibaca akan ditetapkan semula kepada sifar.

Padamkan e-mel yang anda tidak mahu

Walaupun anda telah membaca semua e-mel, ia masih menggunakan ruang dalam peti masuk anda. Jadi jika kehabisan ruang storan atau hanya benci kekacauan, anda harus tahu cara memadamkan e-mel secara besar-besaran.

IKLAN

Anda akan melakukannya dengan cara yang sama seperti anda menandai e-mel anda sebagai dibaca. Pergi ke tapak web Gmail dan cari e-mel yang ingin anda padamkan, taip label:inbox is:unread untuk mencari e-mel anda yang belum dibaca dan label:inbox is:read untuk mencari e-mel yang telah anda buka, kemudian pilih kesemuanya dan padam.

Jika anda secara tidak sengaja memadamkan e-mel yang anda ingin simpan, jangan panik. Cuma klik Sampah (Trash) di bar sisi kiri, cari e-mel yang anda padamkan dan seretnya ke tab Peti Masuk (Inbox).

Kosongkan folder Sampah (Trash) Gmail

Sebaik sahaja anda memadamkan e-mel, ia akan dialihkan ke folder Sampah (Trash) selama 30 hari. Selepas 30 hari, mesej itu akan dipadamkan sendiri selama-lamanya. Tetapi mesej dalam Sampah (Trash) masih menggunakan ruang storan. Jadi, jika anda telah memadamkan sekumpulan e-mel tetapi masih memerlukan lebih banyak ruang, anda harus pergi ke Sampah (Trash) dan memadamkannya lebih awal.

Untuk memadamkan semua mesej Sampah (Trash), buka folder Sampah (Trash) dan klik atau ketik Kosongkan Sampah (Empty Trash) di bahagian atas halaman. Anda boleh melakukan ini di tapak web atau dalam aplikasi.

 

Anda juga boleh memadamkan mesej tertentu secara individu dengan membukanya dan memilih pilihan Padam selama-lamanya (Delete Forever).

Arkibkan e-mel anda dan bukannya memadamkannya

Jika anda ingin mengosongkan peti masuk, tetapi tidak mahu memadamkan e-mel secara kekal, pertimbangkan untuk mengarkibkannya. Mengarkibkan e-mel mengeluarkannya daripada peti masuk anda, tetapi memasukkannya ke dalam folder Semua Mel berasingan yang boleh anda lihat bila-bila masa anda mahu. E-mel ini tidak akan memadamkannya sendiri, tidak seperti Sampah.

Untuk mengarkibkan e-mel, bukanya dan kemudian klik atau ketik ikon Arkib di bahagian atas halaman. Ia kelihatan seperti kotak dengan anak panah menghala ke bawah di dalamnya. Sebaik sahaja anda telah mengarkibkan e-mel, anda boleh menemuinya di dalam folder Semua Mel (All Email). Pilih sahaja di bar sisi kiri.

Hentikan e-mel penting daripada pergi ke folder Spam

Penapis spam Google cukup pintar. Tetapi kadangkala ia boleh menjadi sangat payah sehingga ia menandai e-mel yang anda mahu terima sebagai spam juga. Jika Gmail telah mengisih e-mel penting secara automatik ke dalam folder Spam, pergi ke folder Spam dan buka mesej, kemudian klik atau ketik Laporkan bukan spam (report not spam) atau Bukan spam (not spam) di bahagian atas halaman.

IKLAN

 

Jika anda tidak melihat pilihan ini dalam apl mudah alih, ketik tiga titik di penjuru kanan sebelah atas dan kemudian pilih Bukan spam (Not Spam) dari sana. Memindahkan semula mesej ke dalam peti masuk anda seharusnya mengajar Google untuk tidak menapis mesej seperti itu pada masa hadapan.

Sekat seseorang daripada menghantar e-mel kepada anda

Jika anda menerima e-mel daripada seseorang yang anda tidak mahu melihatnya, anda boleh menyekat mereka. Ini secara automatik akan memadamkan sebarang mesej yang anda terima daripada alamat e-mel tersebut.

Buka sahaja e-mel yang anda terima daripada orang yang anda ingin sekat, klik tiga titik di sebelah butang Balas, kemudian pilih Sekat (Block). Sebagai alternatif, pilih Nyahlanggan (Unsubscirbe). Ia akan membawa anda keluar daripada senarai mel yang mana e-mel itu datang.

Jika anda ingin menyahsekat seseorang kemudian, gunakan tapak web Gmail untuk mengklik ikon gear di penjuru kanan sebelah atas, kemudian klik Lihat semua tetapan (See all setting). Pada halaman tetapan yang terbuka, klik Penapis dan Alamat Disekat (Filter and Blocked Addresses), kemudian klik nyahsekat (Unblock) di sebelah orang yang anda ingin dengar semula.

Gunakan pintasan papan kekunci untuk menavigasi Gmail

Seperti kebanyakan apl Google, anda boleh menavigasi sekitar tapak web Gmail tanpa tetikus. Apa yang anda perlukan ialah papan kekunci dan pintasan. Pertama, anda perlu menghidupkan pintasan. Buka tapak web Gmail dan klik ikon gear di penjuru kanan sebelah atas, kemudian klik Lihat semua tetapan (See all settings). Pada halaman tetapan, tatal ke bawah ke Pintasan papan kekunci (Keyboard shortcuts) dan pastikan pintasan papan kekunci dihidupkan (Keyboard shortcuts on) dipilih. Kemudian tatal ke bahagian bawah halaman dan klik Simpan Perubahan (Save Changes).

 

Sebaik sahaja anda menghidupkannya, anda boleh menavigasi kebanyakan ciri asas Gmail tanpa tetikus. Contohnya, jika anda ingin mengarang mesej baharu, ketik kekunci C atau D. Untuk memilih bar carian, ketik kekunci /. Dan untuk menavigasi antara mesej dalam peti masuk anda, gunakan kekunci J dan K.

SUMBER: businessinsider.com

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI