Pokok lidah mertua atau juga dikenali sebagai pokok lidah jin adalah tumbuhan asli dari Benua Afrika.

Nama saintifik pokok ini adalah sansevieria trifasciata yang memiliki daun yang panjang dan runcing.

Snake Plant antara pokok hidup yang disenaraikan oleh NASA yang mampu singkirkan toksid dan bahan cemar bawaan udara di dalam rumah.

Yang paling best semenjak ada Snake Plant atas rak. Rak dah kurang berhabuk. Kalau tak dulu setiap 2 hari nak kena lap habuk.

Snake Plant juga antara pokok yang disebut “Hard To Kill”. Sesuai sangatlah untuk yang baru nak berjinak deco rumah dengan pokok hidup. Yang terasa diri tangan panas atau black hand pun boleh cuba tanam Snake Plant.

Kali ni bonda nak kongsi cara, macam mana nak pindahkan Snake Plant ke pasu yang lebih kecil dan sesuai untuk dalam rumah.

KELEBIHAN SNAKE PLANT

Snake Plant juga digelar pokok Lidah Jin. Bagi penggemar pokok hidup, Snake Plant adalah pokok yang wajib ada dalam senarai.

Ianya kelihatan segak jika diletakkan di balkoni, ruang tamu, bahagian dapur, bilik tidur mahupun di dalam bilik air.

Menurut Balcony Garden, Snake Plant mempunyai banyak kelebihan terutamanya jika diletakkan dalam rumah atau pejabat.

Antara kelebihan Snake Plant adalah seperti berikut:

IKLAN

PEMBEKAL OKSIGEN YANG BAIK

Menurut satu kajian oleh penyelidik daripada Universiti Harvard, Snake Plant merupakan pembekal oksigen yang baik.

Selain Snake Plant, pokok lain yang turut membekalkan oksigen dengan baik adalah pokok Money Plant atau nama saintifiknya Pothos.

MEMBERIKAN LATAR YANG MENARIK DAN UNIK

Bentuknya yang unik membuatkan Snake Plant mampu memberikan suasana yang menarik dan tenang.

Selain itu, bentuk daunnya yang menegak dengan campuran warna kuning dan hijau juga memberikan tarikan yang tersendiri.

MEMBERSIHKAN UDARA

IKLAN

Snake Plant juga boleh bertindak sebagai pembersih udara dalam rumah.

Selain karbon monoksida, gas-gas berbahaya yang boleh disingkirkan oleh pokok ini termasuklah benzene, formaldehyde, xylene dan toluene.

BEEKESAN DALAM MELAWAN ALAHAN

Pokok yang merupakan pembekal oksigen yang baik dan boleh mengurangkan gas berbahaya dalam udara diyakini juga boleh mengurangkan alahan yang berpunca daripada masalah udara.

Walaupun anda menggunakan pembersih udara, meletakkan Snake Plant di dalam rumah sebenarnya turut membantu.

MUDAH DIJAGA DAN DIURUSKAN

Snake Plant tidak memerlukan kos yang tinggi untuk dijaga. Ia boleh hidup dengan baik di bawah cahaya matahari dan juga di dalam ruang gelap.

IKLAN

Berdasarkan pengalaman saya, Snake Plant tidak perlu disiram setiap hari. Cukup siram seminggu sekali sahaja dengan kadar air yang minima.

Pendek kata, pokok ini sangat berdikari.

MERAWAT PENYAKIT GOUT

Selain daripada itu, menurut Pak Anjang saya dari Melaka, Snake Plant jenis ini boleh dibuat ubat untuk penyakit gout.

Caranya mudah. Layurkan daunnya di atas api. Kemudian balutkan dibahagian yang kena gout.

Ianya mungkin tidak dapat memulihkan sepenuhnya. Tetapi sekurang-kurangnya dapat mengurangkan kesakitan yang dialami oleh pesakit.
.
Snake Plant semakin mendapat tempat dihati penggemar pokok hidup.

Jika dulu, ramai yang membuangnya apabila terlampau banyak di satu-satu kawasan. Tapi kini, Snake Plant menjadi rebutan.

Di nursery, harganya boleh tahan mahal.

Ternyata, Snake Plant bukan sahaja cantik dan unik, malah banyak manfaatnya.

Sumber kredit: Huda Zainal dan Pokok Segak