Hari Raya Aidilfitri semakin hampir dan seperti musim perayaan lain di negara kita, sudah menjadi kebiasaan bagi rakyat Malaysia untuk mengambil kesempatan pulang ke kampung halaman untuk beraya.

Walau bagaimanapun, bagi mereka yang mempunyai haiwan peliharaan yang comel, ini mungkin menjadi satu cabaran kerana pergi balik kampung bermakna meninggalkan mereka tanpa pengawasan di rumah dan membawa mereka bersama dalam perjalanan jalan raya adalah kebanyakan masa di luar persoalan.

Nah, jika anda mempunyai kucing peliharaan dan akan pulang ke kampung halaman pada Hari Raya ini, jangan risau baru-baru ini, seorang pegawai veterinar Malaysia telah berkongsi beberapa petua untuk meninggalkan si bulus anda di rumah.

Seperti yang dikongsi oleh Universiti Putra Malaysia (UPM) di Instagram, Dr Nor-Alimah binti Rahman, pegawai veterinar di fakulti perubatan veterinar universiti itu berkongsi bahawa pertama sekali, anda perlu menyediakan keperluan asas yang mencukupi untuk kucing anda.

Ini termasuk air bersih, makanan haiwan peliharaan dan kotak sampah yang mencukupi untuk mereka. Dia kemudian menambah bahawa untuk makanan dan air, pemilik haiwan peliharaan perlu mengukur berapa banyak kucing makan sepanjang hari dan memberikan mereka jumlah itu didarabkan dengan bilangan hari.

IKLAN

Tambah Dr Nor-Alimah, pemilik haiwan peliharaan perlu melabur dalam bekas makanan dan air yang boleh dibuka secara automatik. Bagi kotak sampah atau tempat yang ditetapkan untuk kucing “berniaga”, pegawai veterinar UPM menegaskan bahawa untuk seekor kucing, anda perlu menyediakan dua kotak sampah.

IKLAN

Bagi pemilik haiwan peliharaan yang mempunyai dua kucing, anda perlu menyediakan tiga kotak sampah, dan sebagainya. Selain itu, jumlah pasir juga mestilah mencukupi, sekurang-kurangnya 3cm hingga 5cm tebal supaya ia dapat menyerap sampah dengan berkesan.

Pada penghujung video, Dr Nor-Alimah menasihatkan pemilik haiwan peliharaan yang akan pulang ke kampung halaman mereka dan tidak boleh membawa haiwan peliharaan mereka untuk menghantar mereka sementara ke organisasi kebajikan haiwan berhampiran rumah mereka. Dia menegaskan,

IKLAN

“Bagi mereka yang akan pulang ke kampung dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengan haiwan peliharaan mereka, jika anda tidak boleh membawanya bersama, mungkin hantar mereka ke pertubuhan kebajikan haiwan berhampiran anda.

“Terdapat berpuluh-puluh organisasi yang boleh anda hubungi, atau anda juga boleh meletakkan di media sosial untuk bertanya sama ada ada sesiapa yang mahu menjadi ‘ibu bapa angkat’ untuk kucing.”

Anda boleh menonton keseluruhan video di sini:

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI