Nampak tak bulan Ramadhan akan bertukar kepada bulan Syawal yang ditandakan dengan Aidilfitri! Selepas sebulan penuh berpuasa untuk menahan lapar, dahaga dan syahwat, semua umat Islam akan kembali suci dan akan meraikan kemenangan mereka pada hari Fitri selepas itu. 

Sudahkah anda menyediakan tradisi hari raya yang biasanya dilakukan di rumah bersama keluarga?

Artikel Berkaitan : Pegawai Veterinar Ini Kongsi Beberapa Petua Jika Mahu Tinggalkan Kucing Ketika Pulang Beraya

Bukan sahaja di Malaysia, beberapa negara dengan penduduk Islam terbesar turut mengadakan tradisi Aidilfitri bagi menyambut hari raya Islam ini. Negara lain, budaya lain, cerita lain dan warna lain. Apakah tradisi Aidilfitri di negara lain di seluruh dunia?

  1. Indonesia

Sebagai salah satu negara dengan penduduk Islam terbesar di dunia, Indonesia berkongsi budaya atau tradisi biasa yang dilakukan untuk menyambut hari raya. Menjelang Hari Raya Aidilfitri, penduduk setempat khususnya kanak-kanak mengadakan perbarisan Takbir dengan lampu suluh. Sebahagian daripada mereka melakukannya dalam kostum tertentu atau menggunakan kenderaan unik untuk membuat perarakan kelihatan lebih menarik. Juga, jangan lupa bahawa sesetengah orang akan membakar bunga api untuk menghidupkan suasana kemenangan yang ditunggu-tunggu oleh semua orang.

Pada hari raya Aidilfitri, semua orang akan menunaikan solat hari raya, diikuti dengan pertemuan dengan jiran tetangga untuk meminta maaf antara satu sama lain. Sebahagian daripada mereka akan pulang untuk bersatu semula dan menyertai keluarga besar mereka di rumah, manakala yang lain hanya berpesta di rumah yang mereka diami sekarang. Apabila anda kembali ke kawasan tertentu, masih ada tradisi khas tempat itu untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri!

2.United Arab Emirate

IKLAN

Menurut oleh Institut Eton, negara-negara Arab mempunyai tradisi Aidilfitri yang tidak jauh berbeza dengan Malaysia. Pada hari pertama hari raya, semua umat Islam biasanya meluangkan masa bersama keluarga dan sanak saudara. Solat Raya biasanya diikuti dengan jamuan makan tengah hari di rumah datuk dan nenek di kampung halaman mereka, tempat semua ahli keluarga besar berkumpul.

Terdapat makanan istimewa yang dihidangkan oleh warga Arab semasa Aidilfitri iaitu haree (bubur gandum dan daging) dan balaleet (mee manis dengan telur dadar atau telur goreng).Kedua-dua makanan ini sepatutnya berada di atas meja makan untuk sarapan pagi.

3.India/Pakistan

IKLAN

Sebagai sebahagian daripada persiapan Aidilfitri, wanita India akan melukis corak hiasan mehndi (inai) pada tangan mereka sehari sebelum Hari Kemenangan. Bagi wanita India, mehnidi, gaun bola, barang kemas dan gelang berwarna-warni adalah acara kemuncak perayaan Aidilfitri di negara mereka. Pada hari ini, rumah itu dihiasi dengan kelengkapan parti dan hidangan istimewa seperti Biryani Lamb yang pedas dan lazat serta Pencuci Mulut Kurma Tulen (puding bihun yang dibuat dengan susu, kismis dan kacang kenari yang dicincang).

4.Turki

Di Turki, Aidilfitri juga dikenali sebagai Ramazan Bayrami, yang bermaksud perayaan Ramadan dalam bahasa Indonesia, atau Seker Bayrami, yang suka manisan. Penduduk Turki akan memakai pakaian baru yang berkaitan dengan istilah Bayramlik dan mengucapkan “Bayramınız Mübarek Olsun” yang bermaksud ‘Semoga Aidilfitri Fmu diberkahi.

Selain itu, orang Turki umumnya merayakan Hari Kemenangan dengan melawat dan meluangkan masa bersama keluarga mereka. Mereka akan datang ke rumah ibu bapa mereka untuk memohon maaf dan memohon restu mereka. Bagi masakan pula, baklava adalah hidangan yang paling diidamkan ketika Hari Raya Aidilfitri.

IKLAN

5.USA atau Amerika Syarikat

Pernah terbayang merayakan Hari Raya di negara dengan populasi Muslim yang minoritas? Tentunya tidak semeriah seperti merayakannya di negeri sendiri. Namun, bukan berarti menghilangkan suasana Hari Kemenangan itu. Di USA, tradisi Aidilfitri yang berlangsung cukup sederhana. Umat Muslim yang merayakannya akan berkumpul di masjid atau sebuah tempat besar untuk melaksanakan solat Hari Raya, kemudian berkumpul dengan keluarga untuk menikmati momen kebersamaan, atau berkumpul bersama komuniti Muslim yang berada dekatmu.

Artikel Berkaitan : Resipi Kek Diet Rendah Kalori Untuk Hidangan Hari Raya Yang Lebih Sihat, Jom Cuba!

Inilah tradisi Aidilfitri yang dilakukan di negara lain. Bagaimana dengan kawasan anda? Apakah tradisi Aidilfitri biasa di kawasan anda yang patut dilakukan untuk menyambut Hari Kemenangan bagi umat Islam?

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI