Gua Sha! Anda mungkin telah membaca tentangnya. Atau menonton tutorial di ap lokasi TikTok. Atau mungkin anda telah mencuba sapuan alat gua sha berbentuk gigi yang bagus. Botox semulajadi mudah sahaja, tambahkan gua sha pada rutin kecantikan anda.

Botox Semulajadi Mudah Sahaja, Tambahkan Gua Sha Pada Rutin Kecantikan Anda

Jadi, apakah sebenarnya dan apa yang menjadi perbualan ramai? Berasal dari perubatan Cina, gua sha (bermaksud ‘pasir kikis’) telah digunakan selama berabad-abad untuk membantu memudahkan kembalinya keseimbangan seimbang dalam badan dan dalam tisu.

Malah, teknik ini pada asalnya digunakan untuk mengurangkan demam dan mengurangkan sakit.

ARTIKEL BERKAITAN: Wajah Lebih Runcing & ‘GlOWY’ Dengan Urutan Mudah Ini. RUGI Kalau Tak Cuba!

Botox tanpa cucuk

Botox Semulajadi Mudah Sahaja, Tambahkan Gua Sha Pada Rutin Kecantikan Anda

Zaman sekarang gua sha nampak sangat kecoh. Setelah mendapat populariti di Barat, ia ringan, lembut dan berkesan. Dan sementara pembelajaran memerlukan sedikit latihan dan kesabaran, matlamat tunggal kekal untuk memindahkan genangan keluar dari tisu supaya aliran darah, limfa dan qi dapat dipulihkan.

Jadi adakah gua sha benar-benar berfungsi?

Kulit wajah yang lebih bersih dan cerah – apabila sisa bersandar pada tisu, kulit kelihatan kusam, sesak dan mudah pecah. Pemulihan aliran membawa cahaya dari dalam dan juga mengurangkan kesesakan kerana sistem limfa digalakkan untuk memindahkan sisa keluar dari kawasan itu.

IKLAN

Mengukir dan menegang cecair yang berlebihan boleh terkumpul di dalam tisu, apabila kita mula menggerakkannya di sepanjang laluan limfa, hasilnya adalah wajah yang lebih terpahat dan tona.

Pelepasan Ketegangan – gua sha boleh membantu melepaskan ketegangan dan kebimbangan dari wajah sambil perlahan-lahan menggalakkan otot ekspresi kita untuk berehat.

Garis-garis halus dan pengurangan kedutan – semua perkara di atas membantu untuk melicinkan dan menggebukan garis dan kedutan.

Asas Facial Gua Sha dengan Teknik Berkesan

Botox Semulajadi Mudah Sahaja, Tambahkan Gua Sha Pada Rutin Kecantikan Anda

Terbahagi kepada arah, sudut dan tekanan. Perlu lakukan mengikut zon, bermula dengan leher dan bahu, membuka aliran dan melepaskan dan menaikkan muka. Ini membolehkan cecair berpeluang mengalirkan dan melepaskan ketegangan daripada kumpulan otot yang lebih besar sebelum anda menyasarkan otot muka yang lebih kecil.

IKLAN

Botox Semulajadi Mudah Sahaja, Tambahkan Gua Sha Pada Rutin Kecantikan Anda

Lapisankan dengan minyak yang ringan untuk slip dan meluncur. Malah, minyak wajah membantu untuk menyerap pelembap dan menggerakkan batu dengan lancar ke atas kulit.

ARTIKEL BERKAITAN: Kembalikan Keremajaan Kulit Dengan 10 Face Oil Terbaik. Hasilnya Kulit Glowing Secara Semulajadi

Botox Semulajadi Mudah Sahaja, Tambahkan Gua Sha Pada Rutin Kecantikan Anda

Arah

Untuk leher, gua cha biasanya berfungsi ke bawah untuk mengalirkan dan menyah tiup dan ke atas untuk mengangkat. Di muka, gerakkan dari tengah ke tepi muka. Di dahi, anda boleh bekerja ke luar atau ke atas.

IKLAN

Sudut

Pastikan batu itu agak rata. Rasakan banyak kawasan permukaan bersentuhan dengan kulit. Secara naluri, anda mungkin memegang alat itu secara berserenjang, tetapi anda tidak akan mendapat tahap hasil yang hampir sama dengan cara ini. Pegang alat yang anda lihat sesuai untuk bahagian belakang leher dan bahu.

Tekanan

Lebih ringan dan lebih perlahan daripada yang anda fikirkan. Tutup mata anda dan ikuti sensasinya. Ia sepatutnya berasa sangat menenangkan. Praktikkan 3-10 hantaran pada setiap kawasan.

Botox Semulajadi Mudah Sahaja, Tambahkan Gua Sha Pada Rutin Kecantikan Anda

Anda juga boleh mengerjakan kawasan lembut di belakang sudut rahang, berhampiran telinga. Merangsang saraf vagus membantu badan untuk bergerak ke dalam sistem saraf parasimatetik.

Dengan amalan yang konsisten dari masa ke masa, ini boleh mengubah cara wajah anda menua. Pakar mencadangkan 10 minit sehari, 3 kali atau lebih seminggu akan mula mencipta dan mengekalkan perubahan. Hasilnya? “Kulit akan menjadi lebih bermaya, dan bentuk muka lebih sesuai dengan intipati anda.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI