Walaupun kita sudah berada dalam era moden tahun 2021, namun tak salah kan jika kita throwback seketika lagu lama untuk mengimbau nostalgia lampau.Pasti buat malam kamu lebih bermakna dah syahdu!

  1. Alleycats, Andainya Aku Pergi Dulu

Sumber: Youtube

“Terima Kasih!”

Siapa yang tidak mengenali kumpulan ini yang pernah menyinari industri muzk tempatan kita? Setiap lagunya seringkali menjadi siulan orang ramai. Suara serak vokalis kumpulan Alleycats ini juga antara kunci dalam menjadikan lagu-lagu mereka menusuk kalbu. Lagu Andainya Aku Pergi Dulu pasti menjadikan malam kamu indah! baca sahaja setiap bait liriknya dengan adunan melodi pop zaman 80-an. Sungguh sedap didengar!

2. Fauziah Latiff, Teratai Layu Di Tasik Madu.

Sumber: Youtube

IKLAN

Pernah dinobatkan sebagai Juara Lagu pada tahun 1993, lagu Teratai Layu Di Tasik Madu nyanyian penyanyi bersuara lembut dan lunak, Fauziah Latiff pasti membuatkan kamu teringatkan si dia di tengah malam. Lebih memberi kesan sekiranya kamu sedang dilamun cinta! Sediakan tisu sebelum kamu mendengar lagu ini ya! Lagu nukilan Adam Ahmad ini antara karya lagu Melayu yang tak harus dilupakan. Cukup sempurna!

3. Jamal Abdillah, Azura.

Sumber: Youtube

Raja Pop! Jika sedikit saja alunan yang dilantunkan oleh penyanyi ini, pasti buat kamu semua cair! Lagu Azura yang menjadi OST untuk filem Azura lakonan Fauziah Ahmad Daud atau Kak Ogy ini menjadi igauan peminat muzik tempatan dahulu-kala. Bukan hanya dahulu, namun hingga hari ini pun, lagu ini pasti akan mengimbau kenangan lama jika diputarkan di playlist kamu. Apa kata serikan malam kamu dengan alunan suara dari penyanyi Jamal Abdillah. Jangan cair ya sis!

IKLAN

4. Ziana Zain, Puncak Kasih

Sumber: Youtube

Penyanyi bersuara nyaring dan memiliki vokal yang tinggi ini bukan nama kecil dalam persada muzik tempatan. Apatah lagi lagunya ini, Puncak Kasih pernah menghantui kita pada dahulu kala. Susunan muzik dari awal lagu hinggalah ke bahagian korusnya, ia bisa. buat kamu merinding!

4. Innuendo, Belaian Jiwa

IKLAN

Sumber: Youtube

Bagi kamu yang sukakan lagu berentak perlahan dan sedikit soul dalam lagu, lagu dari innuendo ini pilihan terbaik. Sangat menenangkan! pasti fikiran kamu akan melayang jauh entah kemana tanpoa memikirkan sebarang masalah. Lagu ini juga pernah menjadi siulan ramai pada masa dahulu. Boleh dikatakan, dari lagu ini juga maka terhasillah lagu-lagu lain yang sama rentaknya yang pernah dipopularkan oleh kumpulan seperti V.E contohnya. Nak tahu apa magis lagu ini? Kenalah dengar dahulu!

5. Dato’ Sri Siti Nurhaliza, Jerat Percintaan.

Sumber: Youtube

Siapalah yang tidak pernah mendengar lagu ini kan? Jerat Percintaan, lagu nukilan arwah Adnan Abu Hassan ini menjadi lagu yang menaikkan nama penyanyi tersohor Dato’ Sri Siti Nurhaliza. Lagu ‘berhantu’ ini bukan hanya popular di Malaysia, malah di Indonesia, Singapura dan di Brunei. Jadi, apa kata kita dengarkan lagu yang pernah menjuarai Anugerah Juara Lagu pada dahulu kala.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI