Ada hari di mana kita akan mengalami masalah seperti kencing yang tidak lawas dan juga kotor! Nak kata diri ini tidak cukup air tidak juga tetapi kenapa berlaku situasi sebegini?

Sudah tentu anda tidak mahu alami masalah seperti kencing kotor yang membuatkan hati gusar oleh kondisi kesihatan yang begitu. Jadi apakah penyebabnya kepada masalah ini?

Kenali punca bagi kencing kotor

Aduh! Sakitnya Kencing Kotor, Cuba Ikuti Tip Minum Jus Kranberi Sebagai Rawatan
Sumber gambar dari Canva

Kencing kotor atau lebih di kenali sebagai urinary tract infection (UT) berlaku akibat jangkitan kuman pada pundi kencing. Penyakit ini pula sering menjangkiti golongan wanita.

Kenapa golongan wanita sering menjadi mangsa kencing kotor ini? Hal ini kerana, wanita mempunyai pundi kencing yang pendek di mana ia memudahkan pergerakan bakteria. Malah bukan itu sahaja, jaraknya yang sangat hampir dengan tempat buang air besar juga boleg menyebabkan banyak kuman terkumpul.

Ada juga masalah yang lain berpunca dari urinary tract infection (UT) ini seperti kencing yang tidak lawas, masalah batu karang atau masalah pundi kencing. Ada juga di sebabkan oleh hubungan seks.

Artikel berkaitan: Suntik Vitamin C Boleh Menyebabkan Air Kencing Berasid. Hentikan Sekarang!

IKLAN

Cara tradisional bagi merawat kencing kotor

Mengikut perkongsian di Hellodoktor, terdapat beberapa tip yang boleh di cuba terus dari rumah untuk merawat masalah ini. Mungkin perkongsian ini boleh di manfaatkan buat anda supaya sedikit sebanyak membantu tangani masalah ini.

Ada banyak cara tradisional yang khusus boleh membantu untuk meringankan beban anda dalam menghadapi masalah kencing kotor. Antaranya adalah:

Minum Jus kranberi

Aduh! Sakitnya Kencing Kotor, Cuba Ikuti Tip Minum Jus Kranberi Sebagai Rawatan
Sumber gambar dari Canva

Jus kranberi cukup terkenal dan telah menjadi antara salah satu remedi yang paling di gemari untuk merawat masalah kencing kotor. Ianya dapat membantu dalam mencegah perkembangan bakteria yang boleh berlaku dalam saluran kencing.

Terdapat juga kajian yang menunjukkan pengambilan produk berasakan buah kranberi boleh mengurangkan kadar jangkitan kuman di saluran kencing. Tetapi anda harus cuba untuk elakkan jus kranberi yang telah di campur dengan gula.

IKLAN

Amalkan pengambilan probiotik

Aduh! Sakitnya Kencing Kotor, Cuba Ikuti Tip Minum Jus Kranberi Sebagai Rawatan
Sumber gambar dari Canva

Probiotik merupakan satu mikroogranisme yang baik kerana manfaatnya kepada kesihatan tubuh. Ia boleh menyeimbangkan kandungan bakteria dalam usus kita. Terdapat juga kajian yang menunjukkan keberkesanan probiotik bantu dalam pengurangan risiko jangkitan saluran kencing.

Perlu minum air dengan banyak

Aduh! Sakitnya Kencing Kotor, Cuba Ikuti Tip Minum Jus Kranberi Sebagai Rawatan
Sumber gambar dari Canva

Dehidrasi juga boleh menyebabkan berlaku risiko seseorang itu mendapat jangkitan di saluran air kencing. Jadi kekerapan membuang air kecil itu sangat bagus kerana ia boleh menyingkirkan apa-apa bakteria yang terdapat dalam saluran kencing.

Namun, jika tiada air yang mencukupi dan badan mula dehidrasi, masalah akan muncul dan bakteria akan mula membiak. Pentingnya untuk anda meminum sejumlah air yang mencukupi untuk tubuh badan.

Minum air kelapa untuk rawat kencing kotor

Aduh! Sakitnya Kencing Kotor, Cuba Ikuti Tip Minum Jus Kranberi Sebagai Rawatan
Sumber gambar dari Canva

Air kelapa juga boleh di jadikan sebagai satu alternatif lain bagi merawat kencing kotor. Kandungan air kelapa muda seperti garam mineral dan juga potasium boleh mencegah berlakunya dehidrasi. Makan air buah ini juga di kenali sebagai minuman antibakteria yang baik dan ia dapat mencegah bakteria dalam saluran kencing.

IKLAN

Banyak lagi alternatif lain yang boleh anda cuba untuk mencegah dari di jangkiti kuman di saluran kencing sebelum berlakunya masalah kencing kotor ini. Dapatkan rawatan dengan doktor jika anda kurang pasti dan keadaan semakin teruk.

Sumber info dan gambar: Hellodoktor dan Canva

Artikel berkaitan: Ada Jangkitan Kuman Pada Air Kencing, Syahmi Sazli Mohon Doakan Kesihatan Isteri Tercinta

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI