Tip Menabung Dengan Cepat Dan Betul, Kena Konsisten! Sebaik sahaja anda mempunyai pendapatan sendiri, pengurusan kewangan adalah salah satu perkara yang paling penting untuk diperhatikan. 

Malah, kadangkala kita memerlukan cara untuk menyimpan dengan cepat untuk tujuan tertentu. Contohnya, membeli barang elektronik atau berkahwin. Jika anda tidak menggunakan helah yang betul, mengumpul simpanan akan menjadi sukar.

Artikel Berkaitan : Cara Menabung Untuk Orang Boros, Simpan Kuantiti RM Ikut Hari Bulan. Hasilnya Wow!

Tetapkan Tujuan Menabung

Tip Menabung Dengan Cepat Dan Betul, Kena Konsisten!

Kunci untuk menyimpan dengan pantas ialah menetapkan matlamat untuk simpanan yang anda buat. Sasaran adalah jumlah nominal yang diperlukan, jangka masa simpanan mesti dicapai, dan jumlah nominal yang mesti disimpan setiap bulan.

Ini membolehkan anda menganggarkan jumlah wang yang perlu diketepikan untuk tujuan ini. Jangan lupa rumuskan matlamat simpanan serealistik mungkin agar ianya tidak menjadi karut.

Buat Belanjawan Kewangan

Tip Menabung Dengan Cepat Dan Betul, Kena Konsisten!

IKLAN

Selepas anda menetapkan matlamat simpanan, buat belanjawan untuk mengawal perbelanjaan anda. Dengan mengetahui untuk apa aliran tunai digunakan, anda boleh membelanjakan wang dengan lebih jimat.

Sebagai contoh, semasa membeli-belah untuk keperluan harian, anda boleh membuat senarai barangan runcit untuk mengelakkan dorongan untuk membeli barangan yang anda tidak perlukan. Anda juga akan mengetahui perbelanjaan mana yang boleh dikurangkan dan yang mana anda boleh menjimatkan paling cepat.

Kurangkan Kos

Tip Menabung Dengan Cepat Dan Betul, Kena Konsisten!

Apabila simpanan lama terkumpul, cuba kurangkan perbelanjaan lain. Mula-mula, semak kategori perbelanjaan anda untuk melihat tempat anda boleh berjimat paling banyak.

IKLAN

Pilih kategori kewangan yang kurang penting, cth. B. hiburan, langganan, membeli-belah atau hadiah. Anda boleh mengorbankan belanjawan tersebut untuk membuat penjimatan pada matlamat perbelanjaan lain yang lebih penting.

Batalkan Perkhidmatan Langganan Yang Tidak Perlu

Tip Menabung Dengan Cepat Dan Betul, Kena Konsisten!

Melanggan aplikasi atau media hiburan tertentu secara tetap tanpa disedari memerlukan perbelanjaan yang besar. Jadi cuba semak langganan yang anda gunakan secara kerap dan yang tidak anda gunakan.

IKLAN

Selepas itu, hentikan pembaharuan automatik langganan yang anda tidak gunakan dengan kerap. Walaupun anda tidak berbuat demikian, anda boleh menetapkan peringatan untuk membatalkan langganan anda sebelum tempoh percuma tamat.

Transfer Automatik

Tip Menabung Dengan Cepat Dan Betul, Kena Konsisten!

Helah seterusnya untuk tidak kehabisan wang tunai bulanan dengan cepat ialah pemindahan automatik. Anda boleh menyediakan pemindahan automatik daripada akaun semak anda ke akaun simpanan anda setiap bulan. Dengan cara ini, wang terkumpul dalam akaun simpanan terkumpul tanpa anda perlu memindahkannya secara manual.

Banyak perkhidmatan perbankan sekarang telah melaksanakan sistem pemindahan automatik ini.Hanya daftar dan penjimatan akan bertambah dengan cepat.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI