Sudah maklum bahawa setelah kita selesai melaksanakan pausa di bulan Ramadan, disunnahkan untuk melaksanakan puasa enam hari di bulan Syawal. Disebutkan bahwa puasa enam hari di bulan Syawal sebagai penyempurna puasa yang telah kita lakukan di bulan Ramadan.

Namun bagaimana jika kita tidak berpuasa sama sekali di bulan Ramadan kerana ada uzur, adakah kita tetap disunnahkan puasa enam hari di bulan Syawal?

Ketika kita selesai melaksanakan puasa di bulan Ramadhan, maka kita disunnahkan untuk melengkapi dan menyempurnakannya dengan puasa enam hari di bulan Syawal. Berpuasa enam hari di bulan Syawal, pahalanya seperti berpuasa selama satu tahun penuh.
Ini berdasarkan hadis riwayat Imam Muslim dari Abu Ayyub, dia berkata bahwa Nabi Saw pernah bersabda;

IKLAN

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ

Barangsiapa yang melakukan puasa di bulan Ramadhan kemudian mengkutinya dengan berpuasa enam hari di bulan Syawal, maka dia layaknya seperti berpuasa setahun penuh.
Menurut para ulama, sunnah berpuasa enam hari di bulan Syawal tidak hanya dianjurkan bagi orang yang telah selesai melaksanakan puasa dengan sempurna di bulan Ramadan.

IKLAN

Melainkan juga dianjurkan bagi orang yang tidak sempurna melaksanakan puasa di bulan Ramadan atau tidak berpuasa sama sekali kerana ada udzur, seperti sakit, dan lainnya.
Hal ini sebagaimana disebutkan oleh Habib Abdurrahman dalam kitab Bughyatul Mustarsyidin berikut;

ويسنّ صوم الست وإن أفطر رمضان

IKLAN

Dan disunnahkan berpuasa enam hari (di bulan Syawal) meskipun tidak berpuasa di bulan Ramadhan. Oleh kerana itu, jika kita tidak sempurna melakukan puasa di bulan Ramadan kerana ada udzur seperti sakit, sedang dalam perjalanan, atau lainnya, maka kita tetap dianjurkan melaksanakan puasa enam hari di bulan Syawal.

Begitu juga dianjurkan berpuasa bagi orang yang tidak berpuasa sama sekali di bulan Ramadan. Misalnya, perempuan menyusui. Dia tidak berpuasa sama sekali di bulan Ramadan kerana khuawatir terhadap keselamatan dirinya atau anaknya, kemudian di bulan Syawal dia sudah boleh berpuasa, maka dia disunnahkan berpuasa enam hari di bulan Syawal meskipun di bulan Ramadan tidak berpuasa sama sekali.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI