Anak patung adalah boneka yang sering dipamerkan untuk menarik perhatian kanak-kanak, apatah lagi anak kecil perempuan pasti tertarik dengan perhiasan yang dipamerkan.

Namun berikutan tular melalui filem dari luar Negara, kini trend membela anak patung seperti anak sendiri makin menjadi di negara-negara jiran. Jika dahulu anak patung hanya dibawa oleh si kanak-kanak tetapi kini orang dewasa mengendongnya ke mana sahaja tanpa segan silu.

Risau trend menular di Malaysia

Rakyat Malaysia yang mempunyai ramai penduduk yang beragama Islam pastinya enggan budaya ini terbawa-bawa dalam golongan-golongan anak muda yang mudah terpengaruh. Bagi menjawab persoalan ketahui dahulu apa hukumnya menyimpan anak patung di rumah bagi wanita dewasa.

 

Permainan kanak-kanak atau untuk pengajaran dan pembelajaran

Terdapat larangan dalam beberapa hadis meletakkan berhala di dalam rumah dan mengukirnya. Antaranya adalah hadis yang telah kita bahas sebelum ini dalam Al-Afkar #47: Hukum Patung Sebagai Hiasan, di mana Rasulullah SAW bersabda:

لَا لُ الْمَلَائِكَةُ ا لْبٌ لَا اثِيل

“Malaikat-malaikat tidak akan masuk ke dalam rumah yang di dalamnya ada anjing atau gambar binatang (manusia atau binatang).

Sahih al-Bukhari (3225) dan Sahih Muslim (2016)

Dalam hadis yang lain, Rasulullah SAW bersabda:

لَمَةَ ا ا الحَبَشَةِ ا اوِيرُ لِرَسولِ اللهِ الَ لُ اللهِ : لَئِكَ، ا انَ الرَّجُلُ ا ا انَ ا

“Umm Habibah dan Ummu Salama telah menyebut di hadapan Rasulullah (ﷺ) tentang sebuah gereja yang mereka lihat di Habsyah dan terdapat gambar di dalamnya. Rasulullah ﷺ bersabda: Apabila seseorang yang soleh di antara mereka (dari kalangan agamawan) meninggal dunia, mereka membina tempat ibadat di atas kuburnya, kemudian menghiasinya dengan gambar-gambar seperti itu. Mereka adalah sejahat-jahat makhluk pada hari kiamat di sisi Allah.”

Sahih Muslim (528)

IKLAN

Al-Hafiz Ibn Hajar RA mengatakan bahawa hadis tersebut adalah dalil larangan mengukir atau menyimpan patung atau berhala. (Rujuk: Fath al-Bari Syarh Sahih al-Bukhari, 1:525)

Hal yang sama dinyatakan dalam hadis Nabi SAW yang lain, yang diriwayatkan oleh Abdullah Ibn Mas’ud, beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda:

النّاسِ ابًا القِيامَةِ المُصَوِّرُونَ

“Orang-orang yang akan mendapat siksaan yang paling berat dari Allah ialah pengukir berhala (untuk disembah).”

Sahih al-Bukhari (5606) dan Sahih Muslim (2108)

Allah SWT juga memberi amaran kepada orang-orang yang mengukir berhala-berhala yang mencabar mereka untuk mencipta sebutir dan suatu perkara. Dalam hadis dari Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda:

لَمُ لُقُ لْقِي، لْيَخْلُقُوا لْيَخْلُقُوا

“Siapakah yang lebih zalim daripada orang yang berusaha menciptakan yang serupa dengan makhluk-Ku? Biarlah mereka membuat biji-bijian: biarlah mereka membuat nyamuk.”

IKLAN

Sebabnya, dalam ayat al-Quran, sifat mencipta dan mengubah sesuatu adalah sifat khusus Allah SWT iaitu al-Musawwir (المصوّر). Allah SWT berfirman dalam al-Quran:

الَّذِي الْأَرْحَامِ اءُ لَا لَـٰهَ لَّا الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

“Dialah yang membentuk kamu dalam rahim sebagaimana yang Dia kehendaki. Tiada Tuhan selain Dia, Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.”

Surah ‘Ali Imran (6)

لَقَدْ لَقْنَاكُمْ صَوَّرْنَاكُمْ قُلْنَا لِلْمَلَائِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ ا لَّا لِيسَ لَنَا لِلْمَلَائِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ ا لَّا لِيسَ لَمِ السَّنَاء

“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu [wahai manusia], dan Kami telah memberikan rupa (manusia) kepadamu. Kemudian Kami berfirman kepada para malaikat, “Sujudlah kamu kepada Adam”; Maka, mereka sujud, kecuali Iblis. Dia bukanlah termasuk orang-orang yang sujud.”

Surah al-A’raf (11)

IKLAN

Berdasarkan dalil-dalil al-Quran dan kenabian di atas, jelaslah kepada kita bahawa larangan itu adalah pada ukiran berhala dan patung yang menyerupai ciptaan Allah SWT dan dilarang untuk disembah dan dimuliakan.

Adapun selain daripada itu, seperti mainan untuk permainan kanak-kanak atau untuk pengajaran dan pembelajaran, maka ianya boleh. Hal ini sesuai dengan hadis Nabi SAW, dari Aisyah RA:

لْعَبُ الْبَنَاتِ النَّبِىِّ – لى الله ليه لم – انَ لِى احِبُ لْعَبْنَ ، فَكَانَ لُ اللَّهِ – لى له ليه لم – ا للله لم – ا للله

“Saya pernah bermain dengan anak patung di hadapan Rasulullah, dan teman wanita saya juga pernah bermain dengan saya. Apabila Rasulullah (ﷺ) masuk ke (tempat tinggalku) mereka bersembunyi, tetapi Nabi memanggil mereka untuk bergabung dan bermain denganku.”

Sahih al-Bukhari (6130)

Imam Ibn Hajar al-Asqalani mengulas hadis di atas berkata: Para ulama menjadikannya sebagai dalil dalam menyokong ketetapan mereka bahawa kanak-kanak boleh bermain dengan boneka dan mainan. Hadis tersebut adalah pengecualian daripada hadis umum yang mengharamkan sesuatu yang menyerupai ciptaan Allah SWT. Kebolehan itu disahkan oleh al-Qadi ‘Yadh dan dia menyatakan.

Janganlah kita mudah terpengaruh dengan totonan filem dari negara-negara luar sehingga lupa pada agama dan dijadikan ia sebagai perkara biasa. Takut perkara yang trend boleh memesongkan akidah kita.

SUMBER: Portal Pejabat Mufti Kementerian Perseketuan

+++ Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe.

Risau Trend Anak Patung Bela Seperti Anak Sendiri Tular Di Malaysia, Ustaz Jawab Hukumnya