Sumber dari Freepik

Tidur dalam gelap merupakan satu mimpi ngeri buat sesetengah dari kita. Sudah tentunya untuk selamat, mereka buka lampu yang ada supaya mereka boleh bertenang dan tidur dengan lena…

Tapi tahukah anda terdapat punca masalah kepada kesihatan jika anda buat sedemikian? Apakah penyakit itu dan ciri-ciri kesihatan sudah terjejas?

Rasa Macam Tak Boleh Kalau Tidur Dalam Gelap!

Tidur Buka Lampu Boleh Ada Masalah Jantung, Mitos Atau Fakta?
Sumber dari Canva

Bukan sahaja lampu bilik, malah, berjaga malam menggunakan komputer riba atau peranti elektronik seperti telefon dan tablet juga boleh menganggu anda. Tidur dalam keadaan lampu terbuka bukanlah satu pilihan yang baik.

Pernah anda dengar tentang buka lampu ketika tidur merisikokan diri dengan kanser? Menurut portal HelloDoktorsatu kajian dari MIT mendapati bahawa dua gen yang bekerja untuk mengatur dan memahami masa punyai satu keupayaan untuk menyekat tumor. Akibat daripada kekeliruan pada sumber cahaya dan kegelepan boleh menyebabkan penyekat tumor berkurangan serta membuat tumor berpotensi lebih buruk.

Artikel berkaitan: ‘Bila Nak Tidur, Asyik Tergaru-Garu Badan Ini…Rimasnya!’, Digigit Serangga Kecil Dan Kulit Kering Adalah Satu Puncanya!

IKLAN

Mereka yang sering bekerja syif malam juga berpotensi untuk mendapat kanser akibat terdedah kepada cahaya di kala malam. Juga dinyatakan bahawa cahaya pada waktu malam adalah faktor risiko yang signifikan dengan mebangunkan kanser payudara menurut kajian semula data dari 1,679 wanita yang tercata di Chronobiology International.

Mengundang Masalah Penyakit Lain!

Ada juga beberapa masalah yang boleh diundang jika kita jadikan ini sebagai satu habit. Antaranya seperti:

#1. Masalah jantung

Tidur Buka Lampu Boleh Ada Masalah Jantung, Mitos Atau Fakta?
Sumber dari Canva

Menurut Harvard Health Publications, terdapat satu kajian yang telah menunjukkan satu hubungan antaras komplikasi jantung yang kurang selesa apabila cahaya mempengaruhi kualiti tidur. Ia menybebakan seseorang individu itu terjaga kerana kemampuannya boleh menghancurkan melatonin.

IKLAN

Artikel berkaitan: Jangka Waktu Dan Corak Tidur Yang Ideal Untuk Peringkat Umur, Seiring Dengan Peningkatan Usia

#2. Risiko depresi atau murung

Tidur Buka Lampu Boleh Ada Masalah Jantung, Mitos Atau Fakta?
Sumber dari Canva

Tidur seseorang akan terganggu akibat kesan cahaya yang menganggu peraturan otak untuk kawalan emosi. Kajian yang dilakukan oleh ahli biologi dari John Hopkins diterbitkan dalam jurnal Nature mengisahkan bahawa cahaya mempengaruhi struktur neurologi otak yang terlibat dengan emosi. Cahaya yang terlalu banyak ketika waktu tidur sememangnya tidak sesuai dan boleh ganggu kualiti tidur dan menyebabkan faktor kemurungan.

IKLAN

Bagi mengelakkan risiko penyakit yang boleh menganggu kesihatan anda, pastikan anda tidur dalam keadaan lampu yang tertutup. Dapatkan lampu malam yang bercahaya sedikit malam yang boleh anda gunakan di dalam bilik supaya tidak terlalu terang dan boleh ganggu kualiti tidur anda.

Sumber: HelloDoktor

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI